Ny opfindelse: "Redningsvest" skal beskytte huse ved oversvømmelser

En ny opfindelse kan beskytte oversvømmelsestruede huse mod vandmasser.

De sidste år har husejere langs kysterne og Roskilde Fjord været hårdt ramt. Flere storme har medført vandstigninger - og store områder har været oversvømmet. 

Men nu kan en ny opfindelse måske sætte en stopper for ødelagte huse efter oversvømmelser.

En virksomhed fra Hørsholm, der hedder Floodframe, har opfundet en slags "redningsvest" til huse, der er i fare for at ligge under vand. 

Peter Blyme er manden bag idéen. 

- Jeg kom på det en dag, hvor jeg sad og så et klip fra en voldsom oversvømmelse i England. Så tænkte jeg, hvorfor i alverden er der ikke nogen, der har en løsning på det her. Vi må lave et system, som pakker huset ind og beskytter det, når vandet kommer, siger han til TV 2 Lorry.

Og det gjorde han. 

I dag blev redningsvesten demonstreret i fuld skala. Vi overværede testen sammen med en beboer oversvømmede Jyllinge Nordmark.

Oversvømmelsesramt borger

Fredag skulle opfindelsen stå sin prøve på et demonstrationshus.

Så slemt stod det til i Jyllinge Nordmark under stormen Bodil i 2013. Kystdirektoratet gav tilladelse til kystbeskyttelse ved de 500 oversvømmelsestruede ejendomme i området i februar.
Så slemt stod det til i Jyllinge Nordmark under stormen Bodil i 2013. Kystdirektoratet gav tilladelse til kystbeskyttelse ved de 500 oversvømmelsestruede ejendomme i området i februar.
Foto: Claus Bech - Ritzau Scanpix

En af dem, der fulgte spændt med på sidelinjen, var Svend Otto Wulff fra Jyllinge. Han er nemlig en af de mange husejere, der tilbage i 2013 blev hårdt ramt af oversvømmelser efter stormen Bodil. 

-  Vi fik vand ind og kom op på tyve centimeters højde. Vi havde trægulve, så allerede dagen efter måtte jeg pille trægulvene op. Vi måtte fjerne alle møbler, fjerne alt inventar, og så måtte vi i gang med at skære væggene af helt for neden, fordi der var komme fugt i, og så kan der komme svamp, siger han.

Og derfor er synet af den nye vandtætte opfindelse FloodFrame særligt interessant. 

Beskytter både hus og fundament

Kernen i systemet er en vandtæt dug, der er gravet ned i jorden rundt om huset. Kommer der pludselig meget regn, skubbes dugen automatisk op ad huset og sikrer derfor, at der ikke kommer vand ind i huset.

På den måde beskytter FloodFrame både hus og fundament - uanset hvor høj vandstanden bliver.

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Peter Blyme er oprindeligt kirurg, men han har lavet "redningsvesten" i samarbejde med en civilingeniør. Dét med at finde gode løsninger ligger ikke langt fra rygkirurgen.

- Det er en måde, som vi er vant til at tænke på inden for lægeverdenen. For når en patient har en sygdom, så skal vi jo løse problemet. Det nytter ikke noget at sige, at det ikke kan lade sig gøre, siger han.

Prisen for at få installeret en redningsvest på et hus ligger på omkring 80.000 til 90.000 kroner.

Projektet har fået hjælp af Teknologisk Institut og Dansk Hydraulisk Institut til at udvikle teknikken, ligesom projektet har fået støtte fra MUDP - det Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationprogram under Miljøministeriet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik