Miljøstyrelsen: Naboer skal ikke være bekymrede over udledning fra forbrændingsanlæg

Udledningen af det kræftfremkaldende og hormonforstyrrende stof dioxin fra Nordsjællands affaldsforbrænding i Hørsholm er meget lille, fastslår kontorchef.

Naboer til det fælleskommunale affaldsselskab I/S Norfors i Hørsholm skal ikke være bekymrede for de gentagne overskridelser af grænseværdien for udledning af det kræftfremkaldende og hormonstyrende stof dioxin.

Det slår Miljøstyrelsen fast over for TV 2 Lorry.

- Man skal huske, at det er rigtig små mængder, der er tale om.

- Forbrændingsanlæg sammen med øvrige industrianlæg står for mellem fem og seks procent af den totale udledning af dioxin i Danmark, mens den private afbrænding af træ faktisk er den største kilde, siger Yvonne Korup, der er kontorchef i Miljøstyrelsen.

Nordsjællands affaldsforbrænding.
Nordsjællands affaldsforbrænding.
Foto: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Torsdag kunne fagbladet Ingeniøren fortælle, at det fælleskommunale affaldsselskab I/S Norfors i Hørsholm har overskredet grænseværdien for udledning af dioxin i syv målinger siden efteråret 2014.

Overskridelsen af forbrændingsanlægget er på tre gange den udledning, som forbrændingsanlægget har tilladelse til.

Dioxin

Var ved at få kaffen galt i halsen

Frank Kofoed bor cirka 300 meter fra forbrændingsanlægget og fik næsten kaffen galt i halsen, da han læste om udledningen.

- Når vi har spurgt til den røg, der kommer ud derfra, har vi fået at vide, at det nærmest er ligesom vanddamp. Så det er klart, at man bliver chokeret over at læse om den for høje udledning af dioxin. Men Miljøstyrelsens forklaring var god at få, siger Frank Kofoed.

Han kunne dog godt tænke sig at høre mere om udledningen, som hans grundejerforening måske vil bede om en forklaring på.

Spredes gennem fødevarer

Omkring 90 procent af den dioxin, der ender i menneskers kroppe, kommer fra fødevarer, da dioxin sætter sig i fedtvævet og vi indtager det med fed mad. Det er også en af årsagerne til, at man anbefaler gravide ikke at spise fed fisk.

Det dioxin, der er udledt med røgen, kan spredes via fødekæderne og for eksempel sætte sig i høns fedtvæv og i æggene. Men det betyder ikke, at naboerne i Hørsholm skal være utrygge.

- Man skal ikke være bange for at spise æg fra egne høns i haven eller lignende, hvis man bor i Hørsholm, siger Yvonne Korup.

Begræns indtaget af dioxin​​​​​

Kul og kalk skal formindske udledning

Anlægget, der har udledt for meget dioxin, blev lukket den 22. maj.

Nu skal I/S Norfors finde den rette dosering af kalk og aktivt kul, der sikrer, at udledningen af dioxin holdes nede.

- De skal eftervise med tre målinger efter hinanden, at de har fået udledningen ned på det rigtige niveau igen. Hvis der bare er én af målingerne, der overskrider grænsen, skal de stoppe ovnen igen og få den efterset. Så kan det være, at det er noget andet end rensningsanlægget, der er galt, siger Yvonne Korup.

- Nu har de lige fået påbuddet, og nu skal vi se, om de efterlever det og viser, at de kan overholde kravene. Hvis de ikke kan det, skal anlægslinjen med den for høje udledning lukkes igen, tilføjer hun.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

20200624-170308-L-1920x1280we

playGodt nyt til badegæster: Populær strand forbedres

25_seconds

playStrid i landsretten - beboere i Fredens Havn kan blive hjemløse

dunkene

playKøbenhavnske forskere bag banebrydende metode: Så meget kemi afgiver drikkedunke

Pandaer

playZoos hanpanda vil hellere tygge i bambus end parre sig

Hørsholm

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere