Fremtidens yoghurtbæger kan være af pap og papir

Fremover kan måske du smide beholderen til creme fraiche, skyr og hytteost i papircontaineren. I Taastrup har de nemlig lavet et vandtæt bæger af nedbrydelige materialer.

På Teknologisk Institut i Taastrup har projektet ’DairyFiberCup’ ført til noget af et gennembrud i fødevareteknologien.

- Vi har lavet et vandtæt bæger af naturfibre. De bægere som findes i handlen nu, som folk tror er lavet af fibre, er dækket af et lag plast, og er derfor ikke genanvendelige ligesom vores bæger, siger seniorspecialist hos Teknologisk Institut, Søren Rahbek Østergaard.

Han har udviklet et bæger lavet af papirfibre, som er beklædt med silicium. Silicium lyder måske avanceret, men det er ikke andet end simpelt sand fra stranden.

Og på sigt skal det bæger måske erstatte plasticbægre til for eksempel skyr og yoghurt som man finder i dagligvarebutikkerne.

Der kan nemlig være store klimafordele ved at vælge papir frem for plastik i fødevareemballager.

Søren R. Østergaard forventer, at man vil kunne erstatte 10.000 tons plastikemballage med 8.000 tons genbrugelig og bionedbrydelig papiremballage, hvis hans bæger bliver udbredt i dagligvarebutikkerne. Ifølge ham vil det give en CO2-besparelse på mere end 20.000 tons om året.

’Lakeret’ med plasma og sand

Først laves selve bægeret. Det består af såkaldt cellulose. Naturfibre, som kan udvindes fra både træ, planter, pap og papir. Til den proces anvendes der her træ fra bæredygtige skove i Sverige.

Men den kan endnu ikke holde vand. Først skal bægeret beklædes tre gange udvendigt og indvendigt med strandsand. Det gøres ved at ’smelte’ sandet sammen med bægeret ved hjælp af plasmateknologi. Overfladen ser næsten lakeret ud. 

Nu er bægeret så vandtæt, og er særdeles bedre egnet til fødevarebrug end plastikbeholdere. Det mener projektets ophavsmand i hvert fald.

Store fremtidsmuligheder

Flere parter har vist interesse for det lille papbæger. Projektet har modtaget støtte på 1,4 millioner kroner fra Miljø- og Fødevareministeriet, samt samarbejdspartnerne Arla Foods og Dagrofa.

Arla Foods og Dagrofa - som ejer dagligvarebutikkerne Meny - er interesserede i papirbægeret, fordi det har potentiale til at erstatte deres nuværende sortiment af plasticbeholdere til fødevarebrug. Samtidig er bægeret 100 procent genanvendeligt - og forsvinder indenfor et år, hvis det smides i naturen.

- Det er afgørende, at emballagen efter at være brugt første gang kan genanvendes som papir eller pap, så den kan indgå i en cirkulær økonomi, siger Lise Berg Kildemark, som er Sustainable Packaging Director i Arla Foods med ansvar for bæredygtig emballage.

Der er nemlig et stykke vej endnu, før den nye emballage kommer ud i butikkerne. Projektet ’DairyFibreCup’ løber frem til 2021, hvor det da skal afgøres om teknologien er god nok til at komme i masseproduktion.

- Vi er jo kun lige begyndt. Vi har arbejdet i et halvt år og har allerede lavet vandtætte kopper. Men der er stadig meget som skal gøres endnu bedre, før vi nærmer os en storproduktion. Vi skal have den sidste perfekte tæthed så fødevarerne kan holde ret lang tid, siger Søren Rahbek Østergaard


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik