Tvunget af lov: Randis 1-årige søn skal lære om danske værdier

Randi Arvedsen bor i Taastrupgaard i Taastrup og er mor til en snart 1-årig dreng. Hun har skrevet til Folketinget, fordi hun føler sig diskrimineret af en lov.

En lov om børn og obligatoriske læringstilbud i udsatte boligområder diskriminerer og rammer skævt. 

Det mener Randi Arvedsen, der netop bor i en lejlighed i det udsatte boligområde Taastrupgaard i Høje-Taastrup Kommune. Her bor hun sammen med sin snart 1-årige søn, Mikey.

- Jeg var forarget. Jeg var chokeret. Og samtidig følte jeg mig diskrimineret, siger Randi Arvedsen til TV 2 Lorry. 

quote Det er grænseoverskridende at skulle lukke fremmede mennesker ind i mit hjem

Randi Arvedsen

Sådan siger moren om det brev, hun fik fra Høje-Taastrup Kommune i begyndelsen af februar. 

Her stod der, at Randi Arvedsen og hendes søn falder ind under reglerne for "obligatorisk læringstilbud til 1-årige børn i udsatte boligområder."

Med andre ord blev Dagtilbudsloven ændret af et flertal i Folketinget i 2018, og det betyder, at alle børn mellem 1 og 2 år, der bor i et udsat boligområde og ikke er indskrevet i et dagtilbud, skal optages i et obligatorisk læringstilbud 25 timer om ugen. 

Blandt andet for at være sammen med andre danske børn og lære om det danske sprog, normer og værdier. 

Men det giver ingen mening for Randi Arvedsen. 

For hendes søn står allerede på venteliste til et dagtilbud, ligesom hun taler flydende dansk, fordi hun er født og opvokset i Danmark og er dansker. 

- Jeg synes, det var mærkeligt. Jeg kan forstå, hvis man sender det til folk af ikke-dansk herkomst. Men man burde kunne sortere i det, siger Randi Arvedsen. 

Hun har dog ansøgt og fået godkendt, at den "obligatoriske læring" foregår i hjemmet. 

Men det betyder samtidig, at kommunen nu kommer på besøg og fører tilsyn for at se, om Randi Arvedsen og hendes søn lever op til kravene.

- Det er grænseoverskridende at skulle lukke fremmede mennesker ind i mit hjem og skulle have styr på, om jeg gør det korrekt. Den er svær at sluge, tilføjer hun.

Hun får opbakning fra Forældrenes Landsorganisation, hvor formand Signe Nielsen kalder lovændringen i 2018 for "en fejl."

Samtidig reagerer formanden stærkt på, at Randi Arvedsen nu skal have kommunen på besøg for at se, om hun lever op til kravene for det "obligatoriske læringstilbud."

- Det virker helt vanvittigt, for hendes barn er netop skrevet op til et dagtilbud. Så nu skal hun have nogle konsulenter ind i sit hjem og overvåge, om hun taler nok med sit barn, om hun taler på den rigtige måde. Det giver ingen mening. Det giver kun angst for den pågældende forælder, mener FOLA-formand, Signe Nielsen.

Dette er dog ikke et synspunkt, der vinder gehør hos Socialdemokratiet. 

- Vi skelner ikke på nationalitet i Danmark, det har vi ikke tradition for. Og det kommer vi heller ikke til at gøre. Der, hvor vi skelner, det er hvilke områder, man vokser op i. Og det er jo fordi, vi kan se, at de børn, der vokser op i udsatte områder, har dårligere chancer, hvis ikke vi laver en særlig indsats for at få dem med i fællesskabet og sørger for at de lærer sproget, lyder det fra Kasper Sand Kjær, (S) der er medlem af Børne- og Undervisningsudvalget på Christiansborg. 

- Randi Arvedsen har haft sit barn skrevet op til en vuggestueplads siden sønnen var en måned gammel og selv er hun er vokset op i Taastrup og taler perfekt dansk. Hvis nu Randi Arvedsen boede på den anden side af vejen, var loven ikke blevet aktiveret. Kan man ikke skelne her? 

quote Det gør mig virkelig frustreret at loven udmønter sig så håbløst.

Mai Villadsen, politisk ordfører, Enhedslisten.

- Man vil altid kunne finde eksempler, hvor man kan sige: "Kan det nu passe?" Men grundlæggende kan vi se de børn, som vokser op i udsatte boligområder, har ringere chancer og de har ringere vilkår. De er bagud på sprog, de er bagud på den danske kultur, værdier og normer, og derfor er vi nødt til at lave en særlig indsats for dem, slår Kasper Sand Kjær fast. 

Men hos Enhedslisten er man klar til at se på lovens konstruktion igen.

- Jeg forstår virkelig godt denne mors bekymring, og det gør mig virkelig frustreret, at loven udmønter sig så håbløst. Det er rigtig langt ude. Og derfor vil jeg appellere til, at alle de partier, der har indgået aftalen, sørger for at få den ændret, lyder det fra Mai Villadsen, der er politisk ordfører for Enhedslisten. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik