Vil have renseanlæg ud af villakvarter - storstilet projekt på vej

For at mindske generne for naboerne og gavne miljøet, vil Hørsholm Kommune undersøge muligheden for at opføre et nyt og topmoderne renseanlæg uden for byen.

Hvorfor have hvert sit gamle lokale renseanlæg, hvis man sammen med andre kommuner kan slå sig sammen om et større fælles anlæg uden for byerne, som samtidig ville være mere gavnligt for miljøet? 

Det spørgsmål har man stillet sig selv i Hørsholm, Rudersdal, Allerød og Furesø, og i førstnævnte er man nu gået igang med at undersøge muligheden mere detaljeret.

I dag ligger renseanlægget i Hørsholm midt i et villakvarter, men nu er kommunen igang med at undersøge, om et nyt og topmoderne rensningsanlæg i stedet kan placeres i et område uden for byen, som de indledende analyser har peget på.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

- Hvis vi kan flytte Usserød Renseanlæg væk fra byen, og samtidigt få et lugtfrit, energi-neutralt og bæredygtigt anlæg med minimale gener for miljø og naboer, så er jeg meget positivt stemt, lyder det i kommunens pressemeddelelse fra Jan Klit (C), der er formand for Miljø- og Planlægningsudvalget i Hørsholm Kommune.

De indledende analyser har vist, at der i Hørsholm vil være plads til at bygge i god afstand til naboer og med mindst mulig påvirkning af naturområder.

Renseanlægget forventes først realiseret om 9-14 år, og derfor er der allerede nu god grund til at komme igang med arbejdet.

- Det er stadigt meget tidligt i processen, og både borgere, fagfolk og politikere vil blive inddraget adskillige gange i årene der kommer, tilføjer udvalgsformanden.

Bedre for miljøet og billigere for borgerne

Det er vandselskabet Novafos, der står for driften af renseanlæggene i Hørsholm, Rudersdal, Allerød og Furesø. 

Novafos’ analyser viser, at ét renseanlæg frem for mange vil være både billigere og bedre for miljøet.

Det vil ifølge Hørsholm Kommune også være billigere at tilpasse et nyt anlæg til at rense spildevandet for ting som eksempelvis mikroplast, medicinrester og lignende. Og da det er forbrugerne, der betaler spildevandshåndtering via vandafgifter, så vil besparelserne komme kommunens borgere til gode.

- Nu går vi ind i en fase, hvor analyserne bliver mere konkrete og detaljerede. Det kræver normalt store mængder energi at rense vandet, men fremtidens renseanlæg producerer lige så meget energi, som det forbruger, siger Jane B. Madsen, der er Spildevandschef i Novafos.

Spildevandschefen tilføjer dog, at det kan få negative konsekvenser for de mindre vandløb i lokalområdet, da en lukning af de nuværende spildevandsanlæg kan få vandløbene til at tørre ud om sommeren. 

Borgerne skal høres

Politikerne i Rudersdal, Allerød og Furesø tager i løbet af februar og marts også stilling til, om Novafos skal gå videre med planen for sammenlægning af kommunernes renseanlæg i Hørsholm Kommune.

Hvis alle fire kommuner er enige, forventer Novafos at kunne være færdig med sin analyse af placeringen for det nye rensningsanlæg i 2021/2022. Dernæst bliver borgerne i kommunerne involveret.

Borgerne vil blive hørt om projektet i flere omgange. Første gang vil sandsynligvis være i 2021/22, når den konkrete plan for projektet skal i offentlig høring. Derudover kommer der flere miljøvurderinger i offentlig høring.

Hvis man efter 2021/2022 stadig ønsker at arbejde videre med at realisere et nyt anlæg, forventer Novafos, at der går 7-12 år yderligere, før det nye renseanlæg er bygget, og de eksisterende anlæg er ombyggede til de nye forhold.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

20180704-121453-A-1920x1263we

Se kortet: Nogle Frederiksberg-borgere kan igen drikke vandet

lea wermelin

playMinister går ind i sag om affalds-koks i kommuner: - Kan gå ud over borgerne

60_percent

playNy affaldssortering forsinket i næsten alle Lorry-kommuner

Lynetteholm

playSkåne med hård kritik af Lynetteholm: Frygter store naturødelæggelser

Hørsholm

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere