På trods af corona: Taber penge hvis han ikke pendler til Sverige

Michael Hoffmann er en af mange, der dagligt pendler over Øresund og dermed trodser anbefalingerne om at arbejde hjemme. Men han risikerer et alvorligt skattesmæk, hvis han bliver hjemme i Danmark.

Selv om risikoniveauet i forhold til covid-19 nu er hævet til det næsthøjeste niveau, så trodser en tilsyneladende stor gruppe pendlere fra Danmark de klare anbefalinger om at arbejde hjemme. Hvis de følger anbefalingerne, vil det for mange betyde, at de kommer til at betale en dyrere skat. I stedet kører de mindst tre gange om ugen frem og tilbage til Sverige. Skattereglerne kræver nemlig, at danskere som pendler, skal opholde sig mere end halvdelen af deres arbejdstid på arbejdspladsen i Sverige.

Lav løn og høj skat

Michael Hoffmann er direktør i kortsikkerhedsvirksomheden, PNA, som ligger i Malmø. Han står til at få et indtægtstab på rundt regnet 8.000 danske kroner om måneden.

- Det, synes jeg, ikke er rimeligt, siger han. Selvfølgelig betyder 8.000 kroner mindre om måneden noget.

quote Jeg ville miste cirka 10.000 danske kroner om måneden.

Niels Skammelsen, pendler

Han forklarer, at det problematiske ved at få svensk løn og skulle betale dansk skat er en stor forskel på både lønninger og skat i de to lande.

- Det kan godt være, at det lyder fint at være direktør, men i Sverige er lønnen betydeligt lavere end i Danmark. Så hvis jeg skal betale høj dansk skat af en lav svensk løn, så hænger det ikke sammen.

Fortsætter med at pendler

En anden dansk ansat i virksomheden PNA står, ifølge hans egne beregner, til at miste endnu flere mere, hvis han skulle arbejde hjemme.

-Jeg ville miste cirka 10.000 danske kroner om måneden, fortæller Niels Skammelsen, som er vicepræsident i virksomheden. Og han vil fortsætte med at pendle, også selv om regeringen opfordrer til at arbejde hjemme.

Det samme gør Michael Hoffmann. Med mindre der kommer et egentligt påbud om at arbejde hjemme.

-Jeg kunne sagtens arbejde meget mere hjemme, måske 80 procent af tiden, men det ville koste alt for meget.

På spørgsmålet om, hvorfor han ikke bare retter ind og tager tabet, siger han:

- Jeg synes ikke, det er min opgave at tage den beslutning. Det må være regeringen. Det er helt urimeligt, at vi bliver sat i denne her situation. Det ville ikke koste Danmark en krone. Det er jo ikke en skatteindtægt, som staten har kalkuleret med at få.

Nordisk Råd går ind i pendlerproblemet

Talsmanden for Nordisk Råds organ for fri bevægelse imellem de nordiske lande, Bertel Haarder opfordrer nu de nordiske finans- og skatteministre til at undtage pendlerne de gældende skatteregler under Covid-19 pandemien. Det har den danske-, svenske- og finske regering tidligere afvist. 

- Skattespørgsmålet skaber frustration og uro hos grænsependlerne, siger Bertel Haarder på Nordisk Råds hjemmeside. Og Bertel Haarder advarer mod, at problemer kan udgøre en øget smitterisiko.

- Vi hører bekymrende nyheder om, at grænsependlerne rejser på job i både Danmark og Sverige for ikke at risikere at blive beskattet i bosætningslandet. Det er jo helt i strid mod nationale anbefalinger, men fuldt forståeligt, eftersom folk ikke vil risikere deres privatøkonomi i denne pressede situation. Siger altså Bertel Haarder fra sin position som politisk ordfører for det såkaldte Gränshinderrådet under Nordisk Råd .


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik