Hverdagshelt: Snarrådig borger forhindrer tricktyveri

En 66-årig borger fra Hørsholm er grunden til, at tre formodede tricktyve er blevet anholdt – før de nåede at vriste dankortet fra en ældre herre.

02:36

"Den 66-årige Hans Henrik fra Hørsholm bliver storrost af Nordsjællands Politi. Han sørgede for, at hærdede tricktyve nu er bag lås og slå."

Hans Henrik Raith var egentlig bare ude for at handle i sin lokale Aldi i Rungsted. Men han endte med at afværge et tricktyveri og få tre personer anholdt.

- Det er en god følelse, at jeg har været med til at forhindre det her. Det, synes jeg, er positivt. Men det jeg tænker allermest på, det er, hvis det kan medvirke til, at mange andre prøver at blive observante. Så er det endnu bedre, fortæller han til TV 2 Lorry. 

Læs også Politiets råd: Sådan undgår du tricktyveri

På parkeringspladsen foran Aldi så Hans Henrik Raith tre suspekte personer prøve at veksle en tyver hos en ældre dame.

Den ældre dame blev mistænkelig og fik viftet dem væk. Men da de så gik ind i Aldi-forretningen, ringede Hans Henrik Raith til politiet.

Nummerplader ledte politiet på vej

 Min vurdering er, at vi nok skal finde flere episoder, vi kan hænge dem op på.

Claus Birkelyng, vicepolitiinspektør ved Nordsjællands Politi

Da mændene kom ud på parkeringspladsen igen, kunne Hans Henrik Raith se, at de var lidt for interesseret i en ældre herre.

Typisk aflurer tricktyvene pinkoden og prøver derefter at narre dankortet fra ofrene.

Derfor var Hans Henrik Raith ikke i tvivl om, at der var et tricktyveri under opsejling, da han så, at de tre personer kørte efter den ældre herre.

- Jeg var helt klar over, at den var gal den her. De udvælger jo netop svage personer, og så er det kun rart, at vi kan hjælpe til som borgere, siger han. 

Han ringer derfor og oplyser begge nummerplader til politiet.

Både de formoede tricktyves nummerplade og den ældre herres nummerplade, og det var smart, fortæller politiet.

- Det gør jo, at vi kunne sende patruljerne i retning af den handlende mands bopæl, da vi tænkte, at han kørte fra supermarkedet og hjem. Det gjorde, at de var klar til at anholde gerningsmændene lige i nærheden. Så det var super godt, siger Claus Birkelyng, der er vicepolitiinspektør ved Nordsjællands Politi. 

Læs også Frederiksberg Allé afspærret efter skyderi

Bølge af tricktyverier i Nordsjælland

Nordsjællands politi oplever lige nu et regulært boom i antallet af tricktyverier, og særligt Gentofte, Hørsholm og Lyngby er hårdt ramt.

Tricktyvene slår til flere gange dagligt, og det går især ud over de ældre. Politiet opfordrer derfor borgerne til at holde øjne og ører åbne, præcis som Hans Henrik Raith.

- De tre formoede tyve er blevet varetægtsfængslet i 14 dage. Nu sidder vi og kigger på billeder af andre tricktyverier, og min vurdering er, at vi nok skal finde flere episoder, vi kan hænge dem op på, fortæller vicepolitiinspektøren til TV 2 Lorry. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik