Arrangør af lovlige gaderæs: "Hvis vi ikke er her, søger folk mod ulovlige løb"

Fuld gas, masser af benzin og hujende publikum dannede rammen for lovligt gaderæs. Ifølge arrangøren modvirker lovlige ræs de ulovlige alternativer.

Betonbarriere, masser af plads til at bremse og en ambulance på stedet.

Tre hovedingredienser i opskriften på lovlige rammer for det gaderæs, som lørdag blev afviklet af organisationen Racedays.dk på Avedøre Holme i Hvidovre Kommune.

Det lovlige gaderæs er det første i år af sin art og falder midt i en tid, hvor politiet gentagne gange har lukket ned for ulovlige pendanter flere steder i Københavnsområdet og på Vestegnen.

De farthungrende bilister med både benzin i blodet og masser af hestekræfter under kølerhjelmen har tilmed været et udskældt folkefærd blandt flere borgmestre, som har blæst til kamp mod løjerne.

 

-  Det er et kæmpe problem for mange af vores borgere, at det her arrangement finder sted. Derfor forsøger vi i samarbejde med politiet at lave nogle begrænsninger, har det blandt andet lydt fra Ishøjs socialdemokratiske borgmester Ole Bjørstorp, der bakkes op af Høje-Taastrups borgmester på den anden politiske fløj:

- Vi kommer til at tale med politiet om, hvad vi kan gøre for at sikre, at det ikke bliver en tilbagevendende begivenhed. Hvis der er noget, vi kan gøre som kommune, så gør vi det. Det handler om at sende et klart signal til dem om, at det slet ikke er en mulighed for dem at køre ræs i Høje-Taastrup Kommune, lød det fra borgmester Michael Ziegler, Kons., den 9. april i år.

Arrangør: Kritik af ulovlige ræs er på sin plads

Men selvom det måske er forventeligt at forestille sig, at udtalelser som disse kan få benzinet til at koge hos fartglade motorentusiaster, er det ikke virkeligheden.

quote Jeg synes, at kritikken af de ulovlige arrangementer er på sin plads

Mathias Mose Olesen, medarrangør og medieansvarlig, Racedays.dk

Mathias Mose Olesen er medarrangør for Racedays lørdag eftermiddag i Avedøre Holme. Han forstår godt, at kritikken hagler ned over ulovlige gaderæs.

- Jeg synes, at kritikken af de ulovlige arrangementer er på sin plads, siger han til TV 2 Lorry og tilføjer:

- Det er til fare for alle mulige andre, og det sviner lidt. Der er nogle forskellige folk, der smider affald forskellige steder, og så er det ikke under sikrede forhold.

Sådan så det ud, da der var lovligt streetrace i Avedøre Holme lørdag.
Sådan så det ud, da der var lovligt streetrace i Avedøre Holme lørdag.
Foto: Leif Danielsen - TV 2 Lorry

Ved Racedays er der både sikkerhedsbarrierer, kontrollanter, som gennemtjekker bilerne, ligesom der ved arrangementet holder en ambulance med personel standby.

- Ved de ulovlige arrangementer kommer publikum alt for tæt på, og der er ingen ambulance. Så jeg synes, den er retmæssig, den kritik der har været, siger Mathias Mose Olesen.

Ser gerne flere lovlige ræs

Selvom kritikken ifølge ham er retmæssig, ser han gerne, at der bliver endnu flere lovlige arrangmenter.

For ham og mange andre handler det dybest set bare om at få lov til at udleve sin hobby, lyder det.

- Det er en hobby for rigtig mange at dyrke deres biler, og det er det fede ved det. Det er en overset hobby i Danmark, som ikke har sit lige i forhold til fodbold og alt muligt andet, man kan gå til, forklarer han.

quote - Hvis der ikke er et lovligt alternativ, så hører vi jo, at folk søger hen i det ulovlige.

Mathias Mose Olesen, medarrangør og medieansvarlig, Racedays.dk

- Hvis der ikke er et lovligt alternativ, så hører vi jo, at folk søger hen i det ulovlige. Det er en hobby for rigtig mange, og de udlever den på bedste vis. Og det bliver desværre ulovligt, hvis ikke man har et lovligt alternativ, tilføjer Mathias Mose Olesen, der også påpeger at man ved lovlige gaderæs får "mulighed for at fyre sin indre fartdjævel af".

Foruden det lovlige ræs, der blev afholdt lørdag, afholdes der både lovlige gaderæs den 24. august og 13. september på Avedøre Holme.