Makedoner fem år i fængsel for hjemmerøveri

En 77-årig kvinde blev grebet om halsen, bundet og fik tapet ansigtet til under hjemmerøveri.

Et særdeles groft hjemmerøveri mod en tidligere balletdanser fra Rungsted koster en 51-årig makedonsk mand fem års fængsel. Efter afsoningen udvises han fra Danmark for altid.

Sådan lyder afgørelsen onsdag eftermiddag fra Retten i Helsingør, der over to dage har behandlet straffesagen mod den østeuropæiske mand, der sad tilbagelænet i stolen, da dommen blev afsagt.

I alt menes tre mænd at stå bag forbrydelsen, men kun den 51-årige er det lykkedes politiet at fange. Den dømte erkender at have ageret chauffør og at have købt gaffatape og handsker til det, han troede var et indbrud, men han nægter sig skyldig i røveriet.

Den forklaring troede retten ikke på.

- Vi lægger vægt på, at tiltalte har afgivet skiftende forklaringer. Det svækker hans troværdighed, siger retsformand Benedikte Cederqvist.

- Han ved, at planen er at trænge ind i en ejendom, hvor der bor en gammel og velhavende dame. Det er vores opfattelse, at tiltalte allerede ved købet af gaffatapen må indse, at den skal bruges til at uskadeliggøre hende, siger retsformanden.

Forbrydelsen fandt sted 14. april sidste år omkring klokken 22.30. Den i dag 78-årige kvinde sad og så fjernsyn, da hun hørte lyde fra soveværelset.

Da hun tændte lyset, blev hun grebet bagfra om halsen, væltet om kuld og fik et knæ i ryggen. Hendes hænder og fødder blev bundet, og hjemmerøverne viklede gaffatape rundt om hele hendes hoved.

Kun lige nøjagtig kunne hun trække vejret, og flere gange mistede hun bevidstheden.

- Det kunne være gået væsentligt værre. Hvis hun ikke havde fået sine ben fri, kunne hun faktisk være afgået ved døden, siger Benedikte Cederqvist.

De egentlige gerningsmænd, siger den dømte, er en rumæner og en albaner, som han et par timer før røveriet tilfældigt havde mødt i en albansk klub på Nørrebro.

Den dømte har i retten fortalt, at han ventede i bilen, men da indbruddet trak ud, fulgte han efter sine kammerater og fandt den forurettede liggende bundet på gulvet.

Retten mener imidlertid, at makedoneren har været med hele vejen, blandt andet på baggrund af den 78-årige kvindes forklaring.

Af anklageskriftet fremgår det, at gerningsmændene slap væk med tyvekoster for ikke under 710.000 kroner. Senere er det blevet opgjort, at værdierne svarede til 1,2 millioner kroner.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

brøndby strand 1

playMyndigheder deler oplysninger om kriminelle: Kan blive smidt ud af hele Brøndby Strand

Christiania Pusher Street

65 personer sigtet for at sælge hash udenfor Christiania

Bomberør

17-årig risikerer forhøjet straf for at skyde med bomberør mod tre betjente

Politi tæt

Skønhedssalon holdt åbent, da politiet kom - kunde flygtede ud ad bagudgangen

Hørsholm

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere