Dansk pant-paradis fik indonesisk besøg

En delegation med deltagere fra blandt andet det indonesiske miljøministerium blev i sidste uge vist rundt på Dansk Retursystems fabrik i Hedehusene.

Det danske pantsystem er et af de mest velfungerende i verden. Sådan lyder udmeldingen fra Dansk Retursystem, som i stigende grad mærker udlandets interesse.

Man skal ikke længere tilbage end til sidste uge for at finde et tilfælde på tendensen. Her blev en delegation fra Indonesien med deltagere fra det indonesiske miljøministerium og private organisationer vist rundt på Dansk Retursystem fabrik i Hedehusene. Alt sammen for at blive klogere på det danske pantsystem.

- Vi var her for at lære om de danske systemer for genanvendelse, herunder pantsystemet. Vi var som udgangspunkt interesseret i at høre om samarbejdet mellem producent, forbruger og Dansk Retursystem. Og vi var interesseret i pengeflowet mellem de involverede parter, siger Vivien Radnawati, som er ansat i det indonesiske miljøministerium med ansvaret for almindeligt og farligt affald. 

Stor inspiration at hente i Danmark

Temaet for det indonesiske besøg var cirkulær økonomi og affaldshåndtering. Delegationen var på besøg hos Dansk Retursystem for at se og høre mere om samarbejdet mellem producenter, forbrugere, butikker og Dansk Retursystem. Derudover var de interesseret i at høre, hvordan pant virker som et incitament i Danmark, og hvordan Dansk Retursystem oplyser forbrugerne om vigtigheden af at genanvende. 

I Indonesien er man netop nu ved at lave et lovforslag, der skal sikre, at producenten får et udvidet ansvar. Og noget af det, der gjorde det største indtryk på den indonesiske deligation var måden, man I Danmark skaber forbrugernes lyst til at genanvende. 

Danmark har et veludviklet pantsystem, som hele tiden bliver mere effektivt. Se indslag her:

 

- Systemet der sikrer, at man får penge tilbage, når man afleverer tomme flasker og dåser, tager vi især med os tilbage til Indonesien. Også den måde, som man kommunikere om genanvendelse både internt hos Dansk Retursystem og bredere i befolkningen er spændende at følge, samtidig med at der ligger en lovgivning bag. Det er noget af det, vi tager med os tilbage,” afslutter Vivien Radnawati.

Fakta om det danske pantsystem

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

bus busrute

Samarbejde mellem regioner sikrer den første regionale elbusrute

80_percent

playGladsaxe firdobler antallet af ladestandere til elbiler

parcelhuserødovre

Kommune lokker borgere med 61.000 kroner i nyt, grønt projekt

def_thumb,50_percent

playUndersøiske stenrev kan blive fremtidens kystsikring på Nordkysten

Høje-Taastrup

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere