Afvist flere steder: Nu har omdiskuteret skulptur endelig fået sin plads

Trods meget modstand har kunstneren Kristian von Hornsleth endelig fået rejst sin skulptur, der hylder videnskaben og forskningen.

Et modsvar til tidens kortsigtede reality-tv og YouTube-kendiskultur, som i stedet dyrker nutidens forskere.

Det er kunstneren Kristian von Hornsleths simple, erklærede mål med den omdiskuterede, fire tons tunge bronzestatue, der forestiller forsker Eske Willerslev, som han i årevis har kæmpet for at få rejst.

Trods masser af modstand - både af geografisk, pandemisk og af økonomisk karakter - kunne Kristian von Hornsleth så endelig onsdag afsløre værket sammen med Hørsholms borgmester.

'Forskeren', som skulpturen hedder, kunne endelig for alvor se dagens lys, men på grund af den store modstand, har kunstneren måtte tænke kreativt for, at netop det skulle blive en realitet:

- 20-30 fonde har ikke kunne finde ud af at støtte det, men så har vi solgt os ud af det. Vi laver små versioner af den, og så holder vi foredrag her og rundt omkring i kommunen og får de lokale med, siger Kristian von Hornsleth til TV 2 Lorry:

- Når du ser sådan en eller anden underlig skulptur i en rundkørsel i provinsen, så er der ikke noget forhold til den. Her får de et forhold til den, fordi mange har købt en mindre version af den.

Unge skal væk fra skærmen og i stedet lade sig optage af videnskaben, mener Kristian von Hornsleth
Unge skal væk fra skærmen og i stedet lade sig optage af videnskaben, mener Kristian von Hornsleth
Foto: TV 2 Lorry

Forskeren som rollemodel

Statuen er egentlig blevet afvist af en række institutioner - herunder flere kommuner samt Københavns Universitet, hvilket ifølge kunstneren selv, skyldes, at man normalt kun ærer afdøde mennesker med skulpturer.

Ved at lave en skulptur af en nulevende person håber både Kristian von Hornsleth og Eske Willerslev på at kunne skabe en forbillede-kultur blandt nutidens forskere.

Det skal nemlig være sejt at være klog, mener de.

- Jeg har den der idé om forskeren som en rollemodel. Ungerne skal væk fra skærmen, og de skal synes, at det er sejt at være klog. Det skal være sejt at vide noget, og det skal være sejt at være videnskabsmand, siger Kristian von Hornsleth.

Det er borgmesteren i Hørsholm Morten Slotved (K) også enig i, og sammen med et ligeså enigt byråd, valgte han at gøre plads til skulpturen.

'Forskeren' har nu fået plads i Hørsholm mellem Rungsted Gymnasium og Idrætsparken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik