Kommune vil straffe borgere med bøder for at affaldssortere forkert

Teknik- og Miljøudvalget i Brøndby Kommune vil fremover gerne udstikke bøder til borgere, der ikke sorterer affaldet korrekt.

I mange kommuner skal borgerne sortere deres eget affald, inden det bliver hentet af skraldemændene.

Det er også tilfældet i Brøndby Kommune, men her har man valgt at gå skridtet videre med et forslag om at uddele bøder til de borgere, som gentagende gange ikke kan finde ud af at affaldssortere korrekt.

Et enigt Teknik- og Miljøudvalg i Brøndby mener derfor, at det er en god idé, at kommunens borgere fremover risikerer at skulle betale en afgift på 400 kroner. Forslaget er blevet til, efter at man hos kommunen har oplevet, at nogle borgere ikke vil affaldssortere.

- Det er jo helt normalt i vores samfund, at hvis man gentagende gange ikke vil gøre det, som fællesskabet kræver, så er der altså en sanktion. Vi ville jo se masser af ulovlige parkeringer, hvis der ikke var risiko for at få parkeringsbøder, siger udvalgsformand for Teknik- og Miljøudvalget, Vagn Kjær Hansen (SF), til TV 2 Lorry.

Skraldemænd skal give kommunen besked

Kommunalbestyrelsen i Brøndby skal i april tage stilling til udvalgets beslutning i april, og hvis et flertal stemmer for, vil ordningen træde i kraft.

I praksis kommer ordningen til at blive håndhævet ved, at skraldemænd kan give kommunen besked om, at en husstand affaldssorterer forkert, og efter gentagende indrapporteringer kan forvaltningen så tage kontakt. Hvis der efter en længere dialog stadig ikke bliver ændret adfærd, kan kommunen opkræve gebyret.

Men de beboere i Brøndby, som TV 2 Lorry har talt med, er dog langt fra enige i, at det er en god idé.

- Det er jo egentlig ret komisk, for de kommer jo bare og henter, og de tjekker jo ikke skraldet. Det er fuldstændig håbløst. Hvordan kan de bevise at man ikke sorterer rigtigt, det kan jo ikke lade sig gøre, siger Mogens Helweg, der bor i Brøndby.

Se indslaget om sorteringsgebyret i Brøndby

Aldrig opkrævet i andre kommuner

Flere andre kommuner har allerede lavet en lignende bødeordning - blandt andet i Hvidovre Kommune, hvor afgiften lyder på 590 kroner og Egedal Kommune, hvor beløbet er sat til 155 kroner. Men begge steder har man aldrig opkrævet gebyret hos private husstande.

- Vi tror på, at dem der affaldssorterer forkert, ikke gør det med vilje. De gør det forkert, fordi de mangler information, eller fordi vi ikke er gode nok til at kommunikere, hvordan ordningen skal bruges. Så derfor ser vi ingen grund til at opkræve det gebyr, siger Bo Vesth, udvalgsformand hos Teknik- og Miljøudvalget i Egedal Kommune.

Men ifølge Brøndbys udvalgsformand for Teknik- og Miljøudvalget, gør de allerede meget for at oplyse - og derfor er der et behov for yderligere tiltag, lyder det.

- Det er dem, som ikke tager oplysningen til sig, der skal have gebyret. Men forventningen er helt klart, at det er ganske få, der kommer til at betale det her sorteringsgebyr, siger udvalgsformand Vagn Kjær Hansen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

Torsk i Øresund

Snart bliver det lettere at få torsk på krogen i Øresund

Højkvandsport i Køge

Højvandsport skal beskytte Køge mod oversvømmelser

Affaldsindsamling

Nu skal der samles affald: Danmark i kamp mod take-away-emballage

flagermus

Flagermus skaber koks om længe ventet vejprojekt, der skal løse årtiers køkørsel

Brøndby

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere