Historisk landsby frygter kæmpe grusgrav i baghaven

Beboerne i Vridsløsemagle i Taastrup gruer for støj, støv og forurening af drikkevandet, hvis Region Hovedstaden gør alvor af planerne om en kæmpe grusgrav klos op af deres gamle landsby.

For to år siden købte Marlies Poulsen og hendes mand et hus i den maleriske landsby Vridsløsemagle i Taastrup. De trængte til fuglekvidder, åbne vidder og frisk luft. Nu risikerer de at få gravemaskiner, støj og støv få meter fra deres baghave. Det er Region Hovedstaden, der har planer om at give tilladelse til at grave efter grus på 34 hektar lige op af landsbyen.

quote - Det vil være det rene helvede. Når vi spiser suppe, vil det knase på grund af støvet. Der vil være larm døgnet rundt

Michael Høj, beboer, Vridsløsemagle

- Jeg kan næsten ikke kigge på det, jeg får det så dårligt, jeg får kvalme. Det er hele mit liv, der bliver ødelagt her. Alt det støj, larm og støv – jeg kan slet ikke tænke på det, siger Marlies Poulsen.

Der bor knap 300 mennesker i den lille by. De er alle imod graveplanerne. Michael Høj købte sit hus for 20 år siden, og han overvejer at flytte, hvis grusgraven bliver en realitet:

- Det vil være det rene helvede. Når vi spiser suppe, vil det knase på grund af støvet. Der vil være larm døgnet rundt.

Michael Høj  overvejer at flytte fra Vridsløsemagle, hvis planerne om en grusgrav bliver en realitet.
Michael Høj  overvejer at flytte fra Vridsløsemagle, hvis planerne om en grusgrav bliver en realitet.
Foto: TV 2 Kosmopol

Men det er ikke bare støvskyerne og de buldrende gravemaskiner, der bekymrer. Området, der er planer om at udlægge til råstofindvinding, leverer nemlig drikkevand til borgerne i Høje-Taastrup Kommune. Men en del af området er forurenet. Derfor frygter beboerne, at gravearbejdet i området vil få forureningen til at sive ned i og ødelægge drikkevandet til mange tusind borgere.

Byråd bakker op

Et samlet byråd i Høje-Taastrup med den konservative borgmester Michael Ziegler i spidsen bakker beboerne i Vridsløsemagle op. Byrådspolitikkerne har formelt ikke nogen indflydelse på udpegningen af nye råstofområder, da det er et område, der ligger under regionerne. Men politikkerne har alligevel for nylig valgt at gøre en fælles indsigelse mod planerne om en grusgrav ved Vridsløsemagle.

Byrådet mener dels, at Region Hovedstaden bør tømme de igangværende grusgrave i kommunen, før de begynder på nye. Og så er de skeptiske over at lægge grusgraven op af den karakteristiske landsby med bindingsværkshuse og hestefolde:

Det er denne her udsigt, beboerne kæmper for at bevare.
Det er denne her udsigt, beboerne kæmper for at bevare.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Vi synes, denne her placering er utrolig dårlig. Der er landskabsmæssige værdier, der er værd at bevare. Der er også en drikkevandsforsyning til en hel kommune, hvor hovedparten kommer fra det her område, og vi synes ikke, det er tilstrækkeligt belyst, hvordan en grusgrav her vil påvirke drikkevandskvaliteten.

Grus til metro og jernbaner

Fra Region Hovedstaden lyder det, at området ved Vridsløsemagle er i spil som ny grusgrav sammen med flere andre steder, fordi regionen har pligt til at udpege nye råstofområder for at have nok grus til metro, jernbaner og nye veje. Derudover påpeger regionen, at de ikke har ret mange steder at vælge imellem på grund af regionens størrelse og geologi.

quote - Ej, men vi tager ikke bare chancer. Vi holder også hele tiden øje med de vandboringer, der bliver konstant testet, om der sker noget

Jens Mandrup, Region Hovedstaden, SF

Men formanden for Miljø- og trafikudvalget i Region Hovedstaden, Jens Mandrup fra SF, lover, at beboerne vil blive skærmet mod støv og støj, og at der ikke er noget at være bekymret over i forhold til drikkevandet:

- Vi har erfaringer, hvor vi graver under drikkevandsskellet, hvor der ingen påvirkning er af de lokale vandboringer, så det er vi ikke bekymret for overhovedet.

Men hvordan kan du være sikker på, at jeres erfaringer holder - man kan jo ikke altid være sikker på, at naturen opfører sig sådan, som man håber?

- Ej, men vi tager ikke bare chancer. Vi holder også hele tiden øje med de vandboringer, der bliver konstant testet, om der sker noget. Men vi er ret sikre i vores sag, garanterer Jens Mandrup.

Men borgmester i Høje-Taastrup Kommune er ikke overbevist:

- Det er vi simpelthen fagligt uenige i. Vi er simpelthen ikke enige i, at man kan drage den konklusion. Det er derfor, vi peger på, at det ikke er tilstrækkeligt belyst. Vi synes, det er risikabelt, når det er en hel kommunes drikkevandsforsyning, der primært kommer fra det områder, siger Michael Ziegler.

Kampen fortsætter

Råstofplanen er i øjeblikket i høring, og politikkerne i Region Hovedstaden forventer at kunne vedtage den endelige plan i starten af sommeren. Men beboerne i Vridsløsemagle har ikke givet op og har derfor arrangeret et borgermøde den 20. april på Kroppedal Museum. De håber, at deres protester vil omvende regionspolitikkerne:

- Det må bare ikke ske, jeg kæmper, til jeg falder om. Det må bare ikke ske, siger Marlies Poulsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik