Borgmestre og naboer i oprør - ført bag lyset om omstridte asylansøgere

Dialogen har været ikke-eksisterende i en betændt sag om asylansøgeres placering, siger to borgmestre. De rejser nu kritik mod udlændinge- og integrationsministeren.

En gruppe afviste asylansøgere har skabt røre i lokalområdet i både Hørsholm og Allerød kommuner. 

Udlændingestyrelsen har nemlig besluttet at placere asylansøgerne i Udrejsecenter Sjælsmark, der ligger i Hørsholm Kommune tæt på grænsen til Allerød. 

Problemet er bare, at hverken Hørsholm eller Allerød kommuner er blevet gjort opmærksom på det, før beslutningen var truffet. 

Og endnu værre er det, at der er tale om en helt særlig gruppe asylansøgere, der både kan lide af psykisk sygdom, have misbrugsproblemer og være dømt for alvorlig kriminalitet. 

Det er ikke en gruppe mennesker, som hverken Hørsholms borgmester eller Allerøds borgmester ser frem til vil blive en del af deres lokalområder. Og slet ikke, når der ikke har været nogen form for dialog omkring beslutningen.  

- Min kommunaldirektør blev ringet op klokken 13 i mandags og fik at vide, at der ville komme en pressemeddelelse ud fra Udlændingestyrelsen omkring det klokken 15.30, siger Morten Slotved (K), borgmester i Hørsholm Kommune: 

- Det virker jo helt desperat, at de ikke har kontaktet os. Jeg synes, det er magtfuldkomment og et udtryk for, at man er ligeglad med andre borgere. 

Læste det i avisen

Borgmesteren i Allerød Kommune, Karsten Längerich (K), føler sig også ført bag lyset i Udlændingestyrelsens beslutning. 

- Jeg er lidt forundret over at læse i avisen, at de her afviste asylansøgere skal til Sjælsmark. Jeg er ikke blevet inddraget i nogen som helst dialog. Der synes jeg godt lige, ministeren kunne have kontaktet os på forhånd, siger han. 

quote Politikerne har en tendens til bare at sende folk derud, men det virker altså bedre, hvis der er en dialog

Morten Slotved (K), borgmester i Hørsholm Kommune

Karsten Längerich synes ikke, at det er specielt klogt at placere en så vanskelig gruppe asylansøgere så tæt på byliv. 

- Jeg er bekymret for, at de personer, der bliver placeret herude, bliver en del af vores samfund. Jeg synes helst, de skal placeres et sted, hvor der ikke er så nem kontakt til det omkringliggende samfund, siger han. 

Naboerne er oprørte

De to borgmestre har sammen skrevet et brev til udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) for at gøre opmærksom på, at placeringen på Sjælsmark ifølge dem ikke er ideel. 

- Udfordringen er jo, at vi har Danmarks største koncentration af flygtninge. Politikerne har en tendens til bare at sende folk derud, men det virker altså bedre, hvis der er en dialog, siger Morten Slotved (K):

- Alle naboer derude er også oprørte. De har prøvet at have afviste asylansøgere derude og set, hvad det betyder for lokalsamfundet, og hvor store udfordringer det gav. 

Per Grunert bor tæt på Sjælsmark. Han glæder sig ikke til endnu engang at få afviste asylansøgere som nabo.
Per Grunert bor tæt på Sjælsmark. Han glæder sig ikke til endnu engang at få afviste asylansøgere som nabo.
Foto: Katrine Angel / TV 2 Lorry

En af dem er Per Grunert, der bor tæt på udrejsecentret. 

- Vi havde indbrud i vores huse, de kom ind og satte sig i vores haver og lavede bål, de kastede sten mod vores ruder, og der blev spyttet på os, når vi tog bussen. De smadrede busstoppestedet, smed ampuller og brugte kanyler i vores haver, fortæller han til TV 2 Lorry. 

Kommunal kastebold

Det er langt fra første gang, denne gruppe af asylansøgere bliver rykket rundt.

Gruppen, der består af op til tyve asylansøgere, har været noget af en kastebold rundt i det danske samfund. 

Først var de i Vejle, hvor deres ankomst gav store protester blandt borgere og politikere, da det viste sig, at der blandt asylansøgerne var personer, der er dømt for alvorlig kriminalitet af forskellig art.

quote Jeg vil kæmpe hårdt imod denne beslutning, der er helt uacceptabel

Sophie Løhde (V), politisk ordfører

Det fik Vejle Kommune til at ophæve sin kontrakt med Udlændingestyrelsen denne sommer.

Asylansøgerne blev derefter sendt til Vrå i Nordjylland, hvor der også var store borgerprotester mod deres ankomst. Asylansøgerne nåede dog ikke at tage turen derop, da det botilbud, som skulle huse dem, ikke levede op til kravene. 

Borgen går ind i sagen

Det er ikke kun i lokalområdet, at Udlændingestyrelsens beslutning har skabt røre. Det har den også på Christiansborg. 

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde (V), tager stærkt afstand og fortæller, at også hun vil rejse sagen over for udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S). 

- I Venstre er vi lodret imod S-regeringens beslutning om, at de kriminelle asylansøgere skal flytte ind på Sjælsmark. Vi taler om personer uden lovligt ophold, der blandt andet tidligere er dømt for mord og sædelighedsforbrydelser. De skal simpelthen ikke flytte ind på centeret og bevæge sig frit rundt i lokalsamfundet. Jeg vil kæmpe hårdt imod denne beslutning, der er helt uacceptabel, siger Sophie Løhde (V) i en pressemeddelelse. 

TV 2 Lorry har taget kontakt til udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S), men han har ikke ønsket at stille op til interview. 

Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Kasper Sand Kjær, understreger over for TV 2 Lorry, at det er Udlændingestyrelsen, der træffer beslutningen om, hvor asylansøgerne skal placeres. 

- Vi har jo haft asylansøgere før på Sjælsmark, og der er ikke nogen tvivl om, at det er en belastning for lokalmiljøet. Der er det Udlændingestyrelsens opgave at sørge for, at der er ro og tryghed for naboerne, siger Kasper Sand Kjær. 

Synes du, at det er fair at placere asylansøgere i en kommune, uden at tale med kommunen om det først?

- Jeg synes altid, at det er vigtigt, at man er i god dialog med kommunen og med borgerne, når der bliver truffet beslutninger, så det undrer mig, hvis styrelsen ikke har haft kontakt med kommunen. Det er rigtig ærgerligt, siger han. 

Betyder det, at I kommer til at modsige jer Udlændingestyrelsens beslutning?

- Som udgangspunkt er det jo Udlændingestyrelsen, som skal disponere kapaciteten på de forskellige udrejsecentre. Mit indtryk er her, at man har undersøgt de forskellige muligheder, men jeg synes da, at det er vigtigt, at beslutninger bliver truffet i dialog med kommunen, siger Kasper Sand Kjær. 




Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik