Barn smittet med mæslinger i københavnsområdet

Et 4-årigt barn er blevet smittet med mæslinger. Barnet har opholdt sig i en dagsinstitution og på akutmodtagelsen.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser i en pressemeddelelse, at et kun 4-årigt barn er blevet smittet med den frygtede virus mæslinger.

Barnet har opholdt sig både i dagsinstitution og på akutmodtagelsen på Hvidovre Hospital den 9. marts.

- Styrelsen for Patientsikkerhed har foretaget smitteopsporing og er i tæt kontakt med Hvidovre Hospital, og hospitalet har allerede sørget for, at personer, der har opholdt sig i Akutmodtagelsen lørdag den 9. marts i tidsrummet 11.15-16.15, har modtaget information fra styrelsen om smitterisiko og muligheder for behandling, siger Jeppe Nørgaard Rasmussen, der er overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Symptomer på mæslinger

  • Høj feber
  • Kraftig forkølelse
  • Hoste
  • Røde øjne
  • Rød, prikket udslæt

Kilde: Statens Serum Institut

Forældrene i dagsinstitutionen er ligeledes informeret og er blevet instrueret i, hvordan de skal forholde sig.

Et udbrud i gang

I februar måned kom vi over fem tilfælde af mæslinger i Danmark, og Statens Serum Institut ændrede dengang klassificeringen af sygdommen til, at der er tale om et reelt udbrud.

Den alvorlige sygdom, der kan forsage infektioner som mellemørebetændelse, lungebetændelse og hjernebetændelse, var efter mange års effektive vaccinationer ellers fuldstændigt forsvundet i Danmark, men nu er den altså tilbage igen.

I forbindelse med opkvalificering lød det fra Statens Serum Institut, at de håbede, at udbruddet ikke ville vokse sig større, men at de forventede flere tilfælde.

- Vi håber da, at den generelle immunitet i Danmark er så god, at vi undgår et stort udbrud, og det er klart vores erfaring, at vi har haft få tilfælde i Danmark. Det vurderes, at der nu cirkulerer mæslingevirus i Danmark, og vi kan forvente flere tilfælde i de kommende uger. Derfor vil vi ikke længere omtale enkelte nye tilfælde i dette udbrud, men henviser i stedet til vores hjemmeside, siger Peter Henrik Andersen, der er afdelingslæge hos Statens Serum Institut.

Det skal du gøre, hvis du mistænker, at du er smittet

  • Personer, som ikke er immune mod mæslinger, bør være opmærksomme på symptomer på sygdommen i op til 18 dage efter mulig udsættelse for smitte.
  • De typiske symptomer er høj feber, kraftig forkølelse, røde øjne, hoste og efter nogle dage med bedring på ny høj feber samt et rødt prikket udslæt, som starter i ansigtet og breder sig ned over kroppen. Udslættet vil typisk ”flyde sammen”.
  • Hvis man mistænker at være blevet smittet, skal man ringe til sin egen læge eller vagtlæge, så man kan blive undersøgt uden at udsætte andre for smitte. Man skal ikke møde op uanmeldt, da mæslinger er meget smitsomt, og man dermed risikerer at smitte andre i venteværelset.
  • Vaccination mod mæslinger er en del af børnevaccinationsprogrammet. Det er også gratis for alle voksne at blive vaccineret mod mæslinger, og man kan få vaccinen hos egen læge eller på en rejsemedicinsk klinik. Læs mere om tilbuddet her.

 

Kilde: Statens Serum Institut


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik