Privatgymnasier bløder efter tyrkisk "terrorliste"

To private gymnasier har fået meget få ansøgere, siden de endte på tyrkisk "terrorliste".

Næsten ingen elever ønsker at starte på Høje Taastrup Private Gymnasium til sommer. Det samme gælder Københavns Private Gymnasium.

quote Jeg synes det er tåbeligt, at folk er så optaget af et land, der er så langt væk, at det kommer til at påvirke børns uddannelse.

Hasan Ademowski, rektor på Københavns Private Gymnasium

De to skoler har henholdsvis kun to og 15 ansøgere, der har valgt gymnasierne til som førsteprioritet, viser de seneste søgetal for gymnasier i 2017.

Det skyldes formentligt det kup, der blev forsøgt i Tyrkiet sidste sommer, hvor der opstod en konflikt mellem Tyrkiets præsident og Gülen-bevægelsen. Derefter cirkulerede der på sociale medier en liste over "terror-skoler" med tilknytning til Gülen-bevægelsen, skriver Berlingske.

Og på den liste stod de to gymnasier.

Her er listen med "terror-skoler"

- At vi står på den terrorliste betyder meget for mange. Der er mange, der fravælger skolen alene af den grund, at de er bange for, at de ikke længere kan komme til Tyrkiet på ferie, hvis de går hos os, siger Crilles Bacher, der er rekord på Høje-Taastrup Private Gymnasium, til Berlingske.

Den samme melding lyder det fra Københavns Private Gymnasium:

- Det er uden tvivl anklagerne om, at vi er en Gülen-skole, der er årsagen. Før kupforsøget havde vi rekordhøje ansøgertal, siger rektor på Københavns Private Gymnasium, Hasan Ademowski, til Berlingske.

- Jeg synes det er tåbeligt, at folk er så optaget af et land, der er så langt væk, at det kommer til at påvirke børns uddannelse. Men nu må vi se, hvad der sker. Det betyder ikke, at vi skal lukke, siger han. 

Sidste år havde Høje Taastrup Private Gymnasium 39 ansøgere, hvilket er et fald på 95 procent i forhold til i år. Københavns Private Gymnasium havde 79 ansøgere sidste år, men det antal er faldet med 79 procent i år. 

Folkeskoler oplever samme flugt

Kupforsøget i Tyrkiet skete den 15 juli 2016, og umiddelbart derefter kunne det mærkes på Høje Taastrup Privatskole, der også står på "terrorlisten".

Da skolens elever gik på sommerferie i 2016 var der 290 af slagsen, men over sommerferien forlod 70 til 80 elever skolen.

Se listen over de mest populære - og upopulære gymnasier her: