Her får de millionstøtte til at bekæmpe fravær i skoler - sådan ser det ud i din kommune

Hørsholm Kommune har fået midler fra Socialstyrelsen til at styrke indsatsen over for skolebørn med et bekymrende fravær, selvom kommunen langt fra er den hårdest ramte kommune. Se kort over alle hovedstadskommunerne nederst i artiklen.

Sygedage, tandlægebesøg og måske en forlænget efterårsferie.

Der kan være flere grunde til, at elever har fravær fra skolen, og det hænder nok også, at man får ondt i pjækketarmen en dag eller to.

Det tæller alt sammen i fraværsstatistikkerne, uanset om der tale om lovligt eller ulovligt fravær. Og i nogle kommuner gør man en ekstra indsats for at holde fraværet nede.

Én af de kommuner er nordsjællandske Hørsholm, hvor man i efteråret ansøgte om at få del i en pulje på 13,1 millioner kroner fra Socialstyrelsen til indsatser beregnet til børn og unge med bekymrende skolefravær.

quote Hvis de andre ikke har fået midler, så handler det måske om, at de ikke har haft en klar plan

Morten Slotved (K), borgmester i Hørsholm Kommune

I alt modtog Socialstyrelsen syv projektansøgninger, der tilsammen udgjorde en sum på 28,8 millioner kroner. Dermed skulle der skæres projekter fra, og i sidste ende er tre kommuner blevet godkendt.

Hørsholm Kommune i Nordsjælland får dermed 3,5 millioner kroner tilført i støtte fra Socialstyrelsen, og de midler er ifølge Socialstyrelsen givet til projektet: ”Tilbage i skole – Hørsholm Kommunes projekt om bekymrende skolefravær”.

Kigger man på fraværsstatistikkerne i hovedstadsområdet over de tre seneste skoleår, ligger Hørsholm en anelse over landsgennemsnittet på 5,2 procent i 2019/2020, som svarer til 10,4 dages fravær på et helt skoleår.

Hørsholm ligger dog langt fra andre kommuner i hovedstadsområdet, der kæmper med væsentligt højere fraværsproblemer blandt skoleeleverne.

Slemt i Brøndby og Gribskov

Mens den nordsjællandske kommune ligger på 5,9 procents fravær mellem 2017 og 2020, herunder også ulovligt fravær, hvor der ikke er tale om sygdom eller fravær med tilladelse, ser det tilsvarende værre ud i kommuner som Brøndby (7,8 procent), Gribskov (7,5 procent) og Frederikssund (7,2 procent), der altså ligger væsentligt højere i den kedelige del af tabellen.

Men alligevel mener borgmester Morten Slotved (K), at Hørsholm også er berettiget til at søge puljemidler og modtage støtte.

- Vi ligger forholdsvist lavt på fraværsdelen, vi har et stærkt fremmøde, generel høj trivsel i skolerne og gode afgangskarakterer, og det skyldes blandt andet vores tilstedeværelse i skolerne, og at vi er en kommune med ressourcestærke forældre.

- Men det er netop derfor, vi har søgt den her pulje. Vi har fokus på, at vores elever skal i skole og have læring og omsorg, og den form for nærvær bruger vi mange ressourcer på, også i den her tid med online-undervisning. Det, synes vi, er vigtigt, og dermed er det fint, at vi også er med i de her puljer, siger Morten Slotved til TV 2 Lorry.

Fokus på fremmøde og trivsel

Men hvorfor er det lige jer, der er blevet valgt?

- Jeg ved ikke, hvem der har søgt, men hvis de andre ikke har fået midler, så handler det måske om, at de ikke har haft en klar plan. Vi har fokus på det her, og selvom vores fraværstal ikke er alarmerende, så er det noget, vi tager meget alvorligt.

- Vi har fokus på fremmøde og trivsel, og at man lærer noget i skolen. Og vi er lige nu i en unormal situation med online-undervisning, og vi skal derfor kunne gribe de elever, der bliver pressede af den form for undervisning. Der er mange, der har svært ved at tage sig sammen, og der skal vi kunne inspirere både lærere og elever til en bedre hverdag, siger Morten Slotved.

Hvordan millionbeløbet præcist skal bruges til at styrke indsatsen overfor skolebørn med et bekymrende fravær i kommunen, kan borgmesteren endnu ikke svare på.

- Det har jeg ikke været inde over, så det kan jeg ikke sige så meget om, men folk er blevet sat sammen for at finde ud af det.

Projektet startes i foråret og skal gennemføres i et samarbejde mellem folkeskolerne, Pædagogisk – psykologisk rådgivning (PPR), Familiehuset og Myndighedsteamet.

Socialstyrelsen og Styrelsen for Undervisning og Kvalitet samt en evaluator følger projektet tæt igennem projektperioden. Når projektet er slut, skal Hørsholm Kommunes erfaringer formidles til landets øvrige kommuner, sammen med Slagelse og Herning, som er de to øvrige kommuner, der har modtaget støtte.

Herunder kan du se et kort over fraværsstatistikken i din kommune i løbet af de tre seneste skoleår.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik