Så potentiale i stort problem: Bekæmper spild af 140 millioner flasker og dåser

Hvert år går 140 millioner pantbare flasker og dåser tabt. Men det vil to iværksættere bekæmpe med et helt nyt koncept.

Får du heller ikke lige pantet dine tomme sodavandsflasker og øldåser i dit lokale supermarked på grund af kø ved en pantautomat med driftsproblemer. Eller fordi det er en træls klistret oplevelse?

Så kan de to nyudklækkede iværksættere Dennis Peetz Stahlhut og Sunny Khosla tilbyde et alternativ.

Med deres virksomhed kaldet Elepanten kører de hver dag rundt i Storkøbenhavn og Nordsjælland og ombytter pantflasker og dåser til nye drikkevarer - som en slags moderniseret flaskeautomat på fire hjul.

quote Det at nogen kan hente panten er helt optimalt, og at vi ovenikøbet kan bytte panten til en sodavand, så vi kan få en fredagsbajer, det er fedt.

Anne Futtrup, driftsleder hos firmaet Falke Granit & Natursten

Og det er alt sammen i miljøets tegn.

- Vi startede virksomheden, fordi vi fandt ud af, at rigtig mange pantflasker ikke kommer retur. Det er jo et kæmpe problem. Samtidig er vi begge to flere gange gået forgæves ved en flaskeautomat, der er ude af drift. Så vi mente, at der var et behov for at finde på en ny måde at aflevere pant på, siger Sunny Khosla, medstifter af Elepanten.

 
 

Selvom vi i Danmark kan bryste os af at have et ellers velfungerende pantsystem, så er der plads til forbedring. For hvert år går intet mindre end140 millioner pantbare flasker og dåser tabt, og de bliver derfor ikke genanvendt, ifølge Dansk Returssystems årsrapport fra 2018.

Positiv respons

På trods af at det er et koncept, der ikke er set før herhjemme, så har folk taget godt imod iværksætterne fra Elepanten.

- Det går faktisk rigtigt godt. Vi havde ikke forventet det, fordi vi starter noget nyt, som folk skal lære at kende fra bunden af. Det er jo ikke en ny cafe, der åbner, men derimod en helt ny størrelse, som folk skal vænne sigt til. Men 99 procent tager rigtig godt i mod det, forklarer Dennis Peetz Stahlhut, der udgør den anden halvdel i duen bag Elepanten.

Elepanten fungerer sådan, at hvis man har for minimum 60 kroners pant liggende, så kan man bestille firmaet til at komme og henter det. Man kan ikke få udbetalt pantværdien. Til gengæld ombytter Elepanten ens pant til nye drikkevarer for den pantværdi, man har. De tager desuden også  i mod dåser uden pant.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Hos Falke Granit og Natursten mener Anne Futtrup, at de har stor gavn af Elepanten.
Hos Falke Granit og Natursten mener Anne Futtrup, at de har stor gavn af Elepanten.
Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

Både private- og firmakunder

Elepanten lægger både vejen forbi virksomheder såvel som private.

Hos Falke Granit & Natursten i Hillerød mener driftsleder Anne Futtrup, at Elepanten gør en forskel i forhold til, hvor deres pant ender.

- Det er en super smart løsning for os, for vi skal ikke bruge tid på at pante vores flasker, og samtidig skal vi ikke have dårlig samvittighed over, at panten ryger i skraldespanden, som den tidligere gjorde. Så det, at nogen kan hente panten, er helt optimalt, og at vi ovenikøbet kan bytte panten til en sodavand, så vi kan få en fredagsbajer, det er fedt, siger Anne Futtrup.

For privatkunden Rasmus Jensen er det en utilregnelig flaskeautomat, der har fået ham til at bestille pantafhentning hos Elepanten.   

- Når man endelig har samlet nok flasker sammen og er godt i gang med at fylde flasker i automaten, så går den i stykker, og jeg føler, at det er hver gang. Derfor skal man skal altid bruge vildt lang tid på noget, der egentlig bare skal overstås. Så er det meget nemmere, at de henter det, fortæller Rasmus Jensen. 

(Artiklen fortsætter under billedet)

Ifølge Rasmus Jensen er det meget nemmere at bruge Elepanten fremfor flaskeautomaten.
Ifølge Rasmus Jensen er det meget nemmere at bruge Elepanten fremfor flaskeautomaten.
Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

Drømmer stort

Udover de to iværksættere tæller Elepanten én deltidsansat og én praktikant.

Derfor har Elepanten endnu ikke kapacitet til at komme rundt i hele Lorryland. De arbejder dog på at få et større kundegrundlag, så de kan dække et større område og få biksen til at løbe rundt.

- Vi håber, at der er rigtig mange mennesker, som får øjnene op for os, og som kan se en idé i at få afhentet deres pant og få drikkevarer den anden vej. Samtidig skal vi også på sigt, kunne lave en god forretning ud af det, forklarer Dennis Peetz Stahlhut.

Indtil videre dækker Elepanten postnumrene 1000 til 3500.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik