Andebrød og varm sommer forårsager fiskedød i dam

Hørsholm Kommune oplever stor forekomst af døde fisk i Dronningedammen. Kommunen vil nu undersøge forskellige tiltag.

Hvis du har lagt vejen forbi Dronningedammen i Hørsholm i den seneste tid, så har du måske bemærket, at noget ikke er helt, som det skal være.

Søen er nemlig i biologisk ubalance, og det resulterer i en stor forekomst af døde fisk, da der ikke er nok ilt i vandet.

Helt naturligt

Ubalancen skyldes både naturlige og menneskeskabte påvirkninger, og særligt den varme sommer har haft betydning. 

Flere af de søer, der normalt giver vand til Dronningedammen, døjer nemlig med en usædvanligt lav vandstand for denne tid af året, og derfor har Dronningedammen ikke fået "frisk" vand i noget tid.

- Det er en naturlig proces og noget, der desværre sker engang i mellem, når vejrforholdene er ekstreme, siger Ole Stilling der er direktør for By- og Ejendomsudvikling, Teknik og Miljø i Hørsholm Kommune.

Den menneskelige påvirkning skyldes blandt andet det brød, der smides til ænderne, men som de ikke når at spise, og som derfor nedbrydes i søen under stort iltforbrug.

En langsigtet løsning

Men selvom processen altså er naturlig, så ønsker kommunen at have nogle velfungerende søer til glæde for både borgere og natur.

Derfor er Hørsholm Kommune nu gået i gang med at undersøge mulighederne for at forbedre tilstanden af søen.

Sådan kan man afhjælpe ubalancen i søen

Men den slags tager tid og koster penge, og derfor skal sagen nu vendes af politikerne i kommunen.

- Der er ikke noget quick fix i forhold til løsninger, så det vi kan tage fat på er en mere langsigtet løsning. Man skal finde nogle penge til det, og derfor skal det diskuteres politisk, siger Ole Stilling.

For nu nøjes man dog med at fjerne de døde fisk, da de tiltrækker andre dyr.