Butikscenter blokerer biltræf med betonklodser

Shoppingcentret City2 i Høje-Taastrup har haft store problemer med biltræf på deres parkeringsplads. Men det sætter store betonklodser nu en stopper for.

Larm. Utryghed. Dyr oprydning.

Det har City2 i Høje-Taastrup det seneste stykket tid døjet med, når biltræffet Striben har været på besøg.

Striben er en tilbagevendende serie af arrangementer i løbet af weekenddagene i sommerperioden, hvor bilinteresserede mødes. Og selvom Striben selv proklamerer, at de holder sig inden for lovens rammer, så udløser Stribens arrangementer ofte ulovligt gaderæs.

quote Da de var her sidst, var her omkring 2.500 biler, som vi efterfølgende brugte mellem 25.000 og 30.000 kroner på at rydde op efter

Thomas Lüscher

Og derfor vil City2 ikke længere finde sig i, at de bruger deres private parkering til deres biltræf. Indkøbscentret har derfor opsat betonklodser ved indkørslerne, så biltræffet ganske enkelt ikke kan komme ind på parkeringspladsen.

- Vi har fået klager fra vores naboer på grund af larm, og det skræmmer vores kunder, der skal i biografen om aftenen. Derfor har vi valgt at lukke med betonklodser, så parkeringspladsen ikke længere er attraktiv, siger Thomas Lüscher, centerdirektør hos City2.

En beslutning der tilsyneladende har haft den ønskede effekt. For via Facebook-gruppen "Striben Ishøj" meldte arrangørerne fredag ud, at de måtte aflyse træffet som følge af betonklodserne. 

(Artikel fortsætter under Facebook-opslaget)

 

Det er heller ikke et småtal af biler og bilentusiaster, der mødes.

- Da de var her sidst, var her omkring 2.500 biler, som vi efterfølgende brugte mellem 25.000 og 30.000 kroner på at rydde op efter, fortæller Thomas Lüscher.

Og han er ikke i tvivl om, at det er Striben, der er på spil.

- Vi har en parkeringsplads, som vi har kunnet læse har været udvalgt af Striben til at være samlingspunkt. Den har en overdækning, så det larmer ekstra meget, og de kan spille høj musik, hvilket gør parkeringspladsen attraktiv, siger Thomas Lüscher.

Betonklodser bør ikke være nødvendige

Beslutningen om at lukke deres private parkeringsplads af med betonklodser er på foranledning af politiet.

- Vi har gjort det i samarbejde med politiet, som har rådet os til det at sætte dem op. Og vi har indstillet til politiet, at Stribens tilhængere ikke er velkomne på vores private grund. 

quote Da dragen ikke har noget hoved, så er der ikke nogen, vi kan tale med

Thomas Lüscher​​​​​

Ifølge vicepolitiinspektør ved Københavns Vestegns Politi hjælper betonklodserne dem juridisk. 

- Betonklodserne er gode, fordi man tydeligt kan adskille, hvilket område vi er blevet bedt om at få folk væk fra. Det er en juridisk god ting, der gør det muligt for os at afgrænse, hvor folk ikke er velkomne på private grunde som City2's parkeringspladser, siger Søren Enemark.

Alligevel mener han ikke, at betonklodser er vejen frem.

- Det kommer meget an på stedet, men som udgangspunkt bør det ikke være nødvendigt. Den bedste løsning er jo, at man holder sig til de lovlige og officielle arrangementerne der er, siger Søren Enemark.

En drage uden hoved

Ifølge centerdirektøren har de forsøgt at få Striben i tale, dog uden held.

- Da dragen ikke har noget hoved, så er der ikke nogen, vi kan tale med, siger Thomas Lüscher.

City2 har ikke noget imod at låne deres parkeringsplads ud. Andre biltræf benytter sig blandt andet af parkeringspladsen. Men de er velkomne, fordi de har en helt klar aftale.

- Vi har tit træf med gamle amerikanerbiler og veteranbiler, her er der aftaler om, hvem der rydder op og den slags. Men da der ikke er nogen dialog med Striben, de ikke har spurgt om lov, og de ikke rydder op efter dem selv, kan vi ikke tillade, at de er der, siger Thomas Lüscher.

Problemet skal kvæles

Ifølge Thomas Lüscher begyndte Striben først at aflægge dem besøg fra starten af april i år, og han er ikke i tvivl om hvorfor.

Striben arrangementerne holdte normalt til ved Industridalen i Ishøj, men det valgte Ishøj Kommune at sætte en stopper for ved at sætte knap 100 store betonklodser op omkring en større parkeringsplads.

- Det er kommet efter, at Ishøj Kommune satte betonklodser ud for selv at undgå biltræffet ved Industridalen, fortæller han.

Siden da har Striben måtte se sig om efter nye græsgange, og her er valget altså faldet på City2’s parkeringsplads. Derfor har City2 været i tæt dialog med både politiet og Høje Taastrup Kommune.

Ifølge Høje-Taastrups borgmester, Michael Ziegler, Konservative, er betonklodserne en god løsning.

- Vi er rigtig, rigtig glade for det, City2 har gjort. Man kan sige, at ja, vi rykker problemet til et andet sted, men der ikke noget alternativ. Vi forsøger i stedet at kvæle det, ved at jage dem rundt og ved at gå efter dem, der ikke overholder landets love, siger Michael Ziegler.

Betonklodserne er en midlertidig løsning ved Citys' parkeringsplads, for det er nemlig planen, at den skal lægges ned inden for et halvt år.

Forår er også sæsonstart for fænomenet gaderæs som foregår mange steder i hovedstadsområdet, men flere kommuner vil nu have stoppet bilentusiasterne