Borgmesterkrig: Sjællandske borgmestre langer ud efter jyske kollegaer

Udligningen mellem land og by gør, at vores vuggestuer og skoler er værre end de jyske, lyder det fra stadigt flere borgmestre fra hovedstadsområdet.

02:44

"Borgmestre fra Københavns vestegn er gået til kamp mod udligningsordningen, hvor de sender milliarder af skattekroner til provinsen."

Flere borgmestre fra den københavnske vestegn melder sig nu ind i kritikken af udligningsordningen mellem land og by.

Hvis vi skal sende flere penge til Jylland, så vil der skulle spares ned til et niveau, som ingen synes er acceptabelt.

Michael Ziegler, borgmester i Høje-Taastrup Kommune, Konservative

- Dem, der betaler - altså os i hovedstadsområdet - har lavere serviceniveau, end dem der modtager. Og det er simpelthen umoralsk, siger Michael Ziegler, borgmester i Høje-Taastrup Kommune, Konservative.

Udmeldingen kommer i forlængelse af Herlevs borgmesters videohilsen til de jyske borgmesterkollegaer tirsdag.

Her inviterede Thomas Gyldal Petersen jyderne på besøg i Herlev, så de selv kunne se, at kommunerne på Københavns vestegn har rigeligt med sociale problemer at slås med. 

Læs også Herlev-borgmester til jyske kommuner: "Hav noget respekt!"

I 2017 står hovedstadsområdet til at skulle aflevere 12 milliarder kroner til resten af landet i udligning. Men flere jyske borgmestre har rejst krav om også at få del i de omkring 2,5 milliarder kroner, der i dag fordeles gennem hovedstadsudligningen. Penge, der primært går fra de rigere nordsjællandske kommuner til de fattigere på vestegnen.

- Men uden de penge kan vi ikke løse vores opgaver. Og så knækker hovedstaden over, sagde Thomas Gyldal Petersen, borgmester i Herlev og socialdemokrat til TV 2 Lorry onsdag.

Deres udmelding er så outreret. De forsøger bare at lægge et røgslør ud.

Mogens Gade, Venstre-borgmester i Jammerbugt Kommune

Det fik Jammerbugts borgmester på barrikaderne.

- Deres udmelding er så outreret. De forsøger bare at lægge et røgslør ud, siger Mogens Gade, Venstre-borgmester i Jammerbugt Kommune til TV 2 Nordjylland.

Det har så igen udløst en borgmester-kædereaktion, hvor også Albertslunds borgmester er kommet på banen.

Hvis kommunerne i hovedstaden slipper for at sende penge til Jylland, kan de nemlig bruge pengene i deres egne børnehaver og plejecentre. 

Læs også Lønhop til bykongerne: Så meget tjener din borgmester

- Vi kan simpelthen ikke blive ved med at sende stadigt flere milliarder til den jyske højderyg, siger Steen Christiansen, socialdemokrat og borgmester i Albertslund.

- Vi må sætte hælene i og sige stop.

Borgmestrene i hovedstaden har derfor nu samlet sig i netværket Stop Forskelsbehandlingen Nu. I alt 34 borgmestre arbejder her for mindre udligning fra by til land.

- Hvis vi skal sende flere penge til Jylland, så vil der skulle spares ned til et niveau, som ingen synes er acceptabelt, siger Michael Ziegler, borgmester, Høje-Taastrup.

Udligningsordningen mellem kommunerne skal revideres i januar 2018.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik