Snapsenørden Niels har lavet 400 typer - få opskriften på lynhurtig julesnaps

Niels Stærup lavede sin første snaps som 14-årig. Siden har han sammensat et hav af smagsvarianter.

Det er et slag på tasken. Men skal han gætte, så tror han, at han i sit liv har lavet over 400 forskellige smagsvarianter af snaps.

Gran, paradisæbler, enebær, røllike, chokolade, nelliker, lime og favoritten porse. Mulighederne er næsten uendelige, og han leder altid efter nye smagsvarianter.

I seks år levede Niels Stærup af at udvikle nye smage til snaps og gin til tax-free-markedet. 

Nu er det nogle år siden, han lukkede den del af forretningen, han arbejder fuld tid som bankmand, men samtidig har han ikke sluppet sin store passion for snaps. 

Han driver kryddersnapse.dk, hvor man både kan købe hans bøger om snaps og bestille en krydderiblanding, så man selv kan kaste sig ud i at lave snaps.

For selvom han arbejder fuld tid som bankmand, stopper han ikke med at finde nye smagsvarianter.

- Jeg er jo det, man kan kalde en snapsedesigner, eller måske en snapsenørd, siger Niels Stærup, der blankt indrømmer, at han af hjertet er snapsemand. 

Nederst i artiklen finder du hans opskrift på julesnaps.

Niels Stærup eksperimenterer med mange forskellige smage i sine snapse.
Niels Stærup eksperimenterer med mange forskellige smage i sine snapse.
Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Kosmopol

Altid på udkig

Han kan ikke bare gå en tur uden at være på udkig efter bær, frugt eller urter, der kan bruges i snaps. 

Sådan er det i dag, når han går tur nær hjemmet i Hørsholm eller ved sommerhuset i Sverige, og sådan var det også, da Niels Stærup som dreng gik tur med familiens hund efter skole i Hirtshals, hvor han voksede op. 

- Hver måned, hver dag på året har jo sin smag, siger han. 

Han har lavet snaps, siden han var 14 år. 

Dengang fandt han urter på sine gåture og måtte et sving forbi det lokale bibliotek for at slå op, om urterne kunne bruges. Han blev inspireret af den lokale sygeplejerske, der kendte til lægeurterne.

- Hun lavede så mange fantastiske bjeske, som det jo hedder deroppe. Og det er jo nok de ting, jeg blev inspireret af, forklarer Niels Stærup.

Nær hjemmet i Hørsholm kan Niels Stærup blandt andet finde paradisæbler til snapsen.
Nær hjemmet i Hørsholm kan Niels Stærup blandt andet finde paradisæbler til snapsen.
Foto: Morten Bisgaard - TV 2 Lorry


Vingummier og gran

Han og familien har sommerhus i Sverige, og det er især her, han eksperimenterer med nye smage. 

- Der har jeg kasser med cirka 100 forskellige krydderier. Så en gang i mellem sætter jeg mig ned og tænker, hvordan kan man sætte noget sammen, som aldrig er blevet sat sammen før, forklarer Niels Stærup. 

Et år eksperimenterede han med at samle gran i hver måned et helt år og lavede 12 typer gransnaps for at teste, hvilken måned det var fordelagtigt at lave snaps på gran. 

Maj måned vandt. 

Et udvalg af de mange flasker snaps, der står på hylderne i lejligheden.
Et udvalg af de mange flasker snaps, der står på hylderne i lejligheden.
Foto: Morten Bisgaard - TV 2 Lorry


En anden gang har han forsøgt sig med snaps med vingummier, men det gik ikke så godt. 

- Jeg købte et kilo vingummibamser og delte dem op i farver og puttede dem ned i flasken. Men dem fik jeg aldrig ud af flasken igen. Det var mislykket, siger han.

Det samme var forsøget med chokoladesnaps. Men her er det planen at forsøge igen.

Måske kan det lykkes at lave en god snaps på chokolade. Det projekt er han ikke klar til at opgive. 

Og spørger man ham, om han kunne forestille sig at stoppe med at lave snaps, er svaret klart. 

- Det vil sidde i mig til den dag, jeg ikke er her mere. 

Her får du Niels Stærups opskrift på en hurtig julesnaps.

Julesnaps

1 fl. neutral alkohol (50 cl.)

1 stort glas med skruelåg

3 stykker kanel a ca. 10 cm

6 stykker nelliker

1 stor spiseske med rosiner

1 spiseske alm. sukker


Opskrift

Bland det hele i glasset og lad det trække en uge.

Ryst gerne glasset nogle gange for at få sukkeret ud i alkoholen.

Smag gerne undervejs, så du får den smag, du kan lide.

Filtrer herefter krydderier fra, og hæld kryddersnapsen på flaske.

Må gerne hvile en uge, inden den nydes, hvis man har tålmodighed til at vente


Kilde: Niels Stærup


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik