Unge skaber ubehag ved beboerhus: “De har siddet for længe i en lejlighed”

Politiet har flere gange rykket ud til beboerhuset Brohuset i Østervang i Hillerød, hvor unge støjer og skaber uro i de sene aftentimer.

Østervang i Hillerød. Brohuset ligger mellem fodboldbanen og søen i midten af billedet. Foto: Skråfoto/Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Corona-regler og ramadan betyder mere arbejde til politiet. 

I hvert fald i området omkring det store boligbyggeri Østervang i Hillerød. 

Læs også Nyeste corona-tal: Antallet af indlagte i Danmark falder - ingen nye døde

Her plejer mange af områdets unge at samle sig i beboerhuset, Brohuset - især under ramadan - men huset er for tiden delvist lukket for at mindske smitte med coronavirus, oplyser afdelingschef for Kultur og Udvikling i Hillerød Kommune, Pia Kjær, til TV 2 Lorry. 

Og det giver bøvl. 

Det er unge, der har mødtes efter at have siddet for længe inde i en lejlighed

Afdelingschef for Kultur og Udvikling i Hillerød Kommune, Pia Kjær

- De har ikke haft nogle steder at mødes, efter de har spist under ramadanen i år. Derfor har de mødtes ude foran huset i år og været mere synlige og højrøstede, siger Pia Kjær.

Det betyder, at der kan være larm og musik frem til klokken to eller tre om natten.

Læs også Få overblikket: Det må genåbne i fase 2, 3 og 4

- Nogle beboere synes ikke, det er rart, at der står unge der. Der er ikke nogle, der har været direkte bange og utrygge, men de kan føle, at det er ubehageligt, siger Pia Kjær.

Hun understreger, at der aldrig plejer at være problemer med unge mennesker i området.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Ramadan

  • Ramadan varer 30 dage og slutter i år 23. maj. Undervejs skal fastende muslimer undvære mad, drikke og kønslig omgang i perioden mellem solopgang og solnedgang.
  • Efter solnedgang er det normalt at samles med familie og venner for at bryde dagens faste med et måltid kaldet iftar

 

Kilde: Religion.dk

Politiet på arbejde

Helt konkret har politiet mindst fem gange rykket ud til anmeldelser om uro ved beboerhuset i maj måned. Det fremgår af Nordsjællands Politis døgnrapporter:

4. maj stak en større gruppe unge af, da politiet ankom til stedet, efter at en anmeldelse om hærværk. Få dage senere skabe en flere støjende og råbende unge uro og uorden på stedet. Halvdelen stak af, mens de resterende otte blev bedt om at gå væk. 

17. maj blev der igen anmeldt høje brag og råb ved beboerhuset. Da politiet kom frem var der ikke længere uro.

18. maj blev det anmeldt, at en større gruppe unge drenge skabte uro. En patrulje kørte til stedet, hvor kun en mindre gruppe unge befandt sig, og alt var roligt, skriver Nordsjællands Politi i deres døgnrapport. Efterfølgende indløb der endnu en anmeldelse om, at der nu kommet flere til stedet, og en patrulje blev derfor igen sendt til stedet.

Der var ikke umiddelbart belæg for at sigte nogen af personer på stedet, men patruljen fik en snak med drengene om deres opførsel ogregistrerede deres personoplysninger. 

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Politiet rykker ud til Østervang

18. maj: Klokken 22.08 blev det anmeldt, at der befandt sig en større gruppe unge drenge sig ved et fælleshus på Østervang, hvor de skabte uro. En patrulje kørte til stedet, hvor kun en mindre gruppe unge befandt sig, og alt var roligt.

 

Efterfølgende indløb der endnu en anmeldelse om, at der nu kommet flere til stedet, og en patrulje blev derfor igen sendt til stedet. Der var ikke umiddelbart belæg for at sigte nogen af personer på stedet, men patruljen fik en snak med dem om deres opførsel samt registrerede deres generalia (personoplysninger, red.). 

 

17. maj: Klokken 23.15 blev det anmeldt, at der var uro ved et fælleshus på Østervang, at nogle unge drenge muligvis var ved at ødelægge noget, da der lød høje brag og råb fra stedet. En patrulje kørte til stedet, hvor der dog ikke længere var uro. De traf alene fire personer, som ikke kunne sættes i forbindelse med hændelsen.

 

6. maj: En gruppe unge skabte onsdag aften omkring klokken 22.30 uro og uorden ved Brohuset på Østervang, hvor de opførte sig støjende og råbende. Da en patrulje kom til stedet, stak godt halvdelen af de unge af, mens de resterende otte blev bedt om at forlade stedet og blive væk.

 

4. maj: En større gruppe unge skabte mandag aften uro ved Brohuset på Østervang, hvor de var samlet og var begyndt at lave hærværk. Politiet blev kontaktet klokken 22.18 og havde kort efter en patrulje på stedet, hvor synet af patruljevognen fik de unge til at stikke af.

 

Kilde: Nordsjællands Politis døgnrapport

Se mere

Siddet for længe i lejligheden

Ifølge Pia Kjær er der hverken givet bøder for hærværk eller for at trodse forbuddet mod forsamlinger på over 10 personer.

- Men det er unge, der har mødtes efter at have siddet for længe inde i en lejlighed, siger Pia Kjær. 

Hun har mandag morgen holdt møde med det lokalpræventive råd om Østervang, mens hun i sidste uge holdt møde i styregruppen bag Brohuset.

Læs også Politiet advarer mod tricktyve, der vil "sprøjte mod corona"

Meldingerne fra møderne er, at coronavirus har gjort de unge rastløse, mens de blandt andet heller ikke har kunne komme i skole og på uddannelser. 

- De lider simpelthen under, at man ikke kan samles, som man plejer. Og så spiller de højere musik, og det er beklageligt. Det skal ikke gå ud over andre beboere. Men det er også lidt sådan, det er at være ung, siger Pia Kjær. 

Alle skal være trygge

Hun oplyser, at politi og SSP-personale ikke er bekymrede for situationen omkring de uroskabende unge, men at de sørger for at være i så tæt kontakt med de unge som muligt.

- Vi korrigerer løbende med en intensivering af vores samarbejde. Det er vigtigt, at alle kan være trygge - både de unge, og dem, der bor der, siger Pia Kjær. 

Læs også Tingbjerg-imam opfordrer til hjemmefejring: “Ramadanen må vige for corona”

Hun forventer, at der igen vil falde mere ro på i området, når skoler og uddannelser åbner yderligere, og når ramadan slutter den 23. maj. 

Politiet: Der er ikke sket noget kriminelt

TV 2 Lorry har bedt Nordsjællands Politi om en kommentar. Her svarer Bjørn Poulsen, der er politikommissær og leder af områdebetjentene, i en sms-besked:

- Der er tale om unge knægte, der under Ramadan efter at have spist, stimler lidt sammen ude foran et fælleshus, Brohuset, hvor de før COVID-19, opholdt sig inde og hyggede om aftenenen.

- De bliver nu nok opfattet lidt utryghedsskabende, og det arbejder vi og SSP sammen om, men der er ikke noget kriminelt forhold i situationerne, lyder det fra Bjørn Poulsen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik