Pædagogik og pandekager skåner Felix for to døgns indlæggelse

Nordsjællands Hospital har startet et nyt forsøg, hvor pandekager spiller en central rolle, når børn under 10 år skal MR-scannes.

På Nordsjællands Hospital i Hillerød oplever de stor succes med et nyt forsøg, der skal gøre det tryggere og lettere for børn at blive MR-scannet. Forsøget har pædagogik som motor for at gøre det til en bedre oplevelse for børnene og skåne børnene for en afkræftende to døgns indlæggelse.

- Forsøget går ud på at undgå fuld bedøvelse til børn, der skal MR-scannes. Indtil nu har vi været vant til at bedøve de fleste af børnene under ti år. Det vil vi rigtigt gerne lave om på, siger Katrine Grabow Secher, Børnesygeplejerske på Nordsjællands Hospital.

Det starter med en indledende samtale mellem Felix Beck på syv år, der skal have scannet sit knæ, og Katrine Grabow Secher, børnesygeplejerske på Nordsjællands Hospital, hvor de sammen gennemgår, hvad der skal ske under scanningen. De kigger sammen på en mini-model af en MR-scanner. Det er en vigtig del af forsøget at forberede Felix så godt som muligt på oplevelsen.

Felix Beck forberedes på turen i MR-scanner, med en lille model af MR-scanneren.
Felix Beck forberedes på turen i MR-scanner, med en lille model af MR-scanneren.
Foto: Frederik Bo Vesterholm Thomsen/TV2 Lorry

Radiografen, som står for scanningen, er efteruddannet i børnepædagogik. Det kommer alle til gode, for Felix er ikke helt glad ved situationen, når han skal køres ind i MR-scanneren, men han bliver enig med radiologen om, at det faktisk lidt ligner et rumskib, og så kan scanningen ellers gå i gang.

Normalt tager det 20 minutter, men der er heldigvis plads og overskud til, at det kan tage lidt længere. Felix Beck får til sidst kørt sit knæ ind under MR-scanneren. Det har taget lidt ekstra tid, men alle er glade efter scanningen.

quote Fremadrettet vil vi gerne, at det kommer til at køre helt almindeligt i vores daglige drift.

Katrine Grabow Secher

Der er heldigvis også tid til at snakke det hele i gennem, før Felix Beck køres ind i scanneren.
Der er heldigvis også tid til at snakke det hele i gennem, før Felix Beck køres ind i scanneren.
Foto: Frederik Bo Vesterholm Thomsen/TV2 Lorry

Efter scanningen går Katrine Grabow Secher og Felix Beck tilbage til afdelingen, hvor de sammen snakker om oplevelsen over en omgang længe ventede pandekager med is. Felix Beck får til sidst en bamse med hjem.

Slut med bedøvelse

Indtil nu har man været nødt til at indlægge et barn i to døgn for at foretage en MR-scanning. Det har været både hårdt for barn og familie. Nu tager det kun et par timer.

- Intentionen er at undgå at bedøve børn, så de ikke skal være på hospitalet i to dage. Normalt ville de skulle tilses af forskellige læger og så stikkes med bedøvelsen. Det er dét, vi gerne vil undgå ved at forberede dem så godt, at de ikke behøver bedøvelse, siger Katrine Grabow Secher.

Der er altså både tid og ressourcer at spare. Forsøget har været en stor succes, og de fortsætter med at gøre det på denne måde i fremtiden.

- Fremadrettet vil vi gerne, at det kommer til at køre helt almindeligt i vores daglige drift. Så det bliver helt normalt, at vi får alle de børn, vi overhovedet kan, under 10 år i MR-scanneren uden bedøvelse, siger Katrine Grabow Secher.

Indtil videre har der været omkring 30 børn igennem forsøget, og der har i følge hospitalet udelukkende været positive tilbagemeldinger fra børnene og deres familier.