En afdeling af hjemmeplejen i Hørsholm Kommune har fået påbud, efter Styrelsen for Patientsikkerhed ved et stikprøvetilsyn har fundet en lang række kritisable forhold i plejens medicinhåndtering og journalføring.
Det drejer sig om distrikt Sophienlund, der er et ud af tre områder i Hørsholm kommunes hjemmepleje.
Blandt andet vurderede styrelsen ved tilsynet, at hjemmeplejens medicinhåndtering var uforsvarlig, og at journalføringen ikke var i overensstemmelse med lovgivningen.
I tilsynsrapporten fremgår det, at hjemmeplejepersonalet besad medicin med overskredet udløbsdato, mens styrelsen også fandt, at personalet i to ud af to stikprøver havde flere præparater, hvor det ikke entydigt fremgik hvornår medicinen ikke længere skulle gives.
Derfor vurderer styrelsen, at fejlene og manglerne i medicinhåndteringen og journalføringen samlet udgør "større problemer af betydning for patientsikkerheden".
Samtidig fandt styrelsen også, at der i to ud af tre stikprøver ikke forelå en fyldestgørende oversigt over patienternes aktuelle sygdomme og funktionsbeskrivelser eller aftaler der var indgået med behandlingsansvarlige læger. I en stikprøve var oversigten meget mangelfuld.
Påbud kan medføre bøder
Påbuddet, der trådte i kraft torsdag den 23. august betyder, at Hørsholm Kommune nu skal rette op på de fejl, Styrelsen for Patientsikkerhed har påpeget.
Først når styrelsen på ny foretager et tilsynsbesøg og kan kostatere, at medicinhåndteringen og journalførelsen lever op til kravene, fjernes påbuddet.
Formår Hørsholm Kommune ikke at rette op på fejlene ved næste tilsyn, kan kommunen straffes med bøder.
Direktør: Borgere kan fortsat være trygge ved hjemmeplejen
Styrelsens sammenfatning fra tilsynsbesøget
Ikke første møgsag
Det er ikke første gang, Hørsholm Kommunes medicnhåndtering på ældreområdet kommer i Styrelsen for Patientsikkerheds søgelys.
Tidligere på året døde en beboer på plejehjemmet Breelteparken efter at være blevet massivt overmedicineret med et kontroversielt gigtpræparat.
Efterfølgende blev det konkluderet, at kommunen begik en fejl, da Center for Sundhed og Omsorg advarede kommunens ældrepleje mod det risikofyldte gigtpræparat, men ved en fejl ikke advarede Breelteparken.
Da Styrelsen for Patientsikkerhed besøgte Breelteparken sidst i maj fandt de dog, at medicinhåndteringen var forbedret.