For første gang i syv år kører et nattog fra Danmark i aften

Når toget standser i Høje-Taastrup og samler passagerer op på vejen mod Berlin i aften, er der tale om en comeback til rejseformen og et bæredygtigt alternativ til fly.

Klokken 22.45 i aften afgår et nattog for første gang siden 2014 fra en dansk station med retning mod udenlandske destinationer sydpå.

Den svenske togoperatør Snälltåget bringer med ruten Stockholm til Hamborg og Berlin det internationale nattog tilbage til Danmark, så passagerer efter flere år uden muligheden nu igen kan hoppe ombord på et tog om aftenen, lægge sig til at sove og vågne op næste morgen på en tysk hovedbanegård med gode togforbindelser til det resterende Europa.

Med et årelangt tilløbsstykke i bagagekupéen – og lidt tovtrækkeri med de danske myndigheder, der lige skulle munde ud i en aftale om dansk statsstøtte til det svenske foretagende – kan Snälltåget søndag aften fejre første af mange fremtidige ture mellem Tyskland og Sverige via Høje Taastrup.

Ruten kommer til at have en afgang hver dag i sommerperioden og i efteråret fire til fem gange om ugen, hvor Høje-Taastrup er eneste stop i Danmark på vejen mod Hamborg og Berlin.

- Det vil være første gang, at nattog kører regelmæssigt fra Sverige til Tyskland via Danmark siden 90'erne. Det føles fantastisk at kunne tilbyde et bæredygtigt alternativ til rejsende. Vi har kørt nattog til Berlin siden 2012 og tror på dets potentiale på trods af coronakrisen. Derfor investerer vi i flere afgange og en helt ny rute, har Carl Adam Holmberg, leder af Snälltåget, tidligere udtalt om den nye rute.

Nattoget kører mellem Stockholm og Berlin. Efter Høje Taastrup kører toget uden stop til Hamborg.
Nattoget kører mellem Stockholm og Berlin. Efter Høje Taastrup kører toget uden stop til Hamborg.

Et skridt i den rigtige retning

Spørger man Rådet for Bæredygtig Trafik, så er aftenens afgang fra Høje Taastrup en god nyhed og et tiltrængt alternativ til det svært klimabelastende flyrejser sydpå.

- Det er en rigtig god nyhed, det er det. Det er jo helt pjattet at skulle flyve på de her distancer, og alligevel sker det som en ren rutine. Og det bør det ikke være. Man skal selvfølgelig skifte til nogle mere bæredygtige transportmidler, siger formand Poul Kattler til TV 2 Lorry.

Formand for Rådet for Bæredygtig Trafik håber, der i fremtiden kommer mange flere tog til udlandet
Formand for Rådet for Bæredygtig Trafik håber, der i fremtiden kommer mange flere tog til udlandet
Foto: Ditte Marie Kjærsgaard-Rasmussen/TV 2 Lorry

Og spørger man de togrejsende på Høje-Taastrup station, kan den bæredygtige transportform også være lokkende for nogen. 

- Det er i hvert fald noget, jeg gerne vil gøre noget mere i fremtiden på grund af klimaet. Det er jo bedre at tage toget end flyet, siger togrejsende Iben Kjær søndag til TV 2 Lorry. 

Poul Kattler og andre fra Rådet for Bæredygtig Trafik samt togbegejstrede danskere vil søndag aften møde op på Høje-Taastrup Station for at fejre den nye nattogforbindelse. De har blandt andet skrevet en sang til lejligheden.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) har i øvrigt også meldt sin ankomst til arrangementet.

Han har tidligere hilst den nye rute velkommen, selv om han allerhelst ser, at en international nattogsrute i fremtiden kan være et statsligt foretagende.

Stiger man på nattoget i Høje-Taastrup klokken 22.45, kan man regne med at være fremme i Hamborg klokken 05.31 og i Berlin klokken 08.52. 

Den omvendte tur starter i Berlin klokken 19.02 og er i Høje Taastrup dagen efter klokken 06.38.

Priserne? De starter ifølge Snälltåget fra 365 kroner for en tur fra hovedstadsområdet til Berlin.

Kort nyt

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik