Villaejer ville stoppe mulig indbrudstyv: Blev angrebet med peberspray

Meningen var at skabe ro og tryghed - det udviklede sig hurtigt til skrigende smerte og en voldssag.

Det er en helt almindelig torsdag aften. Klokken er omkring halv ni, og Flemming Vadskjær arbejder i sin carport på Birkevang i Fløng, da han pludselig hører en af sine naboer kalde på ham ude fra vejen.

quote Jeg kan høre på ham, at det er hen i det hysteriske tonefald.

Flemming Vadskjær, beboer, Fløng

- Jeg kan høre på ham, at det er i det hysteriske tonefald, så jeg tolker hurtigt, at manden er i bekneb, forklarer Flemming Vadskjær.

Flemming Vadskjær skynder sig ud til naboen, og han når lige at tage sin vagtvest på inden han står på vejen.

Den reflekterende vest med påskriften ”Nabo Vagt” har Flemming Vadskjær netop fået lavet, ligesom omkring 50 af hans naboer, fordi naboerne er begyndt at patruljere i villaområdet for at stoppe en større indbrudsbølge i kvarteret.

- Da jeg kom ud på vejen kunne jeg se, at min nabo Dennis står alene med to gutter, hvis bil ganske usædvanligt var parkeret baglæns ind i indkørslen, så de hurtigt kunne komme væk herfra igen, forklarer Flemming Vadskjær.

- Vi spørger dem så, hvad de var her for, og de siger jo, at de skulle ud og hjælpe en kammerat med et eller andet.

De fire mænd snakker kortvarigt med hinanden på villavejen. Det hele foregår på engelsk, for de to fremmede har østeuropæisk baggrund og kan ikke dansk.

Flemming Vadskjær håber, at vagtvesten virker præventivt, så de to fremmede vil fortage sig, før de får gjort noget dumt.

quote Jeg skal love for, at det var noget, der var smertefuldt. Han skreg op og kunne ikke se noget som helst den næste time.

Flemming Vadskjær, beboer, Fløng

- Men pludselig lukker den ene mand sidedøren op i bilen, og så tager han noget i handskerummet. Dennis var meget 'alert' under hele situationen, så han bliver meget nervøs, for hvad pokker det er for noget. Han var bange for, at det måske var en kniv, han hev frem, forklarer Flemming Vadskjær.

Det er heldigvis ikke en kniv, der kommer frem fra handskerummet, men derimod en peberspray, som den østeuropæiske mand resolut sprøjter i hovedet på naboen Dennis.

- Jeg skal love for, at det var noget, der var smertefuldt. Han skreg op og kunne ikke se noget som helst den næste time, forklarer Flemming Vadskjær.

quote Jeg når at dreje mig, lidt før han sprøjter pebersprayen mod mig, så han rammer mig ikke direkte i øjnene

Flemming Vadskjær, beboer, Fløng

- Og jeg tænker jo, at nu bliver der ballade, og at det nok er min tur næste gang, så det blev et spørgsmål om at finde ud af at forsvare sig selv. Jeg når at dreje mig lidt, før han sprøjter pebersprayen mod mig, så han rammer mig ikke direkte i øjnene, og så forsvandt de heldigvis begge to i bilen og kørte hurtigt herfra, siger Flemming Vadskjær.

Politiet advarer mod at antaste mistænkelige personer

Ti minutter efter kom politiet til stedet og optog rapport. Naboen Dennis blev kørt til tjek på skadestuen, men han har ikke fået nogen varig skade. Episoden ligger nu som en voldssag hos Københavns Vestegns Politi.

- Den her sag viser jo, hvor forsigtig man skal være, når man kontakter folk i sådan en situation. Og så siger det jo med al ønskelig tydelighed, at det altså ofte er mere sikkert bare at holde øje med dem og så ringe til os, end det er selv at gå i gang med noget, siger politiinspektør i Københavns Vestegns Politi Mogens Lauridsen.

quote Vi frygter, at de personer, der prøver på at stoppe indbrudstyve, kan komme til skade.

Mogens Lauridsen, Københavns Vestegns Politi

I situationen gik det galt, selvom de to naboer siger, at de ikke gjorde andet end blot at udspørge de fremmede på vejen. Men politiet frygter, at lignende borgerkonfrontationer kan ende endnu værre, for rundt omkring opstår i disse år flere private vagtværn, hvor borgere på forskellig vis forsøger at stoppe indbrudstyve.

- Vi frygter, at de personer, der prøver på at stoppe indbrudstyve, kan komme til skade, for de er ikke på samme måde vant til at håndtere sådan nogle situationer, som vi er, og de har måske også sværere ved at vurdere farligheden af det, de går i gang med, siger Mogens Lauridsen.

Flemming Vadskjær er selv en del af gruppen Nabo Vagt Fløng, der blev startet i december 2019. Gruppen patruljerer hver eftermiddag og aften i villakvarteret omkring vejene Askevang, Birkevang, Bøgevang og Fyrrevang, og enkelte af gruppens medlemmer er allerede gået et godt stykke længere, end politiet anbefaler.

- Hvis man ikke er helt sikker på, at den mistænkte person faktisk har lavet noget kriminelt, så må man altså ikke forsøge at tilbageholde ham. Så må man i stedet blot nøjes med at ringe til os og eventuelt forsøge at følge efter vedkommende imens, og så vil vi selvfølgelig komme og kigge på det hurtigst muligt, siger politiinspektøren.

Nabovagter forsøgte at tilbageholde mørkklædt person

Cecilie Busch Hasselstrøm er initiativtager til gruppen Nabo Vagt Fløng, som blev stiftet i december, fordi der i løbet af 2018 og 2019 har været henholdsvis 21 og 29 indbrud på de fire villaveje. Hun fortæller, at de frivillige nabovagter én gang har været tæt på at fange det, de tror var en indbrudstyv.

quote Vi var inde i haver og inde omkring kirken og kigge med lommelygter, men han var bare væk.

Cecilie Busch Hasselstrøm, beboer, Fløng

- Vi havde en episode, hvor vi gik op ved kirken omkring Askevang, hvor der kom en ung fyr gående i mørkt tøj fra top til tå. Vi var tre vagter ude sammen, og han stak jo af, så snart han så de her veste komme gående, forklarer Cecilie Busch Hasselstrøm.

- Vi eftersatte ham, men han var desværre bare væk. Vi var inde i haver og inde omkring kirken og kigge med lommelygter, men han var bare væk, så vi fangede ham desværre ikke. Men det er jo lidt suspekt, at en person nærmest løber for livet for at komme væk fra os.

Bevæbnet med refleksveste og en lommelygte patruljerer Cecilie Busch Hasselstrøm og Karsten Ballegaard deres villaveje i Fløng. De er begge en del af gruppen Nabo Vagt Fløng.
Bevæbnet med refleksveste og en lommelygte patruljerer Cecilie Busch Hasselstrøm og Karsten Ballegaard deres villaveje i Fløng. De er begge en del af gruppen Nabo Vagt Fløng.
Foto: Martin Kiil

Cecilie Busch Hasselstrøm og de andre vagter vidste altså ikke, om manden havde gjort noget kriminelt, men hun forklarer, at de meget gerne ville have været med til at fange manden, og at de først derefter ville have ringet til politiet, så de ville kunne hente ham.

- Heldigvis så var vi jo tre vagter, så der kunne vi jo måske have stoppet ham, siger hun.

Men kan man ikke frygte, at sådan en mand vil slå fra sig, og det kunne blive voldeligt?

- Jo sagtens, og det skal vi heller ikke rode os ud i, det bliver politiets opgave så. Hvis det sker, så skal vi jo nærmest gå vores vej eller endda løbe vores vej, for vi skal jo passe på os selv. Vi er ikke uddannede til det her, men er her af egen fri vilje som ganske normale husejere, så vi skal ikke rode os ud i ballade eller slåskamp, det er slet ikke vores interesse, siger Cecilie Busch Hasselstrøm.

quote Jeg skal ikke noget med at spille politi eller noget lignende. Jeg vil bare vise vedkommende der har onde hensigter, at de er blevet set og at de bliver observeret, og så er det forhåbentlig nok til at skræmme dem væk herfra.

Flemming Vadskjær, beboer, Fløng

Vil ikke antaste mistænkelige personer igen

På Birkevang er Flemming Vadskjær chokeret over, hvor hurtigt hans forsøg på at hjælpe en nabo og afværge et indbrud udviklede sig til noget, der var meget værre.

- Det ryster mig jo lidt, og det havde jeg slet ikke forudset, men jeg kan jo godt se, at som tingene udviklede sig, så kunne det have endt meget værre end det. Altså det kunne jo have været en kniv han havde haft, siger Flemming Vadskjær.

På trods af oplevelsen vil han fortsat patruljere villaområdet som nabovagt.

- Det er godt, at der er nogen i nabolaget, der er årvågne, siger han.

Men han vil være forsigtig med at konfrontere eventuelt mistænkelige personer igen. I stedet vil han tilkalde flere naboer ved at bruge den naboværns-app, de har fået efter episoden, så han ikke risikerer at stå i en situation, hvor de vil kunne blive overmandet.

- Jeg skal ikke noget med at spille politi eller noget lignende. Jeg vil bare vise vedkommende, der har onde hensigter, at de er blevet set, og at de bliver observeret, og så er det forhåbentlig nok til at skræmme dem væk herfra, siger Flemming Vadskjær.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

skunkgartneri herringløse

Særlig duft fik snusfornuftige betjente på sporet - skunklaboratorium med 347 planter afsløret

Retten i Roskilde.

Mand erkender forsøg på voldtægt af børn via datingside

Skønhedsklinikken Cliuniq

Skønhedsklinik er nu sigtet 11 gange

blå blink

Politi og helikopter rykker ud til alvorlig ulykke på gård

Høje-Taastrup

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere