16 kendte om at vokse op på Vestegnen: Sådan har det gjort os til dem, vi er i dag

Vestegnen har en meget stærk kulturel identitet - på godt og ondt. I en bog fortæller 16 kendte danskere om deres personlige forhold til det omdiskuterede område vest for København.

Brøndby, Hvidovre, Rødovre, Ishøj, Høje-Taastrup, Vallensbæk, Glostrup og Albertslund.

Ved første øjekast er det bare navne på S-togsstationer i forstæder til København.

Men til de enkelte postnumre knytter der sig et særligt navn: Vestegnen. En geografisk afgrænsning som måske mest er kendt for socialdemokratiske borgmestre, sociale boligbyggerier og lav social status.

Tessa og Suspekt har rappet om Vestegnen, og Helle Thorning-Schmidt gjorde en dyd ud af at fortælle om at vokse op i Ishøj.

quote Jeg følte, jeg kom i en boks, når folk hørte, hvor jeg var fra: Vi har et hårdt sprog, lange negle og er på en særlig måde

Camilia Soltani Østergaard, journalist

Men hvad betyder det at komme fra Vestegnen? Det forsøger journalist Camilia Soltani Østergaard, der selv er vokset op i Høje-Taastrup, at finde ud af i en bog med titlen ’Jeg er fra Vestegnen’.

Her har hun talt med 16 kendte, danske profiler om deres opvækst i det omdiskuterede område.

Længere nede i artiklen kan du læse om tv-vært Michelle Bellaiche, designer Jim Lyngvild og politiker Pia Olsen Dyhrs personlige erfaringer med at vokse op i hver deres del af Vestegnen.

Bogens forfatter har selv i mange år været flov over at komme fra Vestegnen:

- Jeg følte, jeg kom i en boks, når folk hørte, hvor jeg var fra: Vi har et hårdt sprog, lange negle og er på en særlig måde, siger hun til TV 2 Kosmopol.

Men for Camilia Soltani Østergaard er der ingen tvivl om, at man er indehaver af et helt særligt DNA, når man kommer fra Vestegnen. Og det er det, hun gerne vil hylde med bogen.

- Som voksen kan jeg se de styrker, jeg har herfra, eksempelvis det at kunne tale med folk fra forskellige samfundslag. Bogen her er min måde at give tilbage til Vestegnen på, siger Camilia Soltani Østergaard.

TV-vært Michelle Bellaiche: En ”vestegnstøs”

Michelle Bellaiche Vestegnen opvækst opvokset Taastrup
Michelle Bellaiche er et kendt ansigt på skærmen Hun oplever, at folk ofte ikke regner med, at hun kommer fra Vestegnen.
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix

- Jeg siger lidt for sjov, at jeg er en blanding af fransk finkultur og så en vestegnstøs, siger Michelle Bellaiche til TV 2 Kosmopol.

Den erfarne tv-vært, der er kendt fra blandt andet Station 2 og Go’ Morgen Danmark, voksede op i Taastrup med sin franske far og sin hjemmegående, danske mor i en ”klassisk vestegnsfamilie”. Her oplevede hun aldrig, at de manglede noget, men heller ikke, at der var mange penge:

- Jeg er ikke vokset op med dyre biler og mærketøj. Så det sidder dybt i mig, at man må arbejde hårdt for sine penge, og man skal være økonomisk ansvarlig, fortæller hun.

Michelle Bellaiche oplever tit, at folk tror, hun kommer fra finere kår.

- Men der må jeg trække ”vestegnskortet”, for det er ikke rigtigt. Og jeg har stadig en del venner og familie, der bor der, så det er ikke bare sådan, at jeg bare kan bruge det, som det passer. Jeg har stadig en tæt tilknytning til de mennesker, der bor der, siger hun.

Opvæksten i Taastrup har også givet hende et særligt mod, fortæller hun i bogen. Et mod, hun især har kunnet bruge i sine mange år som kriminalreporter, hvor hun har konfronteret blandt andet bandekriminelle og rockerpræsidenter.

- Vestegnen har en klang af rå typer, men os, der kommer derfra, ved, at sådan er det langt fra alle, der er, siger hun.

Alligevel har hun brugt sin erfaring fra opvæksten, hvor hun har talt med folk fra mange forskellige samfundslag, i sit virke som journalist.

- Især når jeg som reporter var rundt i de her lidt hårde miljøer, så var jeg aldrig rigtig bange, og der kan jeg godt se, at der er noget, som har været genkendeligt for mig. Og jeg har da også kunnet trække nogle cases ude fra Vestegnen til Station 2. Der kunne man ringe til nogle fra parallelklassen, siger hun med et grin.

Michelle Bellaiche flyttede fra Taastrup som 19-årig. Her boede hun på Frederiksberg i mange år, før hun valgte at flytte tilbage. Og så alligevel ikke helt.

For hendes forældre var flyttet til Solrød Strand, og derfor valgte hun også selv at flytte til Solrød, hvor hun bor i dag:

- Hvis jeg skulle flytte tilbage, så skulle det være på grund af familien. Og da de var flyttet til Solrød, så blev det der, jeg havnede, fortæller hun.

Designer Jim Lyngvild: Vestegnen gjorde mig bramfri

Jim Lyngvild Vestegnen opvækst opvokset Kærgaard Albertslund
Designer Jim Lyngvild bor i dag på Fyn en "vikingborg", han selv har designet.
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Selvom designer Jim Lyngvild ikke har lutter gode minder fra sin opvækst i det sociale boligbyggeri Kærgården i Albertslund, så har opvæksten været med til at gøre ham til den, han er i dag.

Han er kendt for sin bramfri attitude, og som en der ikke er bange for at stå på mål for sine holdninger. Heller ikke når de er upopulære.

Han krediterer sin opvækst på Vestegnen for sin direkte facon, fortæller han i bogen 'Jeg er fra Vestegnen':

- Jeg synes aldrig, en dessert er udmærket. Enten er den fucking fantastisk eller den værste dessert, jeg har smagt. I mit liv. Der er intet midt i mellem. Sådan er det med Vestegnen. Holdninger bliver udtrykt med stærke ord, så du aldrig er i tvivl om, hvad folk mener, siger han.

De første år af sit liv boede han med begge sine forældre og fire søskende. Faren flyttede ud, da han var seks år, og Jim Lyngvild havde nogle turbulente år med delt samvær med faren, der var misbruger og endte med at dø af en overdosis.

Generelt var pengene små i barndomshjemmet, men Lyngvild oplevede et ”stort sammenhold”, hvor voksne og børn var gode til at dele med hinanden. Derudover husker han især nabolaget som fuld af kammerater, han kunne lege med, fortæller han i bogen.

Og det stærke sammenhold præger ham stadig i dag:

- Mange af mine nære venner i dag er de mennesker, jeg eller mine søskende hang ud med dengang, fortæller han.

Politiker Pia Olsen Dyhr: Lærte at man skal passe på pengene

Pia Olsen Dyhr SF Vallensbæk Strand Vestegnen opvækst opvokset
Pia Olsen Dyhr (SF) er vokset op på den københavnske vestegn.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, kommer ud af en familie, der har boet på Vestegnen i flere generationer. Selv er hun vokset op i Vallensbæk Strand, som hun i bogen kalder ”en by, hvor du møder mange forskellige mennesker”:

- Der ligger store villaer langs vandet med private badeanstalter (…), men jeg selv er vokset op i Højstrupparken, et socialt boligbyggeri, siger Pia Olsen Dyhr.

Hun boede sammen med sine forældre og to søskende samt en storesøster fra morens tidligere forhold. Hendes mor gjorde rent på den lokale skole, og faren var teknisk tegner hos DSB. Selvom de havde råd til at tage på ferie hvert år, så havde de ikke mange penge, og hun husker, forældrene skændtes om økonomien.

Det har præget politikeren – og gør det stadig den dag i dag:

– Jeg er vokset op med, at man skal passe på pengene, og ikke bare bruge løs. Og sådan har jeg det nok stadig, fortæller hun i bogen.

Hendes forældre gik fra hinanden, og Pia Olsen Dyhr blev som det eneste barn boende hos sin far i Vallensbæk. Faren havde et alkoholmisbrug, og Pia Olsen Dyhr kæmpede som barn hårdt med at tage sig af ham.

I bogen beskriver hun, hvordan hun også har måttet ”gøre op med sin opvækst” og ikke mindst sine forældres skilsmisse.

- Min opvækst har ikke altid gavnet mit arbejde. Jeg var usikker i de ting, jeg gjorde, og søgte efter en form for anerkendelse, siger hun i bogen. 

Udover Michelle Bellaiche, Jim Lyngvild og Pia Olsen Dyhr medvirker skuespillerne Marco Ilsø og Christopher Læssø, musikerne Outlandish, Tessa, Suspekt og Jonathan Elkær fra Phlake, fodboldspiller Daniel Wass, kommerciel direktør i AC Milan Casper Stylsvig og kunstner Marco Evaristti. 

Bogen 'Jeg er fra Vestegnen' udkom mandag den 31. oktober 2022.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik