90-årig kom til skade med Flextrafik: "Et mirakel jeg ikke døde"

Siden fredag har 90-årige Ella Dønkjær været på hospitalet efter en ulykke med en Flextrafik-trappemaskine. Movia vil nu se på, hvordan de kan rette op på sikkerheden.

Sådan ser Ella Dønkjær ud efter ulykken med trappemaskinen. Foto: Privatfoto

Sådan ser Ella Dønkjærs hånd ud efter ulykken med trappemaskinen. Den er brækket, og flere fingre gik desuden af led. Foto: Privatfoto

1 af 2

90-årige Ella Dønkjær fra Hvidovre døjer ligesom så mange ældre borgere med gangbesvær, og hun kan derfor ikke gå op eller ned ad trapper. 

Så da hun i fredags var inviteret til fødselsdag hos en veninde, der bor på første sal, bestilte Ella Dønkjær en vogn med en såkaldt trappemaskine gennem Movias Flextrafik.

At jeg ikke blev slået ihjel er jo helt guds under. Det var jo højt oppe fra, at jeg faldt ned. 

Ella Dønkjær

- Jeg har ikke været hos min veninde i flere år, da jeg ikke kan gå op ad trapper med min fod. Det var jeg meget ked af, siger Ella Dønkjær til TV 2 Lorry.

En trappemaskine gør det muligt for gangbesværede borgere at komme op eller ned ad trapper. Ella Dønkjær har dropfod, efter hun i sin tid blev opereret i ryggen og en nerve blev ramt. Derfor går hun i dag med rollator. 

I fredags var det første gang, hun skulle prøve en trappemaskine.

- Jeg var ikke meget for det. Faktisk var jeg hunderæd. Men det gik fint på vej op ad trappen. Det var først, da jeg skulle hentes igen, at det gik helt galt, fortæller Ella Dønkjær.

Læs også Fik smadret tænder på bustur: Nu søger offer erstatning og vidner

Styrter ud over trappen

Chaufføren, der henter Ella Dønkjær fra fødselsdagen, prøver i første omgang at få hende til at gå ned ad trappen. 

- Men det fortæller jeg ham, at jeg ikke kan på grund af min fod, siger hun. 

Ifølge Ella Dønkjær går chaufføren efterfølgende ned til vognen, mens hun bliver oppe i lejligheden. Fra vinduet kan hun se, at chaufføren taler i telefon i godt og vel en halv time.

- Det så ud som om, at han blev guidet over telefonen til at samle liften, siger hun.

90-årige Ella Dønkjær som hun så ud inden ulykken. Foto: Privatfoto

På et tidspunkt kommer chaufføren så op igen og fortæller, at nu er liften klar.

- Jeg spørger ham, om han nu også er sikker, hvortil chaufføren svarer, at det er han, fortæller Ella Dønkjær. 

Men i det trappemaskinen kommer ud over det første trappetrin, går den fra hinanden, og Ella Dønkjær styrter ud over trappen og lander ti trappetrin nede med hovedet ind i væggen og med trappemaskinen ovenpå sig.

- Jeg kan huske, jeg lå og svømmede i blod. Det fossede ud af min pande, øje og mund. Det var så uhyggeligt. Jeg kunne mærke, at jeg ikke kunne få luft, fordi der kom væske i min mund, fortæller hun.

Stadig på hospitalet

Ella Dønkjær er kommet slemt til skade og har ligget på hospitalet siden i fredags, hvor ulykken skete. 

Listen over hendes skader er lang, men hun har blandt andet fået en dyb flænge i panden, der er syet med 18 sting, ligesom hun også har brud på kindben og kæbe.

Hun har også brækket sin venstre hånd, hvor flere af fingrene desuden er gået af led, og hun fået en blødning i sit højre øje, som skal undersøges nærmere og måske opereres.  

- Hvis jeg skal røre mig, så gør det ondt over det hele, fortæller Ella Dønkjær og tilføjer:  

- At jeg ikke blev slået ihjel er jo helt guds under. Det var jo højt oppe fra, at jeg faldt ned. 

Læs også Vidste du det: Om lidt stiger priserne på tog, bus og metro

Movia undskylder

Movias Flextrafikchef beklager i en mail til TV 2 Lorry ulykken. 

Vi vil i den kommende tid undersøge ulykken og har indkaldt vognmanden til en samtale for at finde ud af, hvor der kan rettes op, for at sikre, at vi undgår lignende ulykker i fremtiden.

Jens Peter Langberg, Flextrafikchef i Movia

- Ulykken fredag aften 9. februar 2018, hvor Ella Dønkjær kom alvorligt til skade, burde aldrig kunne finde sted i flextrafikken. Sikkerhed er en meget høj prioritet for Movia og vi har klare retningslinjer for de vognmænd, som kører flextrafik for os, skriver Jens Peter Langberg, der er Flextrafikchef i Movia.

- Movia har modtaget en uheldsrapport fra den vognmand, hvis chauffør var involveret i ulykken, en besked fra Movias vagtplads og en beskrivelse af hændelsesforløbet fra de pårørende til Ella Dønkjær. Vi har ikke på nuværende tidspunkt talt med vognmanden eller chaufføren, som udførte kørslen og har derfor ikke kendskab til de nærmere detaljer om hændelsen endnu.

- Vi vil i den kommende tid undersøge ulykken og har indkaldt vognmanden til en samtale for at finde ud af, hvor der kan rettes op, for at sikre at vi undgår lignende ulykker i fremtiden. Vi har et møde med vognmanden tirsdag den 13. februar 2018.

- I Movia er vi meget berørte af hændelsen, og håber at Ella Dønkjær snarest bliver udskrevet og kommer sig ovenpå ulykken.

Læs også Selvkørende busser skal køre patienter rundt

"Det må ikke ske igen"

Ella Dønkjær og familien er i chok over, at ulykken i det hele taget kunne ske. Hun er bestemt ikke tilfreds med Movias Flextrafik.

Det må ikke ske igen. Det må det bare ikke.

Ella Dønkjær

- Jeg synes, det er ganske forfærdeligt, at de kan finde på at sende en chauffør ud, som ikke har forstand på, hvordan man skal betjene sådan en trappemaskine, lyder det fra Ella Dønkjær. 

Ved at stå frem og fortælle om ulykken, håber Ella Dønkjær, at der bliver sat fokus på sikkerheden.

- Det må ikke ske igen. Det må det bare ikke, siger hun.

 

Læs også Ægte juleeventyr: Arne kom i centret efter måneder indendørs

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik