Alexander mistede hjælp, da han blev 18: Nu vil handicappede overtage valgkampen

Med hundredevis af opslag på de sociale medier håber handicappede og pårørende at overtage valgkampen, så de kan lokke valgløfter ud af politikerne.

Hundredevis af handicappede og pårørende forsøger lige nu at blive en del af valgkampen.

De deler deres personlige historier fra et liv i kontakt med Danmarks sociale sikkerhedsnet, i håb om at handicappolitik vil blive et stort tema i valgkampen.

Så vil politikerne nemlig komme med valgløfter, og de første politikere har allerede meldt sig på banen.

En af de pårørende, der har delt en personlig beretning på Facebook under hashtagget #enmillionstemmer, er Anne-Mette Ring fra Hedehusene, der i årevis har kæmpet for at få mere hjælp til hendes 20-årige søn Alexander.

- Det har været rigtig hårdt, meget hårdere end jeg nogensinde kunne have forventet. Især fordi vi jo egentlig bare gerne vil leve et almindeligt liv med vores handicappede barn, siger Anne-Mette Ring.

quote Det synes jeg var tarveligt gjort af kommunen. Det betyder jo, at jeg ikke kan komme særlig meget ud og opleve noget.

Alexander Ring, handicappet

Alexander Ring har siddet i kørestol siden han var seks år gammel og kan i dag kun bevæge sine hænder og sit hoved.

Han lider af muskelsvindsygdommen Duchennes muskeldystrofi, der langsomt nedsætter musklernes kraft i kroppen.

- Alexander skal have hjælp til det meste, og hans situation går desværre kun den forkerte vej. Samtidig føler jeg, at kommunen bare ikke vil hjælpe os, siger Anne-Mette Ring.

Mistede hjælp da han fyldte 18 år

I de fleste familier vil en 18-års fødselsdag være en festdag, men i Hedehusene overstrålede kommunens besked til familien glæden over fødselsdagen.

Bare to dage før Alexander fyldte 18 år, opsagde Høje Taastrup nemlig alle Alexanders hjælpere.

Hidtil havde Alexander hver dag fået mange timers hjælp og støtte.

Alexander havde et fast hjælperteam, ledsageordning, aflastning og moren Anne-Mette Ring fik tabt arbejdsfortjeneste for de timer hun hjalp ham. Men meldingen fra kommunen var nu, at fordi han skulle overgå til voksenhjælp, så kan han nu kun blive tildelt 22,5 times ugentlig hjemmehjælp.

- Det synes jeg var tarveligt gjort af kommunen. Det betyder jo, at jeg ikke kan komme særlig meget ud og opleve noget, siger Alexander Ring.

- Alexander har jo brug for hjælp 24 timer i døgnet, og så vil de give ham 22 timer om ugen. Det er slet ikke nok, siger Anne-Mette Ring.

quote Man bliver jo ikke rask, bare fordi man bliver 18, altså det er jo vanvittigt.

Stig Grenov, Kristendemokraterne

Efter fire klagesager og hundredevis af mails har kommunen nu sat hjemmehjælpen op til knap 40 timer om ugen. Men det er ifølge Anne-Mette Ring stadig kun omkring halvdelen af den hjælp familien fik før, og altså langt fra nok til at opretteholde den hverdag familien synes er værdig.

- Jeg tror ikke, at der er mange, der vil føle, at det var lækkert at komme hjem fra skole eller arbejde og så hver dag vide, at nu skal man bare være her, hvor man så næsten kun kan sidde og spille Playstation, siger Anne-Mette Ring.

Kampagne for handicappede midt i valgkampen

At Anne-Mette Ring delte familiens historie på nettet skyldes, at Dansk Handicap Forbund og Muskelsvindfonden i sidste uge startede en kampagne på de sociale medier. Især de pårørende til handicappede blev opfordret til at dele deres personlige kampe med systemet under hashtagget #enmillionstemmer.

quote Handicapområdet er et af de områder, der er mest overset i forhold til vores velfærd. Det er altså vigtigt, at hvis man har et fysisk eller psykisk handicap, at man så kan få den støtte man har behov for, så man kan fungere på lige fod med alle andre

Pernille Skipper, Enhedslisten

Flere af de politikere, som handicaporganisationerne forsøger at påvirke, har bidt mærke i opslagene.

- Jeg oplever, at hashtagget #enmillionstemmer virkelig spreder sig som ringe i vandet lige nu. Det er rigtig rørende, for det viser, at der er en masse mennesker som virkelig er hårdt påvirket, siger Enhedslistens politiske leder Pernille Skipper.

- Det er meget opløftende at se, at politik i en valgkamp altså ikke kun handler om, hvad politikerne siger, men altså også om hvad fødderne stemmer derude. Vælgerne har mulighed for at sætte noget på dagsordenen, siger Pernille Skipper.

Politikere lover bedre vilkår i valgkampen

De historier de pårørende til handicappede deler er vidt forskellige. Derfor er de valgløfter politikerne kommer også langt fra enslydende. Eksempelvis vil Kristendemokraterne hjælpe både de handicappede og de pårørende til at finde ud af præcis, hvad hver enkelt handicappet har krav på af hjælp.

- Vi skal simpelthen have sat en ombudsmand ind, der kan gå ind og tale borgernes sag midt i det her morads af love og regler. Der er rigtig mange mennesker, som ikke magter det her komplicerede skriftsprog, og som heller ikke magter at banke igennem og kræve deres ret. Dem taber vi altså, som det er i dag, siger Stig Grenov, der er spidskandidat for Kristendemokraterne i Københavns Storkreds.

Stig Grenov stiller sig også undrende over for, hvorfor Alexander Ring fik frataget over halvdelen af hans hjælp, da han fyldte 18 år.

- Man bliver jo ikke rask, bare fordi man bliver 18, altså det er jo vanvittigt. Det, vi skal gøre, er, at vi skal ind og støtte de her mennesker. Det kan godt være, at nogen siger, at det er dyrt, men det er godt nok meget dyrere, hvis vi ikke som samfund forebygger.

quote Det ikke er nok, at vi undgår flere nedskæringer og beholder status quo for de handicappede. Vi vil opnormere velfærden, og det kommer til at koste nogle milliarder næste år.

Pernille Skipper, Enhedslisten

Socialdemokratiet vil også gerne gøre noget for at forhindre, at handicappede der fylder 18 ikke skal igennem samme pludselige omvæltning, som den der ramte Anne-Mette og Alexander Ring.

- Jeg tror, vi skal ind og tage stilling til ideen om nogle mere flydende overgange. Altså se på hvilke områder man har gjort det mest smidigt, og så se om vi også kan indføre det på handicapområdet, siger socialdemokratiets socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil.

Enhedslisten lover, at de med deres mandater i ryggen efter valget vil kæmpe for, at handicapområdet helt generelt bliver tildelt flere penge.

- Handicapområdet er et af de områder, der er mest overset i forhold til vores velfærd. Det er altså vigtigt, at hvis man har et fysisk eller psykisk handicap, at man så kan få den støtte man har behov for, så man kan fungere på lige fod med alle andre, siger Pernille Skipper.

Enhedslisten vil derfor sende flere penge ud til kommunerne, som er dem der i det daglige administrerer og tildeler hjælpen til handicappede.

- Det ikke er nok, at vi undgår flere nedskæringer og beholder status quo for de handicappede. Vi vil opnormere velfærden, og det kommer til at koste nogle milliarder næste år. I første omgang vil vi afsætte tre milliarder kroner, ud over dem som Venstre og Socialdemokratiet allerede har lovet. Det mener vi er prioriteringen værd, siger Enhedslistens Pernille Skipper.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik