Hørsholm sorterede mindst - borgmester glæder sig over udspil om endnu mere sortering

Der skal flere skraldebiler og skraldemænd på vejene, hvis danskerne skal sortere deres affald i ti forskellige typer.

Bøtter og skraldespande til forskellige typer affald bliver bare flere og flere i indkørsler og ved boligblokke i Hørsholm Kommune.

Borgerne i den nordsjællandske kommune har på det seneste skulle vænne sig til i højere grad at sortere deres affald - og med regeringens forslag om, at danskerne skal sortere husholdningsaffaldet i ti forskellige typer, er der udsigt til mere sortering.

Det hilser borgmester Morten Slotved (K) velkommen.

- Vi ser positivt på, at vi selvfølgelig skal tilpasse vores affaldssortering løbende, siger han til TV 2 Lorry.

TV 2 Lorry har tidligere fortalt, at Hørsholm, Rudersdal og Allerød er blandt de kommuner med den laveste genanvendelsesprocenter i sendeområdet. De har brugt de seneste par år på at udvikle en skraldeordning, der skal sikre, at borgerne i kommunerne i højere grad sorterer deres skrald. 

Genanvendelsesprocent

  • I Danmark og EU er genanvendelsesprocenter ikke udtryk for, hvor meget affald der rent faktisk genanvendes. Genanvendelsesprocenten er et udtryk for, hvor meget affald der er indsamlet med henblik på genanvendelse.
  • Ikke alt indsamlet affald genanvendes. Det er en undtagelse, hvis alt det affald/materiale, vi indsamler til genanvendelse, rent faktisk genanvendes.
  • Det skyldes typisk, at affaldet er ”beskidt”, blandet med andet affald (fejlsorteret) eller bliver ødelagt i løbet af behandlingsprocessen.
  • Hvor meget, der genanvendes ud af den samlede mængde, varierer derfor – helt ned til 30-50% for nogle fraktioner og op til 95-99% for andre.

 

Kilde: Dansk Affaldsforening

Borgmesteren i Hørsholm Kommune har været med til at udarbejde ordningen, og han mener, at regeringens nye forslag sagtens kan bygges ovenpå de tiltag, kommunerne allerede er i gang med. 

- Vi selvfølgelig også skal have de fraktioner (typer af affald, red.). Jeg tror, at det er vigtigt, at alle landets kommuner bliver mere ensrettede i forhold til fraktioner. For det er mængderne, der skal drive, at vi får noget ud af genanvendelsen, siger Morten Slotved til TV 2 Lorry.

Opgave til borgerne

Regeringen foreslår, at følgende ti typer affald skal smides ud hver for sig: Mad, papir, pap, metal, glas, plast og restaffald. Men også fødevarekartoner, tekstil og farligt affald skal være en del af systemet.

quote Den enkelte borger skal være mere opmærksom på, hvad er det for noget affald, man har

Hørsholms borgmester, Morten Slotved (K)

I dag bestemmer de enkelte kommuner, hvordan danskerne skal sortere deres affald, men forslaget skal bidrage til at gøre skraldesortering mere ensrettet i hele landet og samtidig gøre affaldssektoren grønnere.  

Morten Slotved gør Hørsholm-borgerne opmærksomme på, at den øgede sortering stiller krav til den enkelte husstand. 

- Den enkelte borger skal være mere opmærksom på, hvad er det for noget affald, man har, og at det skal deles op i de her fraktioner. Det vil sige, at der også vil være flere skraldespande hjemme i huset.

Artiklen fortsætter efter billedet...

- Vi er vant til, at tiderne forandrer sig hele tiden, så vi er klar til at løbe afsted, siger Rene Højlund-Larsen, Division Direktør i City Container Øst. 
- Vi er vant til, at tiderne forandrer sig hele tiden, så vi er klar til at løbe afsted, siger Rene Højlund-Larsen, Division Direktør i City Container Øst. 
Foto: TV 2 Kosmopol

Klar til opgaven...

City Container Øst, der står for at håndtere affald i blandt andet Hørsholm Kommune, er ligeledes positivt stemt over for regeringens nye forslag. 

Ti typer affald og øget sortering kræver dog ekstra skraldebiler og skraldemænd, oplyser Rene Højlund-Larsen, Division Direktør. 

- Vi er vant til, at tiderne forandrer sig hele tiden, så vi er klar til at løbe afsted og løse den her opgave også, siger Rene Højlund-Larsen, der potentielt kan være klar til mere sortering om tre til fire måneder.

Ikke klar til opgaven... 

Den holdning lader dog ikke til at være helt afstemt med Dansk Affaldsforening, der er en interesseorganisation for netop kommuner og kommunale affaldsselskaber.
 
- Jeg håber, at det kan lade sig gøre. Men med de nuværende produkter og teknologi, så er der meget, meget langt, siger Mikkel Brandrup, der er direktør i Dansk Affaldsforening, til TV 2.

Han mener også, at der skal regulering og ensretning til – blandt andet fra EU.

- Det vigtigste er, at produkterne er egnet til genanvendelse. Og der står vi med en stor udfordring. Nogle har både pap og plastik svejset sammen. Jeg tror, at vi skal bruge EU. Det er den rette ramme til at få sat fart på det her og sat nogle krav til virksomhederne, siger Mikkel Brandrup.

Også kynge-organisationen Clean, der arbejder for grøn innovation og vækst i danske virksomheder, er kritiske over for regeringens udspil. 

Forslaget er ambitiøst og glædeligt, men det kommer ikke til at ske, mener Anne Dorthe Josiassen, der er projektchef i Clean.

- Jeg mener, at det er helt urealistisk inden for den tidshorisont, der er sat. Med det vi kender til sorteringsanlæg i dag, virker det helt urealistisk, siger hun til TV 2. 

Artiklen fortsætter under videoen...

Få et par gode råd til at sortere restaffald:

Minister afviser kritik

I regeringen er miljøminister Lea Wermelin (S) ikke enig i kritikken fra Clean og Dansk Affaldsforening:

- Det er rigtigt, at vi er meget ambitiøse med det udspil. Og det er vi jo, fordi vi skal nå et mål med 70 procents reduktion af CO2 i 2030. Og der er forbrænding af plastik en vigtig kilde til forurening, som vi skal have nedbragt. Derfor beder vi danskerne om at sortere meget mere, siger miljøminister Lea Wermelin til TV 2.

Ministeren mener heller ikke, at de starter omvendt og har fokus på sortering fremfor håndtering:

- Vi hører, at de har brug for den ensartede sortering på tværs af Danmark. Særligt på plasten har vi et rigtigt stort problem. Det er kun omkring 20 procent af plasten i dag, der bliver genanvendt, men selvfølgelig kan det ikke stå alene. Det er også derfor, at vi skal kigge på produktionsansvaret, så emballagen kan blive genbrugt og genavendt, siger Lea Wermelin.

Affaldsudspillet kommer som et led i målet om at reducere Danmarks udledning af drivhusgasser med 70 procent inden 2030 i forhold til udledningen i 1990. Og Danmark vil være CO2-neutralt senest i 2050.

Et mål, som et historisk bredt flertal i Folketinget besluttede i december 2019, da det vedtog 'den mest ambitiøse klimalov i verden'.

Danmark er det land i EU, der med 800 kilo per indbygger producerer mest affald om året. Plast udgør cirka 360.000 ton af den danske afbrænding af affald i Danmark.

Se TV 2 Lorrys serie: "Hvem ta'r skraldet" her:

 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik