Sådan vil forskere og landmænd få dig til at bytte hakkebøffen ud med plantebøffen

Københavns Universitet intensiverede jagten på bedre plantebaserede råvarer torsdag.

Hvad skal der til for at få flere til at skifte hakkedrengen ud med plantedrengen?

Svaret: Fænomenale råvarer.

Så simpelt lyder det fra forskere fra Københavns Universitet, der har besluttet sig for at dyrke intet mindre end verdens mest velsmagende hestebønner, ærter og havre, der er de tre største afgrøder, man bruger til plantebaseret madproduktion i dag.

Ifølge forskerne er grunden til at mange endnu halser efter med at skifte over til plantekost den måde, afgrøderne dyrkes på. Hestebønner er eksempelvis gennem årene fremavlet til at være dyrefoder, og det har ifølge forskerne givet den en bismag, som ikke tiltaler den almindelige forbruger.

Smagen af umami

Derfor vil de nu undersøge, hvilke gener der skal avles videre på for at give den mest optimale smag, så danskerne og resten af verden udskifter hakkebøffen med plantebøffen af egen fri vilje.

- Vi skal have fremstillet nogle plantebaserede fødevarer af højkvalitet, der er baseret på danskproduceret råvarer, som produceres af danske landmænd, siger lektor Christian Bugge Henriksen fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, som leder projektet til TV 2 Lorry.

Forskningsprojektet laves i samarbejde med landbruget og fødevareindustrien, og det er særligt afgrødernes næring og smag, der bliver kigget efter i sømmende.

- Vi måler på aminosyresammensætning og andre næringsstoffer. Vi måler på smagen – hvor godt smager de i forhold til andet. Så måler vi også på det, der hedder funktionalitet – altså hvordan er teksturen, og hvordan opfører de sig, når de bliver lavet til plantebaserede fødevarer, siger Christian Bugge Henriksen.

Kan blive verdensførende

Projektet løber i første omgang i et år. Hvis det går som håbet, så er forventningen, at de medvirkende landmænd allerede fra næste år kan begynde at dyrke de sorter, som forskerne udvælger.

Drømmen med projektet er, at Danmark kan gå hen og blive kendte for sit arbejde med plantebaserede fødevare ude i verden.

- Danmark har en stor mulighed for at komme helt i front på verdensplan. Vi har nogle superdygtige landmænd, og vi har jo et meget veludviklet landbrugserhverv. Nu skal vi så bare også have det udviklet for de plantebaserede fødevarer, siger Christian Bugge Henriksen.

Forskningsprojektet har fået 5 millioner kroner fra Innovationsfonden og flere af de store landsbrugsvirksomheder i landet er med som partnere. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik