Influencer: Sådan undgår du fake news og deepfake

27-årige Rasmus Kolbe, også kendt som Lakserytteren, jagter demokratiet i en ny serie. Fake news gør intet godt for vores tillid til hinanden.

De fleste unge får deres nyheder og viden om samfundet fra nettet - særligt fra sociale medier som Facebook, Instagram, YouTube og Reddit.

quote Fake news gør intet godt for demokratiet

Rasmus Kolbe, influencer og iværksætter

Typisk læser eller ser de noget, som nogle i deres vennekreds har gjort dem opmærksom på. Fordi indholdet kommer fra nogen, de stoler på, lægger mange ikke mærke til, hvad kilden til historien eller videoen er.

Det er skidt, hvis indholdet er falsk eller manipuleret.

Rasmus Kolbe, der er influencer på medier som Snapchat og Instagram, har sat sig for at finde ud af, hvordan man undgår fake news.

Lorry og Lakserytteren

- Jeg er så træt af fake news. De gør intet godt for demokratiet. Det er snyd og bedrag, men det virker også, som om vi ikke kan slippe for det, siger Rasmus Kolbe.

- Det betyder ikke, at vi skal holde op med at læse nyheder, vi skal bare være kritiske, mener han.

Medie vil ruste unge til at se forskel på real og fake

Ungdomsmediet Spektrum laver artikler og videoer om samfund og politik, og forsøger at ruste sine brugere til at se forskel på fake og real.

For at blive klogere på de forskellige måder, vi kan blive snydt på, opsøger Rasmus Kolbe mediet, der ligger tæt på den politiske højborg Christiansborg i København. Journalist og redaktør Line Rønn Tofte tager imod.

Ungdomsmediet Spektrum har sat fokus på, hvordan vi bliver manipuleret på de sociale medier. Line Rønn Tofte er journalist og redaktør på mediet.
Ungdomsmediet Spektrum har sat fokus på, hvordan vi bliver manipuleret på de sociale medier. Line Rønn Tofte er journalist og redaktør på mediet.
Foto: TV 2 Lorry

- I vil gerne gøre unge klogere og til bedre samfundsborgere. Men har I ikke et problem, når undersøgelser viser, at tilliden til journalister er helt i bund?, spørger Rasmus Kolbe

Fire vigtige råd til at undgå falske historier:

Line Rønn Tofte fra Spektrum giver ham ret i, at det er op ad bakke - selv for ordentlige medier, der tjekker deres fakta og ikke vil snyde nogen.

- Det er super ærgerligt, at tilliden er så lav, men også svært at undgå, når det er så let at agere medie eller journalist i dag - uden at være det - på de sociale medier. Får man en dårlig oplevelse her, er det let at tro, at alle medier er utroværdige, forklarer Line Rønn Tofte.

quote Fake news er svære at at undgå, når det er så let at agere medie eller journalist i dag, uden at være det, på de sociale medier.

Line Rønn Tofte, redaktør, Spektrum

Line Rønn Tofte og Rasmus Kolbe er gået på Bip Bip Bar i København. Her er alle devices analoge, så ingen med onde hensigter kan aflytte deres samtale.
Line Rønn Tofte og Rasmus Kolbe er gået på Bip Bip Bar i København. Her er alle devices analoge, så ingen med onde hensigter kan aflytte deres samtale.
Foto: TV 2 Lorry

Unge er bedst til at afkode manipulation

Selvom det kan være svært for alle at  gennemskue, hvad der er sandt og falskt på nettet, er unge generelt dygtigere til det end end ældre.

- Der er lige kommet et studie, der viser, at det særligt er folk over 65 år, der deler de her falske nyheder. De er ikke vokset op i den her medievirkelighed, som vi yngre er, siger Line Rønn Tofte.

Det mest bekymrende er måske ikke de falske nyheder i sig selv, men den generelle mistro, de planter mellem os alle sammen.

- Det farligste vil være, at vi stopper med at tro på det, der rent faktisk er sandheden. Det ville være et kæmpe stort problem for vores demokrati, mener Line Rønn Tofte.

Former for falske nyheder