Borgmester og blå blok taler dunder mod model for nedlukning: "Skrot den fuldstændig"

Venstre og De Konservative på Christiansborg støtter Hørsholms borgmester. Der er behov for en ny model for automatisk nedlukning, mener de.

Der er behov for en ny model for automatisk nedlukning af sogne og kommuner. 

Det mener Hørsholms konservative borgmester, Morten Slotved, der bliver bakket op af både De Konservative og Venstre på Christiansborg. 

Erhvervsliv, skoler og andre institutioner i Hørsholm Kommune har været lukket ned i 10 dage, fordi smitten har været for høj. Men tallene har været faldende den seneste tid, og tirsdag kan erhvervsliv, skoler og kulturinstitutioner genåbne, fordi det testjusterede incidenstal har været under 250 smittede per 100.000 borgere syv dage i træk. 

Men den store og generelle nedlukning burde aldrig være sket, lyder kritikken fra borgmester Morten Slotved. 

- Vi skulle ikke have haft en automatisk nedlukning. Man skulle hele tiden have sat ressourcer af til smitteopsporing og sikre, at man får isoleret de her personer, som har været potentielt smittede, eller som er smittede. Det er der, man virkelig skal gøre den store forskel. Smitten er altså ikke nede i herretøjsbutikken eller på restauranten, siger Morten Slotved fra De Konservative. 

Morten Slotved (K)
Morten Slotved (K)
Foto: Amanda Sofie Bjerregaard / TV2 Lorry


Alt for firkantet

En kritik, der får opbakning fra én af borgmesterens partifæller i Folketinget: De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard.

- Jeg er fuldstændig enig med vores borgmester i, at den model vi har for nedlukning lige nu er alt for ufleksibel og rigid. Vi lukker alt for meget ned i forhold til, hvad der er nødvendigt, siger hun til TV2 Lorry. 

Nogenlunde samme melding om den automatiske nedlukningsmodel kommer fra Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen.

- Jeg synes, den er alt for firkantet. Og den kommer til at ramme skævt, siger han.

Mette Abildgaard (K)
Mette Abildgaard (K)
Foto: Amanda Sofie Bjerregaard / TV2 Lorry


Skrot den

Tilbage hos De Konservative ønsker man en helt ny model for lokale nedlukninger, der erstatter den nuværende. 

Mette Abildgaard siger: 

- Nu kan vi se, at der er behov for at justere den her model. Det har vi også gjort tidligere. Men det er der så sandelig også stadig behov for at gøre. I udgangspunktet er jeg nok mest for at skrotte den fuldstændig, og så lad os bygge noget logisk op fra bunden, lyder det fra den konservative folketingspolitiker. 

Det testjusterede incidenstal i Hørsholm ligger mandag på 127,87 smittede per 100.000 borgere. I Hørsholm Kommune er Rungsted Sogn dog stadig lukket ned, fordi den lokale smitte er for høj i sognet.

TV 2 Lorry har forgæves forsøgt at få Sundhedsministeriet til at svare på kritikken.