Efter dødsfald på plejehjem: Kritik af fald i tilsyn

Antallet af tilsyn med patientsikkerheden på plejehjemmene er faldet markant siden 2016. Ældresagen udtrykker bekymring.

Antallet af tilsyn med sikkerheden på plejehjem er faldet drastisk de seneste tre år. Det er bekymrende, mener Ældresagen.

I sidste uge døde en beboer på et plejehjem i Hørsholm, efter personen var blevet massivt overmedicineret gennem 10 dage. Sikker medicinhåndtering er et af de punkter, der fokuseres på ved et tilsyn. 

quote Med det nye system kan der gå meget lang tid mellem tilsynsbesøgende, og det kan gå ud over sikkerheden.

Anna Wilroth, seniorkonsulent, Ældresagen.

Netop tilsyn med plejehjem bør derfor være langt flere af, så dødsfald kan undgås i fremtiden.

Det mener Ældresagen, der retter kritik mod tilsyn på plejehjem fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Vi har gennem en længere periode udtrykt bekymring over et betydeligt fald i mængden af tilsyn. Vi er bekymrede for, at man ikke kommer ud til nok steder ofte nok. Med det nye system kan der gå meget lang tid mellem tilsynsbesøgende, og det kan gå ud over sikkerheden, siger Anna Wilroth, der er seniorkonsulent hos Ældresagen.

Nyt tilsynssystem

Styrelsen for Patientsikkerhed udgør den ene af to myndigheder, der besøger plejehjem og tjekker, at behandlingen og sikkerheden lever op til visse standarder. Kommunen har også pligt til at føre tilsyn med plejehjemmene.

I 2015 udførte Styrelsen for Patientsikkerhed tilsyn på 628 plejehjem, mens tallet i 2014 var 719.

quote Vi lægger ikke skylden hos nogen, men vi efterspørger, at Styrelsen for Patientsikkerhed skruer op for mængden af deres tilsyn og kommer noget mere ud.

Anna Wilroth, seniorkonsulent, Ældresagen.

Fra 1. juli 2016 gik styrelsen over til at foretage såkaldt risikobaserede tilsyn, hvor man før udførte frekvensbaserede tilsynsbøg mere sporadisk.

Styrelsen ophørte samtidig med at udarbejde rapportsammenfatninger, men ifølge en gennemgang af tilsynsrapporter på styrelsens hjemmeside, blev der i 2017 kun udført 111 tilsyn på plejehjem.

Fejl ved hvert andet besøg

I årsrapporten fra styrelsen i 2015 blev det ellers påpeget, at man ved næsten hvert andet tilsynsbesøg fandt fejl, der udgjorde en risiko for beboerne, og i knap hver tiende tilfælde var fejlene alvorlige. På 170 ud af 719 inspicerede plejehjem var der ikke overensstemmelse mellem den ordinerede medicin og den medicin, der anførtes i medicinlisten.

- Vi lægger ikke skylden (for dødsfaldet i Hørsholm, red.) hos nogen, men vi efterspørger, at Styrelsen for Patientsikkerhed skruer op for mængden af deres tilsyn og kommer noget mere ud, siger Anna Wilroth, der dog understreger, at Ældresagen overordnet set er glade for principperne i det nye tilsyn.

TV 2 Lorry har henvendt sig Styrelsen for Patientsikkerhed og bedt dem om at forholde sig til kritikken. Ved udgivelse havde styrelsen ikke besvaret henvendelsen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

colourbox

Flere kvinder får udskudt brystkræftscreening - puklen vokser med 1.000 kvinder om måneden

20160518-144516-2-1920x1281we

Op til 11 måneders ventetid i hovedstadsområdet - nu vil partier sætte ind over for "meget stor ulighed"

20210311-133301-L-1920x1277we

Sygeplejerskers strejke kan ramme 48 afdelinger i hovedstadsområdet: Se hvor her

Simon Iversen

'Dovenskab' får Simon til at tage steroider: Forskere skal nu undersøge konsekvenserne

Hørsholm

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere