Stadig flere ældre stiller op: 91-årige Fritz takker af som landets ældste byrådsmedlem

Siden 2013 er der sket mere end en fordobling i antallet af kandidater til kommunalvalget, der er over 70 år. Men de mange ældre i lokalpolitik kan være dårligt for demokratiet, advarer ekspert.

Grøn stær, dårlige knæ og en hørelse, der ikke længere er, hvad den engang har været.

De seneste fire år har 91-årige Fritz Reuther siddet i kommunalbestyrelsen i Hørsholm, hvor han har kunne bryste sig af at være det ældste medlem af et byråd eller kommunalbestyrelse i hele landet.

Men fire år er ikke kun lang tid i politik. Det er det også for kroppen, når man nærmer sig de 90 år. 

Og ifølge Fritz Reuther er et noget skrantende helbred også hovedårsagen til, han ikke vil være at finde på stemmesedlen, når borgerne i Hørsholm går til valgurnerne den 16. november.

Men selvom kroppen er begyndt at gøre vrøvl hos den tidligere forsvarsadvokat og 11-dobbelte mester i motionstennis, så fejler hovedet intet, og derfor kan han også se tilbage på sin første og eneste valgperiode som både lærerig og givende.

- Det har været en utrolig interessant oplevelse at være en del af kommunalbestyrelsen. Jeg har fået et indblik i en lang række menneskers liv og hverdag, som jeg ellers aldrig ville have fået, og jeg har fået kontakt til så mange mennesker, at jeg i dag føler, jeg er på fornavn med halvdelen af borgerne i kommunen, siger Fritz Reuther.

quote Jeg var fysisk frisk, da jeg stillede op i 2017, men i løbet af de seneste fire år, er det gået ned af bakke

Fritz Reuther

Læserbreve blev til kandidatur

Vejen ind i politik for den dengang 87-årige og uerfarne politiker gik gennem lokalavisen Ugebladet Hørsholm, hvor Fritz Reuther over flere år i læserbreve overbevisende havde argumenteret mod kommunens planer om separat håndtering af spildevand.

Det fik Venstre i Hørsholm til at opfordre ham til at stille op til kommunalvalget i 2017, hvor det efter en fintælling lykkedes ham at erobre både en plads i kommunalbestyrelsen og titlen som Danmarks ældste folkevalgte politiker.

Her blev en af hans helt store mærkesager kommunens behandling af ældre, som han oplevede var mangelfuld i forhold til andre kommuner. Og netop forholdene for de ældre i kommunen er det sted, han føler han har gjort en forskel i valgperioden.

- Jeg var rundt på byens plejehjem, hvor jeg fandt ud af, at de ældre var meget kede af, der dagligt var en stor udskiftning af de ansatte. Jeg fandt så ud af, det var fordi mange medarbejdere arbejdede på nedsat tid og samtidig var vikarer i andre kommuner, hvor de kunne tjene mere. Men der lykkedes det mig at lave en aftale om, at medarbejderne kun skulle arbejde i Hørsholm,  mod at vi kompenserede dem økonomisk, siger Fritz Reuther. 

Stor stigning i ældre kandidater

Da den dengang 87-årige Fritz Reuther blev valgt ind i kommunalbestyrelsen i 2017 var han samtidig en del af en stigende tendens, hvor stadig flere pensionister over 70 år stiller op til kommunalvalg. 

Hvor der ved valget i 2013 var 452 kandidater over 70 år på landsplan, er det tal mere end fordoblet ved det kommende valg, hvor der er 936 kandidater, viser tal Danmarks Statistik og KMD. 

Men de mange ældre kandidater i kommunalpolitik er ikke entydigt godt for demokratiet i kommunerne, lyder det fra valgforsker Robert Klemmensen, der dog har en god forklaring på den store stigning i kandidater over 70 år. 

- De ældre borgere er blevet sundere og mere friske, selvom de er kommet op i årene. Samtidig kan de se, at det rent faktisk er muligt at ændre i ting ved at blive valgt ind, og måske vigtigst af alt, så har de tiden, siger Robert Klemmensen, der især peger på sidstnævnte som en udfordring for yngre kandidater. 

Kan skabe skævt fokus i kommunalpolitik

- Når man bliver valgt ind, er det rent faktisk forbundet med en del arbejde, og der kan et lidt kildent spørgsmål være, om lønningerne er høje nok, hvis de eksempelvis skal kunne tiltrække kandidater med mindre børn. Kandidaterne prioriterer som regel emner, der vedrører dem selv, og på den måde kan mange ældre i kommunalpolitik måske være med til at flytte mere fokus hen på udfordringer for ældre og i mindre grad eksempelvis på daginstitutioner og folkeskole, siger han. 

quote Man er simpelthen nødt til at have et ordentligt helbred så man kan deltage i møder og komme rundt til borgerne i kommunen.

Fritz Reuther

Fritz Reuther vurderer selv, at han har brugt omkring 20 timer om ugen på at være valgt ind i kommunalbestyrelsen i Hørsholm, og det peger han også på som udfordringen i forhold til at få yngre kandidater til at engagere sig i kommunalpolitik. 

Kræver et godt helbred

- Der skal sættes den tid af, det tager, og det kan være svært, hvis man i forvejen har små børn og et arbejde, eller hvis man studerer og samtidig skal have et arbejde ved siden af studiet, siger Fritz Reuther, der også har lagt mærke til, at der er sket en stigning i ældre kandidater. 

Han advarer dog om, at man skal gøre sig sine overvejelser inden, man beslutter sig for at stille op. For årsagen til, at Fritz Reuther ikke er at finde på stemmesedlen til dette valg er et skrantende helbred, og det er enormt vigtigt, hvis man skal gøre sit arbejde ordentligt i kommunalpolitik. 

- Man er simpelthen nødt til at have et ordentligt helbred, så man kan deltage i møder og komme rundt til borgerne i kommunen. Jeg var fysisk frisk, da jeg stillede op i 2017, men i løbet af de seneste fire år, er det gået ned af bakke, og selvom jeg stadig er frisk i hovedet, så er det ikke nok alene til at kunne udføre et ordentligt stykke arbejde for kommunens borgere, siger Fritz Reuther. 

Nedenfor kan du se, hvordan det gik til, da kandidaterne i Hørsholm mødtes til TV 2 Lorrys valgdebat 'Under uret' 

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på til kommunalvalget? Her kan du møde spidskandidaterne fra Hørsholm kommune i TV 2 Lorrys valgdebat. De diskuterer de vigtigste emner fra Hørsholm. Velkommen til Debat under uret!