60 år efter Karen Blixens død: Nu hyldes hun med tv-serie og ballet

Den succesfulde forfatter er denne måned hovedperson både på scenen og på skærmen.

Denne måned er det 60 år siden, at den danske forfatter Karen Blixen døde 77 år gammel i sit hjem på Rungstedlund. 

Det bliver blandt andet markeret med en tv-serie på Viaplay og en ballet i Operaen. 

Serien "Drømmeren - Karen Blixen bliver til" har premiere den 18. september med skuespiller Connie Nielsen i hovedrollen. 

- Direktøren for Karen Blixen Museum fortalte mig nogle ting om hende, som jeg ikke vidste, fortæller Connie Nielsen til TV 2 Lorry ved gallapremieren torsdag aften:

- At forestille mig en kvinde på min alder, som havde tabt alt, og som var så ulykkelig, rørte mig dybt. 

Seriens handling foregår i 1930'erne, da Karen Blixen vendte hjem til Danmark fra sine mange år i Afrika. Hun var ruineret, syg, fraskilt og med knuste drømme. 

Instruktør Jeanette Nordahl beskriver serien som en fortælling om Karen Blixen og hendes rejse som en kvinde, der har tabt alt, men som sejrer på trods. 

- Man kan forvente at blive underholdt og se fantastiske skuespilpræstationer. Det er en fortælling, som både indeholder spøgelser og eventyr. Vi har taget Karen som kunstner meget alvorligt, fortæller hun TV 2 Lorry. 

Ballet om Blixen

Også Den Kongelige Ballet hylder denne måned Karen Blixen med en ordløs optræden om forfatterens ordrige liv i Operaen i København, som får repremiere den 24. september. 

Den blev første gang fremført i 2019, men bliver genopført på Operaens Store Scene for at markere, at det nu er 60 år siden, at den succesfulde forfatter gik bort.

Balletten "Blixen" skildrer Karens Blixens livshistorie - farens selvmord, hendes ulykkelig ægteskab, årene på den kenyanske kaffefarm, helt frem til hendes verdensberømmelse og de sidste år på Rungstedlund. 

Det skriver Det Kongelige Teater i en pressemeddelelse. 

- Karen Blixen har mange forskellige sige i sig, og jeg synes, det er vigtigt at vise en kvinde, der kan være både god og ond, sexet og skræmmende, yndig og kraftfuld, siger Gregory Dean, koreograf og solodanser ved Den Kongelige Ballet, i pressemeddelelsen:

- Det er den dybde, der gør Blixen til en følsom og delikat ballet.