Gymnasielever demonstrerer for retten til at være lidt forsinkede

Hvis du ikke sidder på din plads, når læreren begynder undervisningen, får du 100 pct. fravær for hele timen, sådan lyder de nye regler. Og det vækker vrede hos de unge.

Neon-grønne og grå stole ligger stablet. Hulter til bulter i indgangen til klasseværelserne på første sal på Høje-Taastrup Private Gymnasium.

Der var ikke undervisning i går, og det er der heller ikke i dag. Eleverne har lavet en blokade i protest mod den nye bekendtgørelse om fravær og de sanktioner, der er strammet op, efter at den trådte i kraft den 1. november.

- Vi demonstrerer mod den nye fraværsbekendtgørelse, hvor man får 100 procent fravær. Om så man går på toilettet og det går lidt ind i undervisningen, eller hvis man kommer bare to minutter for sent. Så får man 100 procents fravær, og det er vi imod, siger Amine Elif Gül Petersen, der går i 2. A. på Høje-Taastrup Privat Gymnasium.

Frit slag for regler før

Tidligere kunne gymnasierne selv bestemme, hvordan de registrerede fravær - og hvilke regler der gjaldt.

På Høje-Taastrup Private Gymnasium havde de nogle regler, der lå tæt på den nye bekendtgørelse, men der blev taget hensyn til, hvorfor man kom for sent. 

quote Om så man går på toilettet i undervisningen eller hvis man kommer bare to minutter for sent. Så får man 100 procents fravær og det er vi imod.

Amine Elif Gül Petersen, der går i 2. A. på Høje-Taastrup Privat Gymnasium

Eleverne fik 50 procents fravær, hvis de kom forsent inden for det første kvarter af timen. Alt derover gav 100 procents fravær.

- Som udgangspunkt er jeg ikke glad for, at undervisningen ikke kan gennemføres. Men på mange måder forstår jeg godt, at der er en reaktion fra dem, siger rektor Crilles Bacher til TV 2 Lorry.

På gymnasier landet over har der været protester mandag og tirsdag i denne uge. Her i TV 2 Lorrys område har Albertslund Gymnasium, Gefion Gymnasium, Aurehøj Gymnasium og Rødovre Gymnasium også demonstreret mod fraværsbekendtgørelsen.

- Her er mange, der kommer langvejs fra. Der er nogle fra Køge og Holbæk, og der er tit problemer med togene. Og det gør, at de kommer for sent, og det giver så 100 procent fravær. Og det er et stort problem for os, siger Amine Elif Gül Petersen.

Der var ikke undervisning i går og i dag på Høje-Taastrup Privat Gymnasium. Eleverne har demonstreret ved at blokere indgangene til klasseværelserne på gymnasiet i protest mod de nye fraværsregler. I morgen er der dog atter undervisning.
Der var ikke undervisning i går og i dag på Høje-Taastrup Privat Gymnasium. Eleverne har demonstreret ved at blokere indgangene til klasseværelserne på gymnasiet i protest mod de nye fraværsregler. I morgen er der dog atter undervisning.
Foto: Anders Nordahl / TV 2 Lorry

Urimelig indblanding

Regeringen har indført de nye regler for at styrke det faglige niveau på gymnasierne. Men på Høje-Taastrup Privat Gymnasium mener rektor, at man med denne form for detail-styring med ens regler på alle gymnasier forhindrer eleverne i at lære demokratiske spilleregler:

- Vi havde en forhandling i gang mellem elevrådet og skolen om nye regler for fravær, en demokratisk proces. Samtidig med kom den her bekendtgørelse fra Undervisningsministeriet. Og det er vigtigt at eleverne lærer demokratiske processer. Så det er en urimelig indblanding i, hvordan vi forvalter skolen, siger Crilles Bacher, Rektor på Høje-Taastrup Privat Gymnasium.

Og til spørgsmålet, om eleverne ikke bare kunne tage et tidligere tog, svarer Amine Elif Gül Petersen.

- Det kunne vi godt. Men så kunne vi også sidder her mange timer før undervisningen (de dage, hvor der ikke er problemer med forsinkelser i den offentlige transport - red.) og lave ingenting. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Uddannelse

def_thumb,50_percent

playCorona-undervisning endt i succes: Nu opretter gymnasium online-klasse

online SFO i Solrød

playTrods nedlukning kan børn i Solrød komme i SFO: Mødes via onlineplatform

Pernille Rosenkrantz-Theil

Regeringen udvider nødpasning for de yngste elever

Katrinedals Skole i København

Opråb fra skolelærer i København: Udskyd skolestart til 11. januar

Høje-Taastrup

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere