Mand sigtet for dyremishandling - betjente måtte knuse bilrude for at redde hund ud af varm bil

Episoden får nu politiet til at opfordre hundeejere til at tænke sig godt om.

Hunden er menneskets bedste ven. Og netop bedste venner skal selvfølgelig behandles ordentligt.

Desværre var dette ikke tilfældet, da en 87-årig mand fra København søndag efterlod sin hund i sin bil nær Frederiksborg Slot i Nordsjælland.

Klokken 14.45 fik Nordsjællands Politi en anmeldelse om, at en hund i et ukendt tidsrum havde befundet sig i en bil på en parkeringsplads nær slottet uden adgang til frisk luft eller vand.

En patrulje kørte til stedet, og på grund af varmen vurderede betjentene, at det var nødvendigt at få hunden ud.

Betjentene knuste derfor en rude i køretøjet for at få fat i hunden, hvorefter den blev taget med på politistationen.

Sådan hjælper du et dyr med hedeslag

  • Hjælp det med drikkevand, kølige omslag og skygge.

  • Hvis du ikke selv kan komme til at hjælpe det, så ring 114 til politiet. Er der behov for akut udrykning, bør du ringe 112.

  • Dyreejere til et dyr med hedeslag bør kontakte en dyrlæge øjeblikkeligt.

Hundeejer sigtet

Hundens ejer, den 87-årige mand fra København, afhentede efterfølgende hunden på politistationen, og han blev i den forbindelse sigtet for overtrædelse af dyreværnsloven.

Sagen får nu Nordsjællands Politi til at opfordre dyreejere til ikke at efterlade deres dyr i parkerede biler på en varm og solrig dag. 

- Temperaturen kan nemlig hurtigt stige i bilen, og det kan føre til hedeslag hos dyret, skriver Nordsjællands Politi i deres døgnrapport.

Også Dyrenes Beskyttelse har flere gange oplyst, at de kan have fatale konsekvenser for hunde at blive i efterladt bilen. Særligt når sommeren er helt ekstraordinær varm.

Menneskets bedste ven har nemlig sværere ved at komme af med varmen, end vi mennesker har, og i værste fald kan de dø af hedeslag.

- Vi kan ikke sige det nok gange: Lad være med at efterlade dit kæledyr i bilen, uanset om bilen parkeres i skygge, om det er sol eller overskyet, eller om det kun er fem minutter, du er væk, har Jens Jokumsen, der er familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse, tidligere udtalt til TV 2 Lorry.

Ekspert: Temperaturen stiger lynhurtigt i en bil

Helt konkret opfordrer Jens Jokumsen til, at man lader sin hund eller kat blive hjemme. Hvert kvarter stiger temperaturen nemlig med 10-15 grader i en parkeret bil, og åbne vinduer hjælper ikke.

Det vil sige, at når udetemperaturen er 20-25 grader, stiger temperaturen inde i en bil hurtigt og kan på en halv time komme op på faretruende 40-50 grader.

- Mange forsøger at gøre det rigtige ved at stille bilen i skyggen, men det hjælper ikke, for skyggen er også varm, så der bliver alligevel som en ovn derinde, siger Jens Jokumsen.

- Selv om hunden kan virke trist over, at du forlader hjemmet, vil den til enhver tid hellere blive hjemme i et afkølet rum og med adgang til frisk vand end at sidde i en bagende bil, lyder det fra Jens Jokumsen.

Dyreværnsorganisationens opfordring gælder både hunde og katte.

En opgørelse fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 viser, at 73 personer henvendte sig i 2020, fordi de var bekymrede for en hund, der var efterladt i en varm bil.

Forholdsregler for dyr i bilen

  • Er det absolut er nødvendigt kortvarigt at efterlade sin hund eller kat i bilen, er det vigtigt at følge nogle enkle forholdsregler.

  • Parkér altid i skygge

  • Frisk luft er vigtigt, så åben mindst to vinduer på klem, eller bagsmækken, så der bliver luftgennemstrømning i kabinen.

  • Giv adgang til frisk vand i bilen.

  • Læg en seddel i forruden med dit mobilnummer, så du kan kontaktes, hvis en kritisk situation skulle opstå.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik