"Uopdragne møgunger": Institution bag opsigtsvækkende besked til forældre

"Onde" børn, der slår og sparker hinanden og svarer de voksne igen, er et problem i en børnehave i Hørsholm. Personalet har i noget, der ligner desperation, skrevet til forældrene.

Det er næppe almindeligt, når personale i en daginstitution beskriver børnene som "uopdragne møgunger", men det er ikke desto mindre præcist det, der står i en skriftlig besked til forældre, som har børn i institutionen Solhusets afdeling Galaxen i Hørsholm.

Torsdag kunne forældrene på kommunikationssystemet Aula læse en opsigtsvækkende besked fra Solhusets leder, Louise Jeppesen, og hendes souschef, Monika Letholm.

quote Hvis vi meget upædagogisk skulle sætte ord på, ville vi beskrive dem som uopdragne møgunger, som opfører sig vildt og ureguleret

Leder Louise Jeppesen og souschef Monika Letholm, Solhuset.

- Vi har 18 børn på skovgalaxen, og rigtig mange af børnene har det svært eller oplever at komme i meget udsatte positioner i børnefællesskabet. Det udløser desværre en del forsvarsmekanismer og dårlige strategier, som udløser en meget uhensigtsmæssig adfærd i en relativt stor del af børnegruppen. Hvis vi meget upædagogisk skulle sætte ord på, ville vi beskrive dem som uopdragne møgunger, som opfører sig vildt og ureguleret, skriver institutionens to pædagogiske ledere i deres mail til forældrene.

Børnene er onde ved hinanden

Men der stopper den opsigtsvækkende besked ikke. Langtfra. For længere ned i samme besked, kan man læse om børnene, at de langt fra er søde ved hinanden eller over for de voksne.

quote Børnene svarer igen, slår og sparker hinanden, er onde ved hinanden på forskellig vis ved for eksempel at skylle hinandens ting ud i toilettet.

Leder Louise Jeppesen og souschef Monika Letholm, Solhuset.

- Børnene svarer igen, slår og sparker hinanden, er onde ved hinanden på forskellig vis ved for eksempel at skylle hinandens ting ud i toilettet, ødelægge legetøj og børnehaven på forskellig vis. Når vi vil samle børnene til leg eller andet, stikker de af fra os voksne og svarer, at vi ikke bestemmer over dem og lignende.

De børn, personalet skriver om, er ifølge institutionens hjemmeside op til seks år gamle.

Da TV 2 Lorry telefonisk kontakter Solhuset, er det souschef Monika Letholm, der svarer telefonen. Hun henviser til leder Louise Jeppesen, men spørger samtidig, hvem der har videresendt forældrebeskeden til os. Da TV 2 Lorry meddeler, at det kan vi ikke oplyse, lyder svaret, at "så er der nok heller ikke nogen, der vil fortælle jer noget".

Vi har efterfølgende gentagne gange forsøgt at få en kommentar fra institutionens leder, Louise Jeppesen, men forgæves.

Galaxen er en del af institutionen Solhuset, som er en selvejende integreret institution med op til 115 børn. De ældste af dem hører til i Galaxen og er op til seks år gamle. Selv om institutionen er selvejende, er den under Hørsholm Kommunes tilsyn.

Direktør beklager

Jan Dehn, der er velfærds- og kulturdirektør i Hørsholm Kommune, siger til TV 2 Lorry, at han beklager sprogbrugen i forældreskrivelsen, og at det ikke er en kommunikationsform, der bruges i almindelighed i Hørsholm Kommune.

quote Det er en finke, der er røget af panden

Jan Dehn, velfærds- og kulturdirektør, Hørsholm

- Der er 18 børn i den stue, og beskeden er sendt til forældrene. Og skal de så være utrygge? Det har jeg nu haft lejlighed til at gennemgå med lederen på institutionen. Der er fuld voksenbemanding, og man kan trygt sende sit barn afsted. Men der er tale om, at børnene reagerer på, at der er fremmede voksne, for vi har jo mange sygemeldinger på grund af corona, siger han.

Og så understreger han, at institutionen er i fuld gang med tage hånd om situationen.

- Lederen påpeger, at der arbejdes med den utryghed, børnene reagerer på, så igen - man kan sagtens sende sine børn afsted. Beskeden skal ikke ses som et nødråb. Det er en finke, der er røget af panden, og når man læser det som ekstern part, så er det ikke det billede, man får. Derfor beklager jeg kommunikationen, siger Jan Dehn.

Formand: Uheldig formulering

TV 2 Lorry har også været i kontakt med forældrebestyrelsens formand, Mads Korsholm. Han siger:

- Jeg støtter op om vores ledelse, men det er en uheldig formulering og langt fra den måde, børnene bliver omtalt på i Solhuset. Sat på spidsen har det været et forsøg på at gøre det så forståeligt for forældrene som muligt. Jeg mener ikke, at der er særlige problemer på den stue generelt. 

- Det gik godt op til jul og så i løbet af de sidste to uger, har børnene reageret blandt andet på grund af skiftende voksne forårsaget af coronasituationen. Vi har tillid til, at situationen bliver håndteret rigtigt, siger forældreformanden.

quote Vi strammer ind med en meget stram styring, som I kender fra begrebet kæft, trit og retning.

Leder Louise Jeppesen og souschef Monika Letholm, Solhuset

Og det er pædagogerne i Solhuset åbenbart i fuld gang med. I hvert fald skriver de i mailen til forældrene, at børnene nu skal inddeles i tre grupper.

- For at blive i de upædagogiske termer, så strammer vi ind med en meget stram styring, som I kender fra begrebet kæft, trit og retning. Det, vi mener, er stram struktur, kort snor og MEGET tydelig voksen rammesætning.

Institutionen var tidligere ramt af sag om millionsvindel

Hvad undrer du dig over?


Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Folkeafstemning 1. juni: Hvad mangler du svar på for at kunne stemme?