Sabah mærker mistroen vokse: Terror rammer muslimer dobbelt

Sabah Abid fra Høje-Taastrup mener, at hendes religion er blevet taget som gidsel af en terrororganisation.

'Muslim motherfucker'.

Den fremmede mand råbte det højt og vredt i S-toget. Det var i dagene efter terrorangrebet i Bruxelles, og den 26-årige Sabah Abid var på vej hjem mod HøjeTaastrup fra sit arbejde i København. Det skræmte hende mest, at ingen af de andre i S-toget reagerede på det hadefulde råb. 

Oplevelsen har bidt sig fast i Sabah, der er født og opvokset i Danmark. Hun er også muslim, mørk i huden og går med slør. Hun mener, at det rammer muslimer dobbelt, når der sker terrorangreb i Europa.  

-  Jeg har mærket terrorangrebet som alle andre – som meget forfærdeligt og meget tæt på. Men jeg har også mærket, hvordan mistroen til muslimer er vokset. Flere er begyndt at se mig som en, der ikke vil samfundet noget godt. Jeg føler, jeg er nødt til at bevise, at jeg er et godt menneske, siger hun til TV 2 Lorry. 

Hun oplever, at mistroen til landets muslimer har været stigende efter terrorangreb i Paris, Omar El-Husseins dobbelte drab i København - og senest terrorangrebet i Bruxelles den 22. marts. 

- Jeg kan sagtens forstå, at folk er mistroiske og bange. Medierne er med til at stille lighedstegn mellem muslimer og Islamisk Stat. De fleste muslimer er helt almindelige, velfungerende mennesker, men det er undtagelsen fremfor reglen, at en historie om en muslim er en positiv historie. Det er sjældent, medierne interviewer en muslim om noget helt normalt som vejret eller en motorvej, siger hun og fortsætter: 

- Samtidig har flere politikere været ude og sige, at ikke-vestlige indvandrere ikke hører til i Danmark. Det er dybt racistisk, og når meningsdannere siger sådan, bliver det mere acceptabelt ikke at behandle de mennesker så godt, siger hun. 

Hun føler samtidig, at terrororganisationen Islamisk Stat har taget hendes religion som gidsel.

- Det er mærkeligt, at noget, der for mig er smukt og godt, er blevet synonym med noget forfærdeligt. Jeg synes, det er dejligt, at fx franske myndigheder og medier konsekvent bruger navnet øgenavnet Daesh om terrororganisationen. Man behøver ikke forstærke idéen om, at Islam er synonymt med noget dårligt, og man giver terroristerne validitet ved at bruge navnet, siger hun. 

Selv om Sabah godt kan forstå, at mange etniske danskere er blevet mere mistroiske og frygtsomme efter terrorangrebene i Europa, mener hun ikke, at muslimer behøver at tage afstand fra terroren.

- Jeg ville ønske, at flere ville bruge navnet Daesh, så man ikke tager en hel gruppe mennesker som gidsler. ​Det er ulækkert, at man kræver, at alle muslimer skal tage afstand for terrorhandlinger, der er begået af forskruede mennesker. Det er det samme som at sige, at der en person, der hedder Lars, som har voldtaget en kvinde, og så skal alle dem, der hedder Lars, tage afstand fra voldtægtsforbrydere. 

Sabah Abid er flere gange selv blevet overrasket over de reaktioner, hun bliver mødt med, når hun snakker med etniske danskere. 

- Flere af mine naboer har sagt: ’Jeg troede slet ikke, du var sådan. Du er jo okay. Det er alle de andre, vi ikke kan lide’. Det kan gøre mig virkelig ked af det, siger hun og tilføjer: 

- Det svarer lidt til, at jeg sagde til dig: 'Du er god nok - det er alle de andre pædofile, vi ikke kan lide.'   

Sabah Abid er uddannet cand.scient.adm, bor i Høje-Taastrup og arbejder i København. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Svampeceremoni

Ulovlige svampetrip samler folk i fællesterapi

25_seconds

playDroner skal søge efter utætte fjernvarmerør om natten

Akvædukt ved Veluwemeer

playUsædvanlig akvædukt kan redde Margretheholm Havn

Borger med handicap

Datter til hjerneskadede Lars: Kommunen mangler empati og logik

Høje-Taastrup

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere