Var første til at blive lukket ned: Nu må Hørsholm genåbne

Det meste af Hørsholm Kommune genåbner tirsdag efter at have været automatisk nedlukket siden den 8. maj.

Den første kommune i Danmark til at blive lukket automatisk ned efter indførelsen af grænseværdier for testkorrigerede incidenstal må nu genåbne fra i morgen.

Hørsholm Kommune har i syv dage på stribe nu haft testkorrigeret incidens på under 250, og derfor ophæves den aktuelle nedlukning.

Det fremgår af mandagens coronatal.

Dermed kan flere skoler, erhverv, kultur, fritid og de andre dele af samfundet, der i snart i 10 dage har været nedlukket nu igen slutte sig til resten af landets gradvise genåbning.

Og det glæder kommunens borgmester, Morten Slotved (K).

- Hørsholm har i den grad stået sammen om at bryde smittekæderne. Det er gået stærkt, og nu er vi igen på sporet. I har ladet jer teste i stor stil, og I har været ekstra opmærksomme på at følge retningslinjerne. Tak for det, siger borgmesteren i en pressemeddelelse.

Sogn fortsat nedlukket

Men træerne vokser dog ikke ind i himmelen. For dele af kommunen er fortsat omfattet af en sognenedlukning.

Det drejer sig om Rungsted Sogn, der blandt andet huser to skoler, kulturinstitutionen Rungstedlund og flere foreninger. Sognenedlukningen her omfatter dog ikke handelslivet, så i det mindste kan frisører, restauranter og andet liberalt erhverv glæde sig over at kunne genåbne her også.

- Om få dage håber og forventer jeg også, at vi kan sige velkommen tilbage til skolebørnene i Rungsted Sogns skoler og til Karen Blixen-museet og det øvrige fritidsliv i Rungsted Sogn. Også her er vi rigtig godt på vej i forhold til at bryde smitten effektivt, lyder det fra borgmester Morten Slotved (K).

Hvis Rungsted Sogn fortsætter med at holde sig under incidensgrænsen på 250, så kan sognet slutte sig til resten af kommunen og genåbne på fredag.

Sådan bliver et sogn automatisk lukket ned

Søger dispensation

Men står det til Morten Slotved og Hørsholm Kommune, så skal Rungsted Sogn have lov til at genåbne tidligere.

Kommunen har således rettet en officiel henvendelse til Styrelsen for Patientsikkerhed med en forespørgsel om at få dispensation til at kunne genåbne Rungsted Sogn før tid. Det gør kommunen med det argument, at den faktiske smitte i sognet – ifølge kommunen – er lav.

- Vi håber at få en dispensation fra nedlukningen, så vi hurtigere kan åbne Rungsted Sogn. Derfor har vi i dag kontaktet Styrelsen for Patientsikkerhed, for vi vil gerne vurderes på de faktiske smittetal. Vores opfattelse er, at der er styr på smittespredningen, og det skal styrelsen vide, siger borgmester Morten Slotved.

Ifølge de nyeste tal er Rungsted Sogns testkorrigerede incidenstal 389. Grænseværdien er 500.

Hørsholm Kommune var den første i Danmark til at overskride nedlukningsgrænsen for den testkorrigerede incidens på 250.

Det skete den 7. maj, da kommunen kunne måle en incidens på 270, hvorefter den dagen efter blev lukket ned på baggrund af den nye genåbningsplan, hvis model for lokale nedlukninger baseres på automatik.