Kommune stoppede socialt bedrageri for ni millioner

Høje-Taastrup har sat bremsen i bund for socialt bedrageri med øget kontrol.

Foto: Torkil Adsersen / Scanpix

Høje-Taastrup har fået millioner tilbage i kommunekassen, som ellers ville være gået til socialt bedrageri.

I 2017 fik en kontrolgruppe stoppet ydelser og krævet tilbagebetaling for 9,1 millioner kroner, og det er dobbelt så meget som året før, hvor man indførte kontrolgruppen. Det skriver Høje-Taastrup Kommune i en pressemeddelelse.

- Byrådet ønskede med kontrolgruppen at sikre, at ingen kan snyde sig til ydelser, de ikke er berettigede til – det er nemlig helt unfair over for dem, der reelt har behov for hjælp, og det er undergravende for lovlydige borgeres tillid til, at deres skattepenge bruges rigtigt, siger borgmester i Høje-Taastrup, Michael Ziegler, Kons, i en pressemeddelelse. 

Læs også Bedrageri blev en livsstil for 48-årig tømrer

Sådan kan man snyde

Kontrolindsatsen sker blandt andet ved udbetalinger vedrørende økonomisk friplads i daginstitution og forhøjet børnetilskud til enlige forsørgere på kontanthjælpsområdet og på sygedagpengeområdet.

Kommunen kommer med flere eksempler i en pressemeddelelse: 

En kvinde kan uberettiget opnå økonomisk friplads i daginstitution, børnetilskud som enlig og måske boligstøtte, hvis hendes partner har flyttet folkeregisteradresse, men parret reelt fortsat bor sammen. Eller en borger melder sig ledig og modtager kontanthjælp, men har arbejde ved siden af – måske sort arbejde. 

Læs også Socialt bedrageri: Øget kontrol gav kommune flere millioner

- Enhver borger skal have det, vedkommende er berettiget til, hverken mere eller mindre. Det er Kontrolgruppens arbejde med til at sikre, og jeg synes, at byrådet valgte helt rigtigt ved at prioritere denne indsats, siger Michael Ziegler.

Kontrolgruppen er blevet bedre til at finde snyderne på grund af et bedre samarbejde med eksempelvis SKAT. Derudover får gruppen anonyme tips, som de undersøger.

Hvis der er tale om grov, forsætlig svindel, politianmeldes sagen.

Eksempler på snydere i kommunen

  • Mystisk stigning i hjemløse:
Antallet af hjemløse steg pludselig i Høje-Taastrup. Derfor underøsgte kontrolgruppen forholdene, og foreløbigt har 76 hjemløse fået tag over hovedet.
Blandt dem var en yngre mand, der selv forklarede, at han jo ikke kunne være tilmeldt samme adresse som sin kæreste, fordi hun så ville miste forskellige ydelser. Kontrolgruppen stødte enkelte gange på reelt hjemløse. De blev hjulpet videre til fx kommunens Social- og Handicapcenter.
 
  • Rask i en fart: 
En forretningsindehaver havde sygemeldt sig og modtog sygedagpenge. Da kontrolgruppen kom på besøg, var han dog i fuld gang med at levere varer over disken.


Kilde: Høje-Taastrup Kommune

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik