Nyt rådhus til 130 millioner skal give mere velfærd i Hørsholm

Under mottoet "Velfærd frem for mursten" skal Hørsholm bygge et nyt rådhus. Et byggeri, der skal skaffe penge til velfærd. Meningerne er delte i byen.

På gågaden i Hørsholm Midtpunkt deler forslaget om at bygge et spritnyt rådhus for 130 millioner vandene:

- Jeg syntes, det er for galt!  Det er for dyrt, der er ingen grund til at bygge noget nyt, siger Mogens Schulze, mangeårig borger i Hørsholm.

Mens Peter Tvede-Jensen har en anden holdning:

- Vi forsyner hele Jylland med svømmehaller og med sportshaller og med alt muligt. Så kan vi altså også godt få et nyt rådhus her i Hørsholm, siger han til TV 2 Lorry i dag.

Træet splintrer og drysser ned på gulvet i nogle af kontorerne på Hørsholm rådhus
Træet splintrer og drysser ned på gulvet i nogle af kontorerne på Hørsholm rådhus
Foto: Henry Michaelsen - TV 2 Lorry

Træet splintrer og drysser ned

Hørsholm Kommune har sparet kraftigt på budgettet i år - og regner med at skulle spare næste år. Så kommunen må vurdere, hvad den har råd til at bruge penge på.

På en rundtur på rådhuset i udkanten af Hørsholm by, viste borgmesteren rundt i det, der let kan blive et bundløst hul i kommunekassen. Bygningerne, der er fra 1975, er i forfald:

- Her har vi konstateret svampesporer og er i gang med at bore og finde ud af det, siger Morten Slotved, borgmester i Hørsholm kommune, Kons.

Han viser os et vindue på et kontor og giver sig til at kradse i trækarmen med en nøgle. Træet splintrer og drysser ned på gulvet:

- Kigger vi på rådhuset, så er det jo i gang med at falde lidt fra hinanden, siger han.

Og så er der de bærende konstruktioner: 

- Her løber vandet ned igennem betonen, og så ruster armeringen. Og det er rigtigt dyrt, siger han og peger op på de dragere, der bærer taget på de mange hvide bygninger i rådhuset.

Hør her hvad borgerne på gågaden i Hørsholm mener om et nyt rådhus:

Velfærd fremfor mursten

Så i aften skal kommunens borgere overbevises om at der skal bygges et nyt rådhus:

- Vi skal have velfærd fremfor mursten. Vi står her på et rådhus der er 11.000 kvm2. Det er bygget til 900 mennesker, det er en skole. Vi har ikke brug for alt det her. Vi forventer vi skal ud at bygge cirka 5.000 kvm2 rådhus, siger borgmester Morten Slotved.

Kommunen har regnet sig frem til at driften af det nye, mindre rådhus vil frigøre 3,5 millioner. Penge, der skal gå til mere velfærd.

Rådhuset flyttede ind i den tidligere Kokkedal Skole i 1974 og i dag sidder der 250 ansatte. På pladsen til 900 mennesker. Og de lange gange og mange tomme lokaler koster de ansatte tid - og kommunen penge.
Og skaderne på bygningen, de vil koste 30-35 millioner at udbedre over de næste ti år.

Istedet kan man bruge 130 millioner på et nyt rådhus, der er halvt så stort og spare 3,5 millioner kroner på vedligeholdelse, rengøring, el, varme og vand.

Borgerne skal altså tage et valg mellem mursten og velfærd. Og så giver forslaget lidt mening på gågaden:

- Jeg syntes helt klart Velfærd fremfor mursten, siger Marcus Dommerby-Berg.

 Og skal der bygges nyt, skal rådhuset flyttes:
- Jeg syntes vi må have et rådhus, der fungerer og som ligger tættere her på midtpunktet, siger Kirsten Alsing fra Hørsholm.

Armeringen i betonen ruster og så bliver det dyrt at vedligeholde taget på det 11.000 kvm2 store byggeri
Armeringen i betonen ruster og så bliver det dyrt at vedligeholde taget på det 11.000 kvm2 store byggeri
Foto: Henry Michaelsen - TV 2 Lorry

Salg af byggegrunde financierer det nye rådhus

Ideen er netop at rådhuset enten kan ligge ved den nedlagte politistation. Eller bag Kulturhuset Trommen. Centralt og på mindre plads. Og så skal salget af den nuærende rådhusgrund financiere noget af nybyggeriet.

VI har lige nu en perlerække af muligheder. Vi er i gang med at sælge vores PH park, det gamle hospital i Hørsholm. De penge kunne man konvertere til at sige : "Her skal vi bruge nogle penge på at bygge et nyt rådhus. Og så får vi jo så solgt det her rådhus, der så giver penge i kassen, forklarer borgmester Morten Slotved.

Beholder man det gamle rådhus - ja, så skal der findes penge:

- Vi har rådne vinduer, der skal udskiftes indenfor en overskuelig fremtid, siger borgmesteren, da vi slutter rundvisningen på Hørsholm rådhus for i dag.

Hørsholms rådhus er i forfald og det vil koste 30-35 millioner at vedligehoilde over de næste ti år, har Hørsholm kommune regnet sig frem til.
Hørsholms rådhus er i forfald og det vil koste 30-35 millioner at vedligehoilde over de næste ti år, har Hørsholm kommune regnet sig frem til.
Foto: Henry Michaelsen - TV 2 Lorry

_

_


Mest læst i dag

Se flere

Politik

20221011-185629-L-4538x2547ma

Udvalg skal drøfte kritik af advokatundersøgelse ved ekstraordinært møde

Daryna Yevpak

playKommune siger undskyld til ukrainere i speget boligsag

20200118-155319-L-1920x1077we

Kommune vil se på, om folkeskoleelever skal møde senere

20201001-205550-7-5250x2947ma

Kommuner opfordrer staten til at hjælpe med at huse ukrainere


Hørsholm


Forsiden lige nu

Se flere