Ghetto-kommune får dispensation fra nye institutionsregler i 10 år

Høje Taastrup Kommune er blevet dispenseret fra ghetto-regel om bedre fordeling i daginstitutionerne i 10 år. Regeringen vil fremover afskaffe dispensationsmuligheden.

Arkivfoto fra daginstitution. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Når kalenderåret siger 2020, træder nye regler i kraft på ghettoområdet.

Reglerne skal sikre en bedre fordeling af børn fra udsatte boligområder i landets daginstitutioner.

Det betyder blandt andet, at der i hver daginstitution årligt højst må optages en nyandel på 30 procent børn, der bor i et udsat boligområde.

Håbet er, at færre børn vokser op i parallelsamfund, hvor kendskabet til det danske sprog og de danske traditioner og "demokratiske normer og værdier", skriver Børne- og Undervisningsministeriet på sin hjemmeside.

Flere kommuner har dog ansøgt om at blive fritaget fra reglerne, og fire har fået helt eller delvis midlertidig dispensation.

Læs også Ghetto-beboere har selv valgt at rive deres boliger ned

Høje Taastrup får fuld dispensation

Høje Taastrup Kommune er en af de kommuner, der har ansøgt om at blive dispenseret fra reglerne.

Kommunen har både Tåstrupgård og Gadehavegård på ghettolisten. Begge boligområder har været på den omdiskuterede liste i flere år.

I Tåstrupgård ligger der fire daginstitutioner, mens der i Gadehavegård er to børneinstitutioner.

Nu har Høje Taastrup sammen med København, Aarhus og Kolding Kommune fået dispensation fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Mens København, Aarhus og Kolding kommuner har fået en delvis dispensation på fem år, har Høje Taastrup Kommune fået fuld tilladelse for 10 år for i alt seks institutioner.

Læs også 14-årige Ayuub bor i en 'hård ghetto': "Vi konkurrerer om karaktererne"

Dispensation kræver andre tiltag

Muligheden for dispensation tildeles de kommuner, hvor der er særlige forhold, "som gør det vanskeligt eller uhensigtsmæssigt for enkelte daginstitutioner at leve op til reglerne", forklarer ministeriet.

Samtidig er det et krav, at kommunen eller daginstitutionen allerede har igangsat eller planlægger at igangsætte "alternative tiltag, som skal styrke børnenes danske sprog og generelle læring samt modvirke, at børnene vokser op i et parallelsamfund", lyder det fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Læs også Rystede mødre efter overgrebssag i børnehave: Forfærdeligt!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik