Beboere på Sjælsmark får skatepark, udstyr og undervisning

165 projekter med forskellige initiativer inden for gadeidræt har fået del i national pulje. Et af dem er en skatepark med tilhørende udstyr på Udrejsecenter Sjælsmark.

Bag hegnet ved Udrejsecenter Sjælsmark kan en ny skatepark forhåbentlig være med til at sprede en smule glæde. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

En netop uddelt bevilling skal i fremtiden forsøge at sprede lidt liv og glæde hos nogle af de hårdest prøvede indbyggere i Danmark.

Beboerne, børn som unge som ældre, på det omdiskuterede Udrejsecenter Sjælsmark i Hørsholm får i fremtiden mulighed for at give sig i kast med gadeidræt i form af skateboarding og hacky sacks.

Det står klart, efter nonprofitorganisationen inden for gadeidræt, GAME, torsdag har uddelt midler fra puljen Den Nationale Platform for Gadeidræt, som er støttet af Nordea-fonden.

Og her er en nyopført skatepark og undervisning i skateboarding til beboerne på Sjælsmark blandt de 165 gadeidrætsprojekter, der har fået del i puljemidlerne.

Læs også Coronavirus udskyder familiers flytning fra Sjælsmark

Det oplyser GAME i en pressemeddelelse.

- I denne runde har vi særligt fokuseret på projekter, der udbreder gadeidrætten i Danmark, og skaber mulighed for at børn og unge kan danne lokale selvorganiserede gadeidrætsfællesskaber. Vi glæder os derfor helt vildt til at følge forløbet ved Sjælsmark, og vi håber, vi kan skabe nye muligheder for bevægelse for de børn og unge der er bor i Sjælsmark, udtaler Rasmus Hansen, leder af Den Nationale Platform for Gadeidræt.

Gadeidræt

Den Nationale Platform for Gadeidræt – også kaldet GADEIDRÆT – arbejder for at udvikle og udbrede gadeidrætten i Danmark.

 

Eksempler på gadeidræt er alt fra skateboarding, streetbasket, parkour og gadefodbold. Som oftest foregår gadeidræt på asfalt og tit i byrum.

 

Den Nationale Platform for Gadeidræt yder økonomisk støtte og vidensdeling, så gadeidrættens sociale, sundhedsmæssige og kreative potentialer kan komme flest muligt til gavn.

 

Initiativer og projekter uddeles penge fra fire puljer, som er støttet af Nordea-fonden.

Se mere

Ny skate-rampe og ugentlige workshops

Bag projektet på Sjælsmark står folkene bag Copenhagen Skatepark, der har hjemme på grænsen mellem Vesterbro og Sydhavnen.

Med pengnene vil Copenhagen Skatepark bygge en skate-rampe og give beboerne på Sjælsmark mulighed for at deltage i ugentlige workshops, når skateparken er opført. Til de beboere, der ikke er ferme på hjul, er mulighed for at give sig i kast med hacky sacks.

Læs også Sjælsmark-børn kan flytte ud senest i april

GAME oplyser, at Sjælsmark-projektet er et pilotprojekt, der har som ambition at nå ud til så mange lignende centre i og udenfor Danmark.

Nordea-fonden støtter GAME’s Nationale Platform for Gadeidræt med 15 millioner kroner over tre år. Målet er at nå ud til 300.000 mennesker i perioden 2018-2020 og fremme fysisk aktivitet på gadeplan.

Udrejsecenter Sjælsmark i Hørsholm Kommune har gennem flere år været genstand for meget debat om forholdene for beboerne.

Røde Kors har tidligere påvist massiv mistrivsel blandt børn på Sjælsmark. En rapport fra organisationen viste, at en stor del af børnene både led af søvnproblemer, havde mareridt mange nætter og nedsat appetit.

Læs også Flertal af børnene på Sjælsmark ville kunne få en psykiatrisk diagnose

Mange af dem havde alvorlige symptomer på psykiske lidelser.

En opgørelse fra kommunen viste i maj 2019, at Sjælsmark var hjem for 141.

Sidste år vedtog regeringen med støtte fra Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, at børnefamilier skal have mulighed for at kunne flytte fra Udrejsecenter Sjælsmark, og at dette skulle træde i kraft senest i april 2020.

På grund af den aktuelle coronakrise er den planlagte flytning af børnefamilier fra Udrejsecenter dog udskudt.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?