Hørsholm frikendt i Lions-svindelsag: Tilsyn var ok

Kommunen har ført tilstrækkeligt tilsyn med de skandaleramte private institutioner. Men tilsynet bliver alligevel justeret fremover.

Foto: Søren Bidstrup - Scanpix

Hørsholm Kommune har ikke svigtet sin tilsynspligt over for de selvejende Lions Børnehuse, som har haft uregelmæssigheder i økonomien.

Det slår en uafhængig rapport nu fast.

Rapporten, som revisionsselskabet PwC har udført for kommunen, kommer efter, at der i december blev konstateret alvorlige økonomiske uregelmæssigheder i Lions Børnehuse.

Læs også Borgerne får regningen for millionsvindel i privat børnehave

Bedre tilsyn ville ikke nødvendigvis have fundet fejl

En tidligere medarbejder er sigtet for mandatsvig, og i alt er fire medarbejdere er stoppet. Det er uvist præcist, hvor omfattende svindlen har været, men Hørsholm Kommune har tidligere vurderet, at to millioner kroner kunne dække svindlen og har derfor afsat det beløb.

PwC skriver i sin rapport, at elementer af et løbende tilsyn kunne have været gennemført mere effektivt – men at det ikke nødvendigvis ville være en garanti for, at fejl var blevet opdaget. Det glæder borgmester Morten Slotved, Kons., at tilsynet har fungeret.

- Vores tilsyn har grundlæggende fungeret, og nu forbedrer vi det yderligere på en måde, så det fortsat er hensigtsmæssigt for både institutionerne og økonomifunktionen i en praktisk hverdag, siger han i en pressemeddelelse.

Læs også Forretningsmand fængsles: Mistanke om millionsvindel

Væk med dankort

Rapporten anbefaler dog visse justeringer af tilsynet fremover.

Blandt andet skal en underordnet ikke kunne godkende eller anvise en leders personlige udlæg, institutionerne skal bruge dankort i mindre omfang, og Hørsholm Kommune skal fremover mødes med bestyrelsen for Lions Børnehuse mindst en gang om året, ligesom kommunen skal have både det bestyrelsesgodkendte og reviderede regnskab for børnehusene.

Kommunen afventer nu en undersøgelse af bestyrelsens rolle. I en selvejende institution som Lions Børnehuse er det nemlig bestyrelsen, der har ansvaret for driften.

Undersøgelsen står Kommunernes Landsforenings juridiske kontor for. Den forventes at være færdig efter sommerferien. 

Læs også Millionsvindel i børnehave: Tre medarbejdere stopper

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik