Kommune hiver millioner hjem i gæld: "Den her metode virker"

Seks millioner kroner. Så meget er borgerne i Høje-Taastrup Kommunes gæld blevet reduceret, siden kommunen selv overtog inddrivelsen af gæld fra SKAT.

På et lille kontor i hjørnet af rådhuset i Høje-Taastrup bliver der tastet løs på tastaturet. Ved tre borde sidder de tre medarbejdere, der har stået for at inddrive gæld fra SKAT i kommunen.

quote Når nu opgaven er tilbage hos kommunen, så har vi selvfølgelig motivationen i højere grad, end SKAT måske havde.

Michael Ziegler, Kons, borgmester i Høje-Taastrup

De gik i gang med arbejdet den 1. april, og siden da har de sørget for, at gælden fra ejendomsskat er blevet reduceret med over seks millioner kroner - fra 8,7 millioner kroner til 2,5 millioner kroner. 

- Det er simpelthen et spørgsmål om retfærdighed. Hele systemet med én fælles kasse, hvor vi kradser nogle penge ind til et fælles gode, det bygger jo på, at alle selvfølgelig skal betale det, de nu engang skal betale, siger borgmester i Høje-Taastrup Kommune, Michael Ziegler, Kons., til TV 2 Lorry.

Kommunen ventede på lovændringen

Folketinget gav i februar kommunerne lov til at inddrive forfaldne ejendomsskatter, efter SKAT ikke har opkrævet skatter i årevis. Da Høje-Taastrup i 2016 hørte, at der var en lovændring på vej, valgte de at vente med at sende inddrivelse af skyldig ejendomsskat og forbrugsafgifter til SKAT.

I stedet fortsatte kommunen med kommunal opkrævning via påmindelser, indtil den nye lov var trådt i kraft, og kommunen således selv kunne gennemføre inddrivelsen.

- Der er ingen tvivl om, at den her metode virker. Det handler jo dybest set om, at når nu opgaven er tilbage hos kommunen, så har vi selvfølgelig motivationen i højere grad, end SKAT måske havde, siger Michael Ziegler til TV 2 Lorry.

Et centralt system er bedre

Lige nu har kommunerne kun mulighed for at inddrive ejendomsskatter og såkaldte fortrinsberettigede krav, der omfatter byggesagsgebyrer og regninger for renovation.

Ejendomsskatter udgør dog ikke en særlig stor del af den samlede kommunale gæld. Derfor så flere kommuner gerne, at de selv fik lov til at inddrive al kommunal gæld.

Men ifølge Bent Greve, der er skatteforsker på Roskilde Universitetscenter, så er det ikke nødvendigvis en god idé. De fleste ydelser, hvor der kan være tilbagebetaling, er nemlig ydelser, der udbetales af Udbetaling Danmark. Derfor ser han bedre muligheder i at have ét centralt system.

- Det er ikke så enkelt at få pengene (på andre områder, red.), som det er på ejendomsområdet. Derfor kan man ikke sammenligne de områder. Derfor tror jeg, at det på længere sigt vil være dyrere administrativt for det danske samfund, hvis det flyttes tilbage til kommunerne, siger han til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik