Valg i Høje-Taastrup: Bykonge sidder tungt på magten – men opposition øjner fremgang

Michael Ziegler og Konservative regerer med al sandsynlighed også i Høje-Taastrup Kommune efter valget. Men Socialdemokratiet øjner en mulighed for at gøre indhug i den konservative dominans.

Maler man et landskabsbillede af Høje-Taastrup Kommunes kommunalpolitiske tidslinje, ender man med et værk, der minder om skotskternet tartan. Rød og grøn, grøn og rød.

I afdæmpede bølger er magten skvulpet frem og tilbage mellem Socialdemokratiet og Konservative på den københavnske vestegn. Men efter to årtier som sikker socialdemokratisk bastion generobrede Michael Ziegler (K) i 2006 borgmesterposten for Konservative på et spinkelt flertalsgrundlag, og siden har partiet ikke set sig tilbage.

Over de tre følgende valgperioder har Konservative med Ziegler i spidsen befæstet Høje-Taastrup som en højborg med dyb voldgrav og en glubsk, mørkegrøn krokodille. Kronen på bykongens værk blev valget i 2017, hvor Ziegler blev adlet med et absolut flertal til Konservative og landets tredjehøjeste andel af personlige stemmer.

Så selv om de hurtige DSB-tog nu drøner sydpå i en bue uden om Høje-Taastrup, ventes ét eksprestog at drøne gennem kommunen til november: Zieglers triumftog. Med rygvind fra Konservatives fremgang på landsplan har borgmesteren udsigt til endnu en valgperiode med absolut flertal.

Men det tog vil Socialdemokratiet forsøge at afspore.


Hvad er der på spil?

Alt andet end borgmesterposten, for den sidder Michael Ziegler (K) blytungt på. I stedet bliver det interessant at se, om Konservatives nuværende absolutte flertal (med 12 af byrådets 21 mandater) udbygges yderligere, eller om Socialdemokratiet kan gøre indhug i det konservative indelukke på vestegnen.

Borgmester:

Michael Ziegler (K)

1. viceborgmester:

Lars Prier (DF)

2. viceborgmester:

Merete Scheelbeck (K)*

* Merete Scheelsbeck er på barselsorlov. Toke Elling er i mellemtiden 2. viceborgmester.


Hvem er favoritten og hvorfor?

Michael Ziegler fra De Konservative er ikke bare favorit. Den siddende borgmester er kæmpefavorit.

  • For det første er Ziegler ekstremt populær blandt vælgerne i Høje-Taastrup. Ved valget i 2017 fik han personligt mere end hver tredje stemme i kommunen, men Konservative fik tæt på halvdelen af alle stemmer.
  • For det andet har Ziegler og Konservative nærmest spist de andre borgerlige partier med hud og hår. Hverken Venstre eller Liberal Alliance opnåede valg sidst, mens det liberalt funderede Lokallisten Høje-Taastrup ikke stiller op. Konservative tårner altså uden ret voldsom konkurrence fra andre partier i blå blok.
  • For det tredje tæller den konservative kandidatliste foruden Michael Ziegler et stærkt hold med profiler som den nuværende 2. viceborgmester og tidligere folketingsstedfortræder Merete Scheelsbeck samt Toke Elling, der begge ventes at få en del personlige stemmer.
  • For det fjerde har Michael Zieglers tid som borgmester været præget af forholdsvis brede aftaler og enighed om politikken langt hen ad vejen med de andre partier i byrådet. Derfor er det svært for oppositionen at komme med store angreb mod Ziegler og de konservatives linje.


Hvem er førsteudfordreren, og har han en chance?

Det oplagte bud på en førsteudfordrer er Peter Faarbæk (S), men desværre for ham og for Socialdemokratiet er det korte svar, at han ikke for alvor har en chance for at fravriste Ziegler borgmesterposten.

  • Det lidt længere svar er, at han og resten af Socialdemokratiet dog har grund til en smule optimisme frem mod valget.
  • Dels kan lokalafdelingen håbe på en smule medvind fra de generelt set gunstige meningsmålinger til Socialdemokratiet på landsplan.
  • Dels kan det gavne Socialdemokratiet, at mange nye indbyggere er flyttet til kommunen i nybyggerier – som for eksempel Nærheden – der især appellerer til et segment til venstre for den politiske midte.
  • Og så har partiet indgået et bredere valgforbund end sidst, denne gang med Enhedslisten, Alternativet og SF. Det kan måske give et ekstra mandat til socialdemokraterne.
  • Med disse kort på hånden kan Socialdemokratiet muligvis rejse sig oven på en regulær lussing ved valget i 2017, hvor partiet gik yderligere tilbage og mistede to mandater. ”Jeg er både skuffet over partiets og mit eget stemmetal”, udtalte Peter Faarbæk dengang til sn.dk.


Men derfor bliver det alligevel spændende

  • Det er forholdsvis sjældent, at ét parti kan mønstre et absolut flertal i et byråd. Høje-Taastrup er en af 19 kommuner på landsplan og otte i hovedstadsområdet, hvor dette er tilfældet. Derfor skal det blive spændende at se, om Konservative kan holde på – eller sågar ekspandere – deres 12 pladser i byrådet.
  • Kan Michael Ziegler (K) lade sig krone som kommunalvalgets konge på valgnatten? Ved valget i 2017 stemte 36,2 procent af vælgerne personligt på Ziegler, hvilket kun blev overgået af borgmesterkollegaer i Frederikshavn og Gentofte. I netop Gentofte er Hans Toft (K) siden trådt tilbage. Derfor er det ikke utænkeligt, at Ziegler på et personligt plan får hovedstadsområdets – og måske Danmarks – bedste kommunalvalg.
  • Og så er der jo i øvrigt også lige Socialdemokratiet, der er skrumpet og mere end halveret i kommunen siden årtusindeskiftet. Bliver partiet tilført medvinden i kommunen fra gode målinger på landsplan, så de genvinder tabt terræn?

Hvilke temaer kommer til at fylde i valgkampen?

I det store hele er byrådet i Høje-Taastrup faktisk enige om ret meget. Michael Zieglers konservatisme må betegnes som en midtsøgende af varianten. Der er dog alligevel nogle temaer, som kan komme til at fylde i valgkampen, hvor politikerne er uenige.

  • Besparelser

    Hvor skal sparekniven svinges? Høje-Taastrups økonomi er presset, og selv om en stor sparerunde ved det seneste budget med nød og næppe blev undgået, fordi kommunen i sidste øjeblik fik en ekstra bevilling på 48 millioner kroner, så skal kommunen vende hver en mønt for at få pengene til at gå op. Og her er man uenige på rådhuset. Det viser den seneste budgetaftale , hvor Socialdemokratiet og Enhedslisten stod uden for forliget og i stedet præsenterende deres eget forslag til, hvordan pengene kunne have været fordelt.

  • Demografi under forandring

    Hvem skal bo i fremtidens Høje-Taastrup? Indbyggertallet i kommunen skyder i vejret med adskillige nybyggerier og nye byområder som for eksempel Nærheden ved Hedehusene. Det betyder, at demografien i Høje-Taastrup Kommune er under forandring, da især flere kapitalstærke børnefamilier flytter til. Samtidig rives almenboliger ned i hundredvis i byområder som Taastrupgaard og Gadehavegård, fordi områderne tidligere har optrådt på den meget omdiskuterede liste over såkaldte ”ghettoområder”. Dermed skrumper mængden af almenboliger i kommunen gevaldigt. Især oppositionen ser gerne, at flere almenboliger bygges, så kommunen ikke bliver gentrificeret. 

  • Trafikstøj

    Kan kommunen gøre mere for at begrænse den trafikstøj, som mange indbyggere lever med fra vejnettet og jernbanen? Byrådet er enige om at gå videre med spændende forslag om at overdække en del af Holbækmotorvejen. Men nogle partier vil have kommunen til at gå skridtet videre og tilbyde støjplagede beboer tilskud fra en støjpulje til støjreducerende tiltag på private ejendomme.

  • Byudvikling

    Høje-Taastrup Kommune vokser i antallet af indbyggere, men nogle mener, at udbygning på for eksempel kommunens grønne områder sker for hurtigt og uden hensyntagen til den eksisterende natur.

  • Sociale klausuler

    Det er ikke det mest borgernære tema, men sociale klausuler på kommunale opgaver har vist sig at være noget, der kan dele vandene på rådhuset i Taastrup. Oppositionen ønsker at indføre højere bødetakster for løndumping og underbetaling på kommunale byggerier, men det afviser Radikale Venstre og Konservative.

Hvordan gik det ved valget i 2017?

Michael Ziegler og Konservative triumferede stort ved valget. Partiet gik frem og sikrede sig med 47,6 procent af stemmerne absolut flertal i byrådet. Selv om Ziegler og Konservative dermed kunne have raget alle poster til sig og lavet en konstituering om sig selv, blev der alligevel lavet en bred aftale med alle de andre valgte partier på nær Lokallisten Høje-Taastrup.

Hvem blev de største stemmeslugere ved valget i 2017?

Antal stemmer
1. Micahel Ziegler (K) 36,2% af alle afgivne stemmer 9.111
2. Peter Faarbæk (S) 1.226
3. Thomas Bak (S) 721
4.Lars Prier (DF) 709
5. Omer Ayub (L) 593


Hvordan har byrådet fordelt pengene i de seneste års budgetter?

At lægge budget i Høje-Taastrup Kommune de seneste fire år har ikke ligefrem været en dans på roser for politikerne på rådhuset. Med undtagelse af et enkelt (det, der blev indgået i 2020) har Michael Ziegler kunnet præsentere budgetter med besparelser på baggrund af en hullet kommunaløkonomi som følge af stigende udgifter til det specialiserede socialområde.


Hvem har indgået valgforbund?

Der er indgået tre valgforbund i Høje-Taastrup Kommune:

  • Konservative, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti, Venstre
  • Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Alternativet
  • Radikale Venstre, Liberal Alliance


Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Valgforbund:

Når to eller flere partier går sammen i et valgforbund, tæller gruppen som ét parti, når stemmerne skal omsættes til mandater.

Overskydende stemmer kan puljes og tilsammen skaffe valgforbundet et mandat - eller et ekstra mandat.

Hvert parti kan kun indgå ét valgforbund. Valgforbund indgås typisk mellem lister og partier, der står hinanden politisk nær, men de er ikke forpligtet til at støtte hinanden, når der skal findes flertal bag en borgmester.


Konstituering:

Når valgresultatet er kendt på valgaftenen og valgnatten, vil de forskellige borgmesterkandidater forsøge at finde et flertal blandt de øvrige partier. Hvis ét parti alene har flertal, kaldes det absolut flertal. Når en borgmesterkandidat har fundet flertal, vil parterne typisk underskrive en konstitueringsaftale.

En konstitueringsaftale er ikke juridisk bindende og kan ikke håndhæves. Kommunalbestyrelsens konstituering sker på det konstituerende møde, der som regel finder sted et par uger efter valget. Her vælges blandt andet borgmester, viceborgmestre og udvalgsformænd.



Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet og TV 2 Lorry

Hvad med de andre partier?

  • Esat Sentürk, der lige nu er formand for kommunens socialudvalg, er spidskandidat for Radikale Venstre. Han flankeres af Ibrahim El-Khatib, der som bestyrelsesformand for boligområdet Gadehavegård har gjort sig bemærket i debatten om såkaldte ”ghettoer”. De har godt tag i en lokal vælgerbase og kan trække en del stemmer til partiet.
  • Lidt overraskende røg Venstre helt ud af byrådet ved valget i 2017. Som kun det ene af to steder i Danmark (det andet er Vallensbæk) er Venstre ikke repræsenteret i Høje-Taastrup Kommune. Med Lisbeth Kjærholt (V) som spidskandidat skal partiet forsøge at gøre comeback i byrådet.
  • Enhedslisten har igen det nuværende byrådsmedlem Emil Viskum øverst på listen. Viskum overtog partiets ene plads i byrådet efter partifællen Ole Hyldahl, som døde i december måned sidste år.
  • Dansk Folkeparti har Lars Prier, den nuværende 1. viceborgmester, som spidskandidat igen. Han udgør partiets ene mandat i byrådet og skal nok mest af alt se sig over skulderen og forsøge at undgå at miste sit sæde.
  • Det tidligere medlem af Folketinget og suppleant i Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune Danny Malkowski er spidskandidat for Liberal Alliance, der fik under 1 procent af stemmerne sidste gang.
  • Özdes Durukan er SF’s spidskandidat ved valget og skal ligesom Malkowski (LA) og Kjærholt (V) forsøge at få partiet valgt ind i byrådet.


Får vi et nyt parti i byrådet?

  • Muligvis. Nye Borgerlige vil forsøge at komme ind med Bo Ejsing, der civilt er elektriker og bor i Taastrup. Han går til valg med mærkesagen ’mere tryghed’ – både når man færdes rundt i kommunen til fods, men også i forhold til bilisme og infrastruktur.


Forudsigelsen:

Konservative og Michael Ziegler beholder magten i Høje-Taastrup Kommune, mens Socialdemokratiet står til at vækste i mandater. Spørgsmålet bliver, om Konservative beholder deres absolutte flertal.





Sådan har vi gjort

TV 2 Lorry har skrevet denne analyse på baggrund af research, en lang række skriftlige kilder og samtaler med en stribe af kilder med kendskab til de politiske forhold i kommunen.  

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på til kommunalvalget? Her kan du møde spidskandidaterne fra Høje-Taastrup Kommune i TV 2 Lorrys valgdebat. De diskuterer de vigtigste emner fra Høje-Taastrup Kommune. Velkommen til Debat under uret.

Her er kandidaterne i Høje-Taastrup Kommune


Valgforbund:

  • Konservative, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti, Venstre
  • Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Alternativet
  • Radikale Venstre, Liberal Alliance


Liste A - Socialdemokratiet

Peter Faarbæk

Anne Mette Bak

Thomas Bak

Hugo Hammel

Thomas Stenrød Paulsen

Nina Strøm Tønnes

Malene Thackrah

Brith Dorph Josephsen

Stefan ørsted Petersen

Sabah Abid

Sami G6kdemir

Claus Heje

Oguzcan Yuksel

Flemming Amaro Kristensen

Jacob Harris


Liste B - Radikale Venstre

Esat Senturk

Ilknur Kekec Coban

Ibrahim El·Khatib

Jerry Jensen


Liste C - Det Konservative Folkeparti

Michael Ziegler, Taastrup

Merete Scheelsbeck, Taastrup

Toke Elling, Taastrup

Marjan Ganjjou, Taastrup

Jeanette Ingemann, Fløng

Turan Akbulut, Hedehusene

Steffen Mølgaard, Taastrup 

Henrik Torning, Sengeløse

Kurt Scheelsbeck, Fløng

Simon Bøtkjær Nielsen, Høje Taastrup 

Maj-Britt Hartvig, Torstorp

Rejan Azad Ali, Høje Taastrup 

Vivi Halt, Taastrup

Mikael Emanuel, Taastrup

Allan Overgaard, Taastrup

Melis Aydin, Taastrup

Finn Søder, Sengeløse

Lone Simonsen, Taastrup

Torben Rasmussen, Hedehusene 

Frede Vest, Soderup


Liste D - Nye Borgerlige

Bo Ejsing


Liste F - SF

Øzdes Durukan, Taastrup

Freja Lander, Taastrup

Birger Juul, Taastrup

Mette Gagner, Hedehusene

Kaj V. Rasmussen, Høje-Taastrup


Liste I - Liberal Alliance

Danny Malkowski, Taastrup

Liv K. Olesen, Hedehusene

Laurits Dalby, Taastrup

Kim Jensen, Reerslev

Karsten Ruuskanen-Strunge, Taastrup 

Bettina Stuhr, Taastrup

Henning K. Kristensen, Taastrup

Christian Stender, Taastrup

Nicki Wassmann Brøchner, Nærheden


Liste O - Dansk Folkeparti

1. Lars Prier, Taastrup

2. Flemming Hansen, Taastrup

3. Henrik Pangel, Hedehusene

4. Else Stokholm, Taastrup

5. Allan Bolvig, Taastrup

6. Lene Breuning, Taastrup

7. Max Dupont, Taastrup

8. Jørgen Nygaard Lerche, Taastrup


Liste V - Venstre

Lisbeth Kjærholt, Fløng

Lucas Damsgaard, Taastrup

Frank Clausen, Taastrup

Sophie Brohus, Taastrup

Karsten Toksvig, Taastrup

Tina Løyche, Taastrup

Morten Hoffmann-Timmol, Kraghave

Peder Helt, Hedehusene


Liste Ø - Enhedslisten

1. Emil Viskum, Taastrup

2. Rojda Kara, Hedehusene

3. Halil Kara, Hedehusene

4. Preben Bjørn Madsen, Taastrup

5. Jørgen Mortensen, Taastrup


Liste Å - Alternativet

1. Ken Patrick Petersson, Taastrup

2. Irina Bjørnø, Sengeløse

3. Steffen S. Koch, Taastrup

_

_