Rekordmange udenlandske hjemløse i København

Der er nu flere hjemløse migranter end nogensinde før i København, lyder det fra hjemløseorganisationerne og kommunen.

02:15

Romaer, hjemløse, flaskesamlere, udenlandske, Dronning Louises Bro, København

1 af 2

Sommeren er over os, og de hjemløse udlændinge fylder efterhånden meget i gadebilledet. Og kurven er støt stigende, ifølge hjemløseorganisationen Projekt Udenfor.

- Det har den været de seneste seks år. Det, der måske er lidt anderledes i år fra de andre år, er, at der er en stor gruppe af de hjemløse, som normalt tager hjem om vinteren, når det er koldest, som har valgt at blive her, siger gadeplansmedarbejder Bo Heide-Jochimsen til TV 2 Lorry.

Det samme har man oplevet hos Københavns Kommunes hjemløseenhed:

- Det kan vi godt bekræfte i Københavns Kommune. Vi oplever også, at der er et stigende antal i år, og de er kommet tidligere. Vi har også set, at flere af dem har overvintret end tidligere år, siger Steen Bo Petersen, der er leder af hjemløseenheden.

Ved den seneste hjemløsetælling kunne Projekt Udenfor og Hjemløseenheden i Københavns Kommune konstatere, at antallet af hjemløse udesovere var fordoblet - og heraf var langt hovedparten udenlandske.

Og alt tyder på, at den tendens vil fortsætte, så længe krisen kradser og grænserne er åbne.

- Det vi er vidne til her er de utilsigtede konsekvenser af den fri bevægelighed. Det er jo dybest set fattigdom, der vandrer på grænserne af EU-landene, vurderer Steen Bo Petersen, der bliver bakket op af Bo Heide-Jochimsen. 

- Hvis du kigger på Paris, Marseille og Barcelona, så er det ekstreme tal, der sover ude, og vi skal huske på, at de fleste af dem er EU-borgere, der har lovligt ophold og bruger arbejdsmarkedets frie bevægelighed. Det vil sige, at der er ikke noget ulovligt i det. Det er folk i ekstrem krise, der har brug for hjælp, siger Bo Heide-Jochimsen til TV 2 Lorry.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik